Fostul manager de la spitalul Malaxa a fost reținut

Data actualizării: Data publicării:
161209_SECUREANU_DNA_03_INQUAM_Liviu_FLorin_Albei_
Foto: Inquam Photos / Florin Albei

Procurorii DNA au început urmărirea penală față de Florin Secureanu, fost manager al spitalului Malaxa din Capitală. El este acuzat de luare de mită și delapidare, iar prejudiciul calculat de anchetatori se apropie de 2 milioane de lei. După șapte ore de audieri, Florin Secureanu a ieșit cu cătușe la mâini din sediul DNA.

161209_SECUREANU_DNA_03_INQUAM_Liviu_FLorin_Albei_
Foto: Inquam Photos / Florin Albei

ACTUALIZARE. Florin Secureanu a fost reținut pentru 24 de ore. Mâine va fi dus la instanță cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.


Procurorii spun că, în perioada mai 2009 – noiembrie 2016, cât a fost manager al spitalului Malaxa, Florin Secureanu a pus în aplicare o schemă prin care lua aproape zilnic bani din casieria spitalului.

Astfel, au fost emise facturi pentru 1.75 de zile, iar suma totală delapidată este 1.944.594 lei, spun procurorii. Această sumă reprezintă prejudiciul adus spitalului.

Pentru a justifica sumele delapidate, Secureanu cerea angajaților să întocmească în fals facturi și chitanțe. În acest scop, fostul director s-a folosit de două firme care figurau fictiv ca furnizori de consumabile IT și prestatori de servicii de reparații și mentenanță calculatoare ai spitalului. În realitate, cele două societăți nu au avut niciodată contracte cu spitalul, arată DNA.

Procurorii mai sun că, între mai 2011 și noiembrie 2016, Florin Secureanu a cerut unei firme cu care spitalul avea contracte de achiziții directe să plătească deplasări în străinătate atât pentru el, cât și pentru apropiați ai săi. Firma a plătit peste 800.000 de lei pentru nu mai puțin de 470 de deplasări, potrivit anchetatorilor.

Fostul manager al spitalului Malaxa a fost audiat astăzi, timp de mai multe ore, la DNA. Audierile au avut loc în urma dezvăluirii unor abuzuri făcute de echipa jurnalistului Cătălin Tolontan, care au dus, de altfel, la demiterea managerului la sfârșitul lunii noiembrie. Imediat, procurorii DNA au făcut percheziţii la spital şi au ridicat documente referitoare la achiziţiile din bani publici făcute în ultimii ani.

Comunicatul DNA:

SECUREANU FLORIN - ADRIAN, la data faptelor manager al Spitalului Clinic Malaxa din București pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și delapidare, ambele în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Suspectul Secureanu Adrian Florin a deținut funcția de manager al spitalului clinic Nicolae Malaxa din București, în perioada 2007 până la data de 29 noiembrie 2016, fiind numit în funcție de către Primăria Municipiului București, autoritate publică în subordinea căreia se află spitalul.

În perioada mai 2009 – noiembrie 2016, suspectul Secureanu Adrian Florin a conceput și a pus în aplicare o schemă prin care sustrăgea repetat (aproape zilnic) sume de bani din casieria spitalului.

Din probele administrate a rezultat că s-au emis facturi pentru un număr de 1075 zile, ceea ce înseamnă că suspectul și-a însușit, în 1075 de zile, sume de bani din patrimoniul spitalului. Suma totală delapidată este evaluată la 1.944.594 lei, ceea ce reprezintă și prejudiciu cauzat spitalului clinic Nicolae Malaxa.

Pentru a justifica în documentele financiar-contabile ale instituției publice sumele de bani astfel delapidate, suspectul Secureanu Adrian Florin a cerut personalului din cadrul serviciilor din subordinea sa (serviciul financiar – contabil, serviciul achiziții, serviciul administrativ), să întocmească în fals documente justificative (facturi și chitanțe). În acest scop, directorul spitalului s-a folosit de două societăți comerciale cu un comportament fiscal neadecvat, care figurau fictiv ca furnizori de consumabile IT și prestatori de servicii de reparații și mentenanță calculatoare ai spitalului. În realitate, aceste două societăți nu au avut niciodată contracte cu spitalul clinic Nicolae Malaxa și în consecință nu au prestat niciun serviciu și nu au livrat niciun fel bunuri instituției publice.

Totodată, în perioada 20 mai 2011 – noiembrie 2016, în mod repetat, suspectul Secureanu Adrian Florin a pretins unei societăți comerciale care avea atribuite contracte de achiziție directă cu spitalul, să îi plătească o serie de deplasări pe care el și apropiați ai săi le făceau în străinătate și în țară. Astfel, societatea comercială a plătit unei agenții de turism suma de 801.138 lei pentru un număr de 470 de deplasări ale suspectului și ale apropiaților săi.

Serviciile turistice de care a beneficiat managerul spitalului și apropiații săi, plătite de societatea care avea contracte cu spitalul, au constat în achiziționarea de bilete avion, cazare, închirieri auto, mic dejun, etc. Destinațiile au fost variate, atât în Europa, America, Asia, cât și în România.

Suspectului SECUREANU FLORIN - ADRIAN i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri