De ce scrisoarea anti-Dragnea marchează un eveniment istoric în PSD

Dan Turturică Data actualizării: Data publicării:
dragnea liviu tel drum
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Scrisoarea în care importanți lideri ai PSD îi cer demisia lui Liviu Dragnea atât din funcția de președinte al partidului, cât și din cea de președinte al Camerei Deputaților este un eveniment istoric, pentru că este prima dată când PSD duce public lupta internă, și nu în interiorul partidului, a declarat Dan Turturică, în direct la Digi24. În ciuda scrisorii făcute publice miercuri, sunt șanse mici ca liderul PSD să facă un pas în spate, întrucât nu ar avea de ce să abandoneze tocmai acum lupta pe care o duce de la câștigarea alegerilor, consideră Dan Turturică.

„Este în mod cert un eveniment istoric, pentru că de obicei, de cele mai multe ori, PSD a reușit să își tranșeze luptele în interior, fără să recurgă la un astfel de gest de a fractura practic partidul. Avem astăzi confirmarea că tot ce se spune de vreo săptămână încoace de către susținătorii lui Liviu Dragnea au fost în mare parte minciuni.

Deși presa a scris încă de vreo 10 zile despre existența acestei scrisori, susținătorii lui Liviu Dragnea au spus permanent că este vorba de niște bazaconii, au minimizat permanent ideea de nemulțumire din partea unor lideri ai partidului. Astăzi avem prima dovadă că există o nemulțumire serioasă în partid, iar Digi24 a transmis în exclusivitate informația că există cam 25 de membri CEx care au semnat scrisoarea. Este posibil ca astăzi numărul lor să fie mai mare. Pentru Liviu Dragnea mai este o cale de întors în CexN-ul PSD de vineri, deoarece liderul social-democraților nu dă semne că este dispus să-și dea demisia și să abandoneze.

Deși a afirmat public că își dă demisia dacă liderii partidului i-o vor cere, nu ar fi prima oară când Liviu Dragnea revine asupra unor declarații. Să ne amintim ce spunea când a fost condamnat în primă instanță în dosarul Referendumul. Și-a dat demisia din funcția de președinte executiv al PSD și din funcția de ministru al Dezvoltării. Spunea că trebuie să își dea demisia pentru că nu este normal ca un om condamnat să fie în fruntea Guvernului și a unui partid foarte important. Am văzut cu toții după aceea, când a fost condamnat și definitiv în dosarul Referendumul, și în primă instanță în dosarul angajărilor fictive, că nu are nicio problemă să fie nici în fruntea PSD, nici în cea de lider al Camerei Deputaților”, a declarat Dan Turturică. 

„Sunt mai multe semne care arată că, deși doamna Dăncilă a fost pusă în fruntea Guvernului ca un interpus al lui Liviu Dragnea, nu a mai executat ordinele lui Dragnea. Ordonanța pentru amnistie și grațiere. Există informații foarte credibile că Dragnea a încercat în această vară să pună guvernul să dea OUG. Și faptul că nu s-a întâmplat arată că cineva s-a opus.

Nu doar Tudorel Toader a refuzat să o facă, ci chiar și Viorica Dăncilă. Ba chiar unele informații spun că și Carmen Dan a refuzat să facă acest lucru. Să ne înțelegem, asta nu o face mult mai competentă pe doamna Dăncilă, însă o face, dacă este adevărat, mult mai puțin obedientă.

Știm deja de luni bune că varianta vehiculată printre contestatari era de a asigura o conducere colectivă a partidului. Și atunci, dacă doamna Dăncilă și-a făcut mâna pe post de marionetă a lui Liviu Dragnea, de ce nu și-ar continua-o pe post de marionetă a unui grup mai larg din PSD?

Sigur că da, își poate da demisia și poate rămâne premier. Dacă Dragnea își va da demisia, așa cum îi cer contestatarii, și chiar dacă nu își va da demisia, iar în PSD va începe un război intern foarte intens și agresiv, s-ar putea manifesta prin refuzul de a vota.

Și dacă Dragnea va ieși învingător vineri, oamenii care îl contestă sunt oameni cu foarte multă influență în partid și în Parlament, pentru că județele pe care le reprezintă au dat foarte mulți parlamentari”. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri