Adrian Țuțuianu, explicații despre scrisoarea anti-Dragnea: Am putea pierde majoritatea parlamentară și chiar guvernarea

Data actualizării: Data publicării:
tutuianu 170629_AUDIERI_GUVERN_TUDOSE_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_1
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vicepreședintele PSD, Adrian Țutuianu, a explicat, miercuri, că semnatarii scrisorii anti-Dragnea doresc ca partidul să fie condus interimar de președintele executiv, Viorica Dăncilă, până la organizarea unui Congres la care să fie ales un nou lider.

tutuianu 170629_AUDIERI_GUVERN_TUDOSE_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_1
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Țuțuianu a estimat că acest Congres ar putea fi organizat undeva la începutul anului viitor. 

Un Comitet Executiv Național va fi convocat pentru vineri, la ora 12:30, pentru a discuta și decide despre toate aceste controverse. 

„Noi nu i-am cerut dlui Dragnea să plece din partid. I-am cerut să plece din cele două funcții, pentru că vulnerabilizează” partidul, a spus Țuțuianu. El a explicat că scrisoarea care a apărut public are doar trei semnatari pentru că s-a decis că aceștia să-și asume documentul pentru toți liderii nemulțumiți, „un grup mai mare de lideri de organizații județene, membri ai CEx, cei mai mulți au fost vehiculați în presă”.

Citiți și:  Lista membrilor CEx care au semnat deja scrisoarea anti-Dragnea

De ce a apărut scrisoarea anti-Dragnea

Adrian Țuțuianu a explicat că intenția semnatarilor scrisorii este de a îmbunătăți și a direcționa în perioada următoare activitatea Guvernului către „investiții”, „infrastructură”, sprijinirea mediului de afaceri, pentru că tot ceea ce a promis PSD să facă, prin programul de guvernare - pensii, salarii, ajutoare de stat pentru întreprinderi -, se pot face doar dacă există resursele financiare necesare”, a subliniat liderul social-democrat.

„Dăm ajutoare de stat la foarte multe companii, dar nu pot să înțeleg de ce, de exemplu, nu venim cu o infuzie de capital pentru societățile din industria de apărare, care au astăzi de lucru și care pot încheia parteneriate solide cu companii din SUA, Germania, alte state interesate de alocarea noastră de 2 la sută din PIB” pentru apărare, a spus Țuțuianu.

În ceea ce privește o remaniere a guvernului, Țuțuianu crede că deciziile în acest sens ar trebui luate după discuțiile în CEx și după referendumul din 6-7 octombrie. De altfel, el a dat asigurări că toți semnatarii scrisorii își vor mobiliza foarte bine electoratul în teritoriu pentru succesul referendumului.

Pe de altă parte, el a vorbit și de nevoia de finanțare locală, în special pentru anul viitor. „În scrisoare, am făcut o trimitere expresă la nevoia de sprijin pentru comunitățile locale. Avem în vedere aici continuarea programului pe Ordonanța 28/2013, care este un program viabil, cu rezultate foarte bune pentru toate unitățile administrativ-teritoriale, dar am făcut referire și la Legea finanțelor publice, care trebuie să vină, pentru anul viitor, să acorde resurse suplimentare tuturor comunităților locale”, a spus Adrian Țuțuianu.

Despre amnistie și grațiere

De asemenea, el a sugerat că o lege a amnistiei și grațierii nu este o prioritate, urmând a parcurge drumul firesc în Parlament. „Am spus foarte clar, nu am ocolit deloc subiectul, pentru că preocupă în egală măsură clasa politică, dar și societatea. Și am spus că amnistia și grațierea sunt acte de clemență pe care orice stat civilizat le adoptă la anumite intervale de timp. Noi avem ultima lege de grațiere și amnistie din anul 2002, din vremea guvernului Năstase, anul acesta suntem la 100 de ani de România Mare, în general toate statele de evenimente deosebite adoptă asemenea acte normative, dar am spus că despre amnistie și grațiere trebuie să discutăm în Parlament, după o largă consultare cu CSM, cu Ministerul Public, cu Uniunea Națională a Barourilor din România, cu uniunile judecătorilor și cu societatea civilă, așa încât să conturăm foarte exact care sunt faptele și care categorii de persoane vor beneficia de clemența statului prin cele două mecanisme: amnistia și grațierea. Nu credem și-am spus-o și în scrisoare că adoptarea unei Ordonanțe de Urgență este soluția, pentru că n-am face altceva decât să tensionăm și mai mult lucrurile în societate cu riscuri pe care cred că e greu să le estimăm acum. Ar putea duce inclusiv la pierderea guvernării”, a punctat Adrian Țuțuianu. Susținem ideea unui act normativ în Parlament, a menționat liderul social-democrat.

„Nu am avut nicio discuție cu doamna Dăncilă (pe marginea acestei scrisori - n.r.), dar știu că dna. Dăncilă este un om responsabil și sunt convins că dacă scrisoarea noastră va fi adoptată ca hotărâre a CEx, dna Dăncilă va trebui să facă ceea ce trebuie pentru partid”, a precizat liderul PSD.

Țuțuianu a mai spus că cei care contestă conducerea lui Liviu Dragnea doresc păstrarea coaliției cu ALDE. „O să avem discuții cu cei de la ALDE și sunt convins că dânșii sunt oameni politici cu experiență și că colaborarea este între partide și nu între persoane”, a menționat Țuțuianu.

„Este o scrisoare în care am încercat să facem o analiză succintă a situației actuale a PSD și am propus un număr de 18 măsuri pe care trebuie să le luăm ca partid în perioada următoare. Cred că dincolo de persoane, este foarte important să avem în vedere interesele României și (...) ale partidului”, a declarat Adrian Țuțuianu. „Am meditat mult, textul prezentat este un text convenit cu toți semnatarii acestei scrisori”, a spus vicepreședintele PSD, care a evitat să dea un număr exact al celor care susțin scrisoarea, motivând că n-o face pentru că s-ar putea să mai apară și alți susținători între timp.

Dacă nu veți obține demisia dlui Dragnea, ce veți face la CEx? a fost întrebat Adrian Țuțuianu. „Noi suntem membri ai PSD, vă spun de la început că nu plecăm nici din partid, nu facem nici altceva, vom continua să ne exprimăm în forurile statutare ale partidului - Comitet Executiv Național, Birou Permanent Național, în cadrul departamentelor sau Consiliului Național, după caz, pentru că nu cred că lucrurile se închid probabil astăzi sau mâine, este o scrisoare care trage un semnal de alarmă, am făcut un apel public la toți parlamentarii PSD, la toți liderii de filiale, la președinții de Consilii Județene, la primarii partidului, consilieri locali, județeni, să ni se alăture în acest demers, care nu are la bază niciun fel de alte interese, altele decât interesele naționale și interesul partidului social-democrat”, a răspuns Adrian Țuțuianu.

„Nu cred că ați văzut scris ceva de funcții în această scrisoare și nu cred că este cazul să discutăm de funcții. Soluția pe care noi am propus-o la punctul 2 din scrisoare este ca interimatul la conducerea partidului să fie asigurat de președintele executiv, așa cum este prevăzut în statut și într-un moment optim, noi am apreciat ca fiind începutul anului viitor să organizăm un Congres al partidului în care să luăm deciziile legate de conducerea viitoare”, a precizat vicepreședintele Senatului.

Dacă Liviu Dragnea refuză să-și dea demisia, veți cere asta în CEx convocarea unui Congres extraordinar? au insistat jurnaliștii. „Ne sfătuim, decidem împreună ce avem de făcut, în raport de evoluțiile interne din partid și de elemente care sunt exterioare activității partidului”, a răspuns Țuțuianu, precizând că aceste „elemente exterioare partidului” se referă la partenerii de guvernare, susținerea parlamentară din partea UDMR, dar și opoziția, în frunte cu președintele Iohannis. „Va trebui să avem un răspuns pentru orice reacție”, spune Țuțuianu.

„Partidul trebuie să rămână unit. Eu cred că există riscul, dacă nu găsim o soluție la problemele serioase pe care le are PSD astăzi, ca unii dintre parlamentarii noștri să plece spre alte partide politice. Am avut recent un caz la Botoșani (...), riscul acesta există, ceea ce poate genera o pierdere a majorității parlamentare, cel puțin la Camea Deputaților. De aceea îi rog pe toți parlamentarii PSD să aibă încredere în demersul nostru, să aibă răbdare și îi asigur că deciziile pe care le vom lua vor ține cont de interesul României și de interesul PSD”, a subliniat senatorul social-democrat.

„Nu suntem un partid izolat, dar suntem un partid privit uneori cu neîncredere și lucrul acesta trebuie corectat, mai ales în perspectiva preluării, de la 1 ianuarie, a președinției Consiliului Uniunii Europene”, a mai spus Țuțuianu în legătură cu relațiile PSD pe plan extern, dar și cu prejudiciul de imagine pe care îl aduce partidului problemele cu justiția pe care le are Liviu Dragnea și care au dus la o scădere vertiginoasă de popularitate a actualului președinte PSD.

„Noi nu avem o problemă de funcționare a partidului, dacă dl. Dragnea pleacă din conducerea acestuia”, a punctat Adrian Țuțuianu.

Citiți și: 

Scrisoarea anti-Dragnea. Pensiile și salariile mărite trebuie să aibă resursele financiare necesare, atrag atenția nemulțumiții

Ce cred semnatarii scrisorii anti-Dragnea despre amnistie și grațiere

Firea: Suntem suficient de mulți președinți de organizații încât documentul să nu mai fie luat în derâdere de domnul Dragnea

Paul Stănescu: PSD se află într-un moment de cotitură

Reacții pe această temă: 

CTP: Scrisoarea „nu înseamnă renunțarea la vechile năravuri ale PSD. Spune că Dragnea a sărit calul prea mult”

C.T. Popescu: Greșelile grave ale lui Dragnea, care l-au făcut nefolositor pentru PSD

Dan Turturică: De ce scrisoarea anti-Dragnea marchează un eveniment istoric în PSD

Monica Macovei: Așa-numiții disidenți din PSD au agenda proprie de îngropare a justiției

Victor Ponta: Dacă nu pleacă Liviu Dragnea, se rupe PSD

Ce se întâmplă dacă Dragnea refuză să demisioneze? Previziunile lui Victor Ponta

Cătălin Ivan: Scrisoarea arată că PSD nu mai poate fi reformat. E o reglare de conturi între două grupări de interese

Buzatu: Scrisoarea este foarte moderată, nu cere decât demisia președintelui partidului

Bădălău, despre scrisoarea anti-Dragnea: Suntem vulnerabili pentru că avem un lider vulnerabil

Liderul PSD Buzău: „Liviu Dragnea a ajuns un om orbit de putere, orgolii și spaime imaginare”

Liviu Pop despre scrisoarea anti-Dragnea: În PSD democrația e la nivel ridicat și acest lucru trebuie analizat în partid

Ce spune secretarul general al PSD despre scrisoarea anti-Dragnea

Reacția lui Florin Iordache la scrisoarea anti-Dragnea

Liderul PSD Maramureș: Imaginea lui Dragnea este extrem de șifonată

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zi neagră în lumea filmului. A murit în somn marele actor
Digi FM
Dan Negru, revoltat de felul în care a fost construit DN2, supranumit și „Drumul Morții”: „Un metru între...
Pro FM
Eminem, în lacrimi când și-a văzut fiica mireasă. Mesajul ei l-a topit: "În inima mea, eu voi rămâne mereu...
Film Now
Cum arată Mark Wahlberg la vârsta de 53 de ani. Actorul, la bustul gol în timp ce se bucura de vacanța cu...
Adevarul
Acţiunea BLOCADA: control corporal şi al bagajelor, legitimări şi filtre mixte în Sectorul 2
Newsweek
Pensionarii au luat la recalculare pensie cu 140 lei mai mică decât a spus guvernul. Cine e vinovat?
Digi FM
Cât au costat deplasările lui Iohannis în străinătate, în două mandate. Suma record pe care a plătit-o...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Sean Penn și iubita sa din Republica Moldova, cu 34 de ani mai tânără, fotografiați în aeroportul LAX, după...
UTV
Au aparut imagini socante de la petrecerile lui P. Diddy. Rapperul a pus o femeie dezbracata pe masa, printre...