Plenul CSM cere Guvernului abrogarea Ordonanței pe legile Justiției

Data actualizării: Data publicării:
colaj dancila toader_govro

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis să transmită o solicitare Guvernului României în sensul abrogării OUG nr. 7/2019, cu excepția prevederilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării CSM.

colaj dancila toader_govro
Sursă foto: gov.ro

Decizia a fost luată cu 12 voturi „pentru”, trei voturi „împotrivă” și un vot nul, se precizează în comunicatul CSM.

Prin decizia luată astăzi, CSM cere Guvernului Dăncilă, practic, să păstreze doar dispozițiile referitoare la deblocarea concursurilor de promovare și admitere în magistratură și la Institutul Național al Magistraturii și să abroge toate celelelalte prevederi controversate.

Dăncilă: Nu vom renunța la ordonanță

Anterior, în cursul dimineții de luni, premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu se va renunţa la OUG 7 care a schimbat legile justiţiei, deşi unele lucruri care au creat nemulţumire, dacă sunt bine argumentate, ar putea fi modificate.

„Ceea ce vreau să subliniez este că nu vom renunţa la ordonanţă (OUG 7/2019 – n.r). Am văzut ieşiri în spaţiul public care solicitau să să renunţăm la această ordonanţă în totalitate. Am spus întotdeauna că dăm dovadă de flexibilitate, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm şi la lucrurile bune din dorinţa onora de a face acest lucru. Mai vreau să spun un lucru legat de acest aspect: poate unele lucruri nemulţumesc, argumentate, ele pot fi schimbate şi cred că dialogul este foarte important”, a declarat, luni, premierul Viorica Dăncilă.

Aceasta a spus că înainte de adoptarea actului normativ consultarea s-a făcut de către ministrul Justiţiei cu cei din sistem, iar implicarea premierului vine doar după ce s-au exprimat numeroase nemulţumiri.

Premierul Viorica Dăncilă a invitat reprezentanţii asociaţiilor de magistraţi şi ai CSM, luni, la ora 15.30, la Palatul Victoria, la discuţii privind legile justiţiei.

Asociaţia „Forumul Judecătorilor din România”, Asociaţia „Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” şi Asociaţia „Iniţiativa pentru Justiţie” au precizat că independenţa justiţiei nu se negociază şi că orice dialog referitor la adoptarea OUG nr. 7/2019 trebuia iniţiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, singura soluţie aflată în acest moment la îndemâna legiuitorului fiind abrogarea imediată şi în integralitate a actului normativ în cauză.

Cele trei asociaţii au făcut apel la CSM să nu trimită reprezentanţi la discuţia propusă de către premierul Viorica Dăncilă.

Ordonanța de urgență care a modificat, a treia oară în nici jumătate de an, legile justiției a fost publicată în Monitorul Oficial, nr. 137/2019.

Ordonanța a fost adoptată de Guvernul Dăncilă în ședința de marțea trecută, fără ca proiectul de act normativ să fie pus în dezbatere în prealabil și fără să fie anunțat pe ordinea de zi a ședinței.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat joia trecută că, înainte să decidă dacă va face o sesizare la CCR privind legile justiției, va face o analiză după ce va primi argumentele de la Parchetul General și adunările generale ale procurorilor, în legătură cu OUG 7/2019.

Și Dumnezeu a creat lumea în 6 zile. Mai aveți puțintică răbdare. Vreau să analizăm această situație”, a declarat Ciorbea.

Luni, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a solicitat Avocatului Poporului sesizarea Curții Constituționale pe OUG 7/2019. Șeful Parchetului General invocă, în scris, o serie de argumente, de la încălcarea atribuțiilor constituționale ale Consiliului Superior al Magistraturii la prejudicierea statutului constituțional al procurorilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri