Dan Barna confirmă: Există un ministru propus în guvernul Ludovic Orban care pune probleme. „Nu-l vom vota!”

Data publicării:
Ludovic Orban și Dan Barna
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul USR, Dan Barna, a confirmat, marți seara, informațiile Digi24.ro că există în lista lui Ludovic Orban cu miniștri propuși să facă parte din viitorul guvern persoane care pun probleme de integritate. Decizia finală privind susținerea în Parlament a viitorului executiv depinde și de lista propusă de premierul desemnat, a subliniat Dan Barna la Digi24.

E vreun nume pe lista pe care v-a prezentat-o dl Orban cu care nu sunteți de acord? E ceva care v-a displăcut profund și i-ați comunicat premierului desemnat că nu sunteți de acord? a fost întrebat Dan Barna.

„Au existat. Nu o să dau numele respective, dar a existat la un minister, în mod particular, unde erau mai multe opțiuni menționate, una dintre ele, de fapt la două, am ridicat niște semne de întrebare din cunoștințele pe care le aveau colegii mei”, a declarat Dan Barna la Digi24.

Întrebat dacă era vorba de o problemă de integritate cu respectiva persoană, el a răspuns: „Să-i spunem de integritate, da”, dar a refuzat să dea detalii: dacă este vorba despre dosar penal, conflict de interese, anchetă la ANI sau afaceri cu statul. „Niciuna dintre cele menționate, dar dacă v-aș spune, ar fi clar domeniul și nu mi se pare fair”, a justificat Dan Barna.

El a precizat însă că liderul liberal, Ludovic Orban, i-a spus că oricum, nu crede că va nominaliza persoana respectivă. „Dacă o nominalizează, nu vom vota persoana respectivă, asta i-am transmis-o explicit premierului”, a adăugat liderul USR, precizând că e vorba de votul din comisia parlamentară.

„Vom avea un punct de vedere. Eu de asta sunt destul de convins că persoana respectivă nu va face parte din guvern, dar va fi un subiect delicat. Dacă va exista persoana respectivă, nu vom vota în comisie, despre asta vorbeam când spuneam că nu vom vota persoana respectivă. Decizia finală depinde de lista miniștrilor, adică lucrul ăsta nu era doar o figură de stil”, a adăugat Dan Barna.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a încercat, marți, să-i convingă pe liderii partidelor de Opoziție să voteze Guvernul PNL, prezentându-le și lista miniștrilor care vor face parte din Cabinet.  Audierea lor în Parlament ar urma să aibă loc săptămâna viitoare, iar votul de învestire, peste două săptămâni, înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale. 

Dincolo de negocierile pentru obținerea unei majorități în Parlament fără de care noul guvern nu poate fi pus în funcție, Ludovic Orban a deschis un front și în interiorul PNL, promovând pe lista de miniștri o serie de nume controversate în spațiul public, dar și unele care au dus la nemulțumiri serioase în partid. Unul dintre principalele reproșuri aduse listei de miniștri vizează promovarea unora dintre ei pe criteriul relației de prietenie cu premierul desemnat Ludovic Orban

Astfel, unul dintre prietenii care ar fi în cărți este Laurențiu Leoreanu, posibil ministru de Interne. A fost primar la Roman timp de două mandate, i-a fost alături Elenei Udrea când a candidat pentru postul de parlamentar, a fost și un apropiat al lui Gheorghe Ștefan, fostul baron local din rețeaua Băsescu-Udrea. Este considerat un om prea moale pentru portofoliul complicat de la MAI și se află în plin război cu Mugur Cozmanciuc, președintele filialei județene a PNL. 

Citiți și: Dan Barna: Sunt șanse rezonabile ca învestitura guvernului să se întâmple de prima dată

Dan Barna: Nu am nicio îndoială că următoarea guvernare a României va fi o guvernare USR-PLUS cu PNL

Ancheta Rise Project. Cum explică Dan Barna implicarea surorii sale într-un proiect cu finanțare europeană de care s-a ocupat

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri