Începe procesul „Gaze ieftine”, după șapte ani de anchetă. Ioan Niculae și Adriean Videanu, inculpați

Data actualizării: Data publicării:
161012_ioan_Niculael_DNA_03_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

După șapte ani de anchetă, dosarul „Gaze ieftine” ajunge în instanţă. Omul de afaceri Ioan Niculae, fostul ministru Adriean Videan și mai mulţi foști șefi din Romgaz sunt în boxa inculpaţilor. Este vorba despre vânzarea de gaze naturale la preţ preferenţial către firmele lui Ioan Niculae.

161012_ioan_Niculael_DNA_03_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Acuzaţia principală se refera la modul în care grupul Interagro, deţinut de Ioan Niculae, a beneficiat de gaze din producţia internă la un preţ subvenţionat. În total, reducerea ilegală este estimată la 94 de milioane de dolari.

Este extraodinar de straniu că din 13-14 firme care au beneficiat de aceleași beneficeri legale, să fie numai cel care are capital privat românesc”, spunea Ioan Niculae în ianuarie 2012.

Tot atunci, Adriean Videanu spunea că își poate dovedi nevinovăția.

Ancheta a mers greu. În patru ani, a fost nevoie de refacerea mai multor expertize prin care era stabilit un prejudiciu pentru că persoana desemnată să le realizeze a fost pusă sub acuzare.

În acest dosar, procurorii DIICOT au cerut şi urmărirea penală a lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei. Este acuzat de aceleaşi fapte ca şi Adriean Videanu, dar nu a fost pus sub acuzare pentru că Parlamentul a refuzat să-i ridice imunitatea. Acest lucru s-a întâmplat de două ori - în octombrie 2013 și februarie 2015.

Cum este posbil ca Varujan Vosganian să fie cercetat astăzi pentru fapte care s-au întâmplat în 2008 şi pe care Varujan Vosganian nu a încercat nicio clipă să le ascundă?”, spunea el în septembrie 2013.

În acest dosar au mai fost puse sub acuzare şi alte 40 de persoane cu funcţii de conducere în cadrul Societăţii Naţionale Romgaz.

Ioan Niculae a fost la condamnat doi ani și șase luni de închisoare în aprilie 2015 pentru finanțarea ilegală a campaniei din 2009 a lui Mircea Geoană pentru Preşedinţia României. În același dosar a mai fost condamnat și fostul şef al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.

Citiţi şi: "Băiatul isteţ" din dosarul Gaze ieftine. Cum i-a implorat Vosganian pe parlamentari să-l scape de procurori

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri