Curtea Constituţională a decis: Pragul de 30% la referendumuri se aplică din 2014

Data publicării:
referendum-1

 

ACTUALIZARE 16:15 Curtea Constituţională a respins sesizarea PDL. 

"Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, decide: respinge obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului şi constată că dispoziţiile legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii."

CC precizează că decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României şi se publică în Monitorul Oficial, Partea I.

Parlamentarii consideră că păstrarea pragului de 50% pentru validarea unui referendum care va fi organizat în acest an va pune piedici proiectului de modificare a noii Constituţii. Cât priveşte referendumul convocat de preşedintele Traian Băsescu, liderul PDL Vasile Blaga a anunţat că în contextul noi decizii a Curţii Constituţionale îi va îndemna pe cetăţeni să meargă la vot.

Indiferent de cine şi cum îmi spune va fi foarte greu pentru orice echipă politică să motiveze cetăţenii să iasă la vot”, a spus şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, după decizia CCR.

Ştim că trebuie modificată legea pentru că istoria referendumurilor ne arată în toată lumea, în Europa cu precădere, că oamenii nu mai vin la vot. Astfel încât, a trece un prag de participare de 50 plus 1 din totalul electoratului e ca şi cum ai anula din start orice referendum. Ce facem în varianta în care consultăm populaţia pentru o anumită problemă, dar la vot vin 45% sau 35%?”, a adăugat senatorul PSD Toni Greblă.

La rândul său, liderul PDL, Vasile Blaga, a susţinut că decizia de miercuri opreşte masacrarea Constituţiei.


Legea, care schimbă condiţiile de validare a referendumurilor, a fost iniţiată de Partidul Naţional Liberal şi Partidul Social Democrat, adoptată de Parlament, şi contestată la Curtea Constituţională de Partidul Democrat Liberal.

Propunerea PSD şi PNL este ca refendumurile să fie declarate valabile dacă la urne se prezintă cel puţin 30% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale. Pentru ca acesta să fie validat sunt necesare voturile a cel puţin 25% din totalul cetăţenilor cu drept de vot.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în urmă cu două săptămâni, că, dacă judecătorii Curţii Constituţionale vor accepta diminuarea pragului de participare, această nouă regulă trebuie să se aplice şi la referendumul pentru un parlament unicameral cu cel mult 300 de aleşi.

Dat fiind că legea USL primeşte acceptul CCR, pentru ca un referendum să fie validat, la urne trebuie să se prezinte în jur de şase milioane de români, în loc de nouă milioane - cât este necesar în prezent.

Pe aceeaşi temă:

Traian Băsescu: Nu avem gradul de maturitate politică pentru a valida referendum cu prag sub 50%

 


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri