Sari la conținut

Victor Ponta: România este o ţară vie. A făcut progrese foarte mari în domeniul economic

 

„Este un lucru cu care suntem total de acord şi pe care îl sprijinim. Într-adevăr, România a făcut progrese foarte mari în domeniul economic - eu am văzut recomandările - dar trebuie făcute în continuare, la fel în domeniul combaterii corupţiei”, a afirmat şeful Guvernului.

El a ţinut să felicite, în declaraţia de presă, Parchetul şi Poliţia pentru acţiunile de combatere a evaziunii fiscale, susţinând că efectul acestor acţiuni este deja simţit din punct de vedere al încasărilor la buget, fiind un efort care nu trebuie oprit niciodată.

Premierul s-a referit şi la observaţiile Comisiei Europene privind domeniul sănătăţii, spunând că au fost făcute progrese, dar că procesul de reformă nu trebuie oprit.

„Acolo trebuie investiţii mai mari, trebuie categoric o remunerare mult mai bună a personalului şi un respect esenţial pentru beneficiarul actului de sănătate. La fel se întâmplă şi în educaţie. România e o ţară vie care se schimbă tot timpul şi care trebuie să rămână însă cu instituţii puternice”, a spus Ponta.

Rezistenţa puternică la măsurile de combatere a corupţiei, frauda fiscală, scăderea veniturilor gospodăriilor, creşterea inegalităţilor în materie de venituri şi capacitatea redusă a administraţiei publice de a elabora politici rămân provocări majore pentru România, avertizează Comisia Europeană (CE).

Executivul Uniunii Europene a publicat, luni, recomandări privind Programul național de reformă al României pentru 2014, care includ un aviz al Consiliului privind Programul de convergență al României pentru 2014.

Potrivit CE, România se confruntă cu riscuri de sustenabilitate pe termen lung, în special din cauza cheltuielilor legate de îmbătrânirea populației. Există preocupări cu privire la sustenabilitatea și adecvarea sistemului de pensii, având în vedere procentul scăzut al populației active care contribuie la sistemul de asigurări sociale față de procentul persoanelor care beneficiază de drepturi de pensie.