Exclusiv Institutul Național de Criminalistică va face transfer de date cu FBI. Cum arată laboratorul unde se cercetează până și urmele nevăzute

Data publicării:
laborator
FOTO: captura Digi24

Chimiștii și geneticienii din Poliția Română sunt oamenii din umbră fără de care mulți infractori ar fi încă în libertate. Lucrează în laboratoare în care pot cerceta orice: chiar și urme nevăzute. Institutul Național de Criminalistică se pregătește să facă transfer de date cu FBI, ceea ce ar face ca infractorii să fie depistați și mai repede.

Expert la Serviciul de Expertize Fizico-Chimice: Aici avem un caz de braconaj, unde au fost recoltate mai multe urme materie din portbagajul unei mașini. Niște indivizi au postat un filmuleț pe YouTube, în care se lăudau cu prada lor. Avem fire de păr de animal - cerb, iepure - identificare făcută de experții noștri s-a potrivit perfect cu animăluțele cu care ei se lăudau în acel filmuleț.

Firele de păr găsite în mașina suspecților au fost așezate pe lamele de sticlă și atent analizate la Serviciul de Expertize Fizico-Chimice. Într-un timp relativ scurt, cazul a fost rezolvat. Detaliile au apărut în raportul criminalistic iar cei indicați au putut fi trași la răspundere. Dar nu întotdeauna urmele sunt la vedere, arată criminaliștii. 

Au fost cazuri când urme nevăzute cu ochiul liber au oferit indicii importante într-o anchetă.

Florin Rontescu, șef de Serviciu Identificări Judiciare: Ne aflăm în cadrul laboratorul de evidențiere a urmelor papilare. Colega mea încearcă să evidențieze urme papilare create pe o suprafața metalică, este vorba despre un cuțit. Tratează obiectul cu o metodă chimică.

Pe un cuțit, unde urmele nu puteau fi observate la fața locului, misterul a fost deslușit în câteva minute în laborator.

Urmele latente, căci așa se numesc, sunt codificate și apoi transmise într-o bază de date pentru a fi analizate într-un cerc de suspecți.

Florin Rontescu, șef de Serviciu Identificări Judiciare: Avem aici o imagine a unei urme papilare ridicate de la fața locului. Putem să stabilim ce persoană a creat această urmă, stabilim o legătură între acea persoana si obiectul atins.

Poliția Română deține o bază de date cu 400.000 de urme papilare. Aplicațiile folosite nu dau acces experților din laborator la datele cazului, pentru a putea face o analiză obiectivă. Nu de puține ori crimele sau alte fapte extrem de grave se întâmplă pe câmp sau în alte spații, de unde nu se pot ridica astfel de probe, dar se poate recupera ADN. 

Poliția Română are mai multe tipuri de laboratoare unde se poate analiza orice tip de probă de natură umană.

Adrian Hubca, șeful Serviciului Expertize Bio-Chimice: În prezent, există puțin peste 61.000 de profiluri genetice, însemnând de la condamnați, suspecți, victime rude ale victimelor cadavre cu identitate necunoscută, profiluri genetice neatribuite.

Adrian Hubca este seful singurului laborator de genetică judiciară din cadrul Poliției  Romane. 

El a cercetat asasinarea șefului de post din Vișeu de Sus, ucis cu trei lovituri de cuțit și a fost premiat pentru ajutorul adus în elucidarea cazului. Analizarea probelor ridicate personal de la Dincă de acasă a fost o poate cea mai mare provocare din carieră.

Adrian Hubca, șeful Serviciului Expertize Bio-Chimice: Acolo au fost mii, poate zeci de mii de probe. A fost o muncă absolut uriașă, atât cu încărcătură profesionala foarte mare, dar, mărturisesc, și emoțională. Din cauză că victimele erau minore, eu acolo știam mai multe detalii.

Biochimistul are 15 ani de muncă în Poliție și specificul meseriei îl obligă să fie mereu creativ și conectat la noile metode de investigație. Coordonează o echipă de doar 20 de oameni și nu de puține ori își petrece nopțile la serviciu.

Adrian Hubca, șeful Serviciului Expertize Bio-Chimice: Se lucrează când trebuie nopți, zile, se lucrează până se termină lucrarea, sâmbăta, duminica. Deși noi aici vedem numai aparate și ne imaginăm - A! este simplu, bag proba, o bag pe o parte și iese pe partea cealaltă, lucrurile nu stau așa! Sunt etape pe fluxul de lucru în care experiența și profesionalismul expertului sunt covârșitoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri