PSD a validat lista miniștrilor. Gabriela Firea preia ministerul Familiei, Dîncu ia Apărarea. Cine va fi ministrul Finanțelor

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - PARLAMENTARE 2020 - EXIT-POLL - PSD - 6 DEC 2020
În ședința anterioară, în care a fost votată intrarea la guvernare, liderii PSD s-au felicitat între ei pentru rezultatul negocierilor din ultimele zile. Foto: INQUAM Photos/Sabin Cîrstoveanu

Social democrații au aprobat, luni, într-o ședință a Consiliului Politic Național, lista miniștrilor trimiși de PSD în Guvernul Ciucă. PSD va avea nouă ministere și secretariatul general al Guvernului, poziție care ar urma să fie ocupată de Marian Neacșu, fost secretar general al PSD, plecat din partid la Pro România. Acesta nu a fost însă validat în ședința CPN de luni.

„Acum intrăm într-o altă etapă, România trebuie stabilizată. PSD a negociat programe și măsuri. Scopul nostru a fost să impunem măsurile sociale. Nu am intrat la guvernare punând alte condiții. Dacă nu ar fi fost acceptate aceste măsuri, PSD nu ar fi acceptat. Intrarea PSD în guvern reprezintă garanția că veniturile românilor vor continua să crească.

Toate partidele care formează această coaliție și-au propus să avem 7% din PIB pe investiții. Avem obligația să ne asigurăm că acest Guvern va atrage mai mulți bani europeni. Sunt măsuri care vor stabiliza România să avem o perspectivă de revenire la normalitate.

Știu că veți întreba de ce nu a dat PSD prim ministru la prima rotație. Era îndreptățit să facă acest lucru, dar am făcut această concesie pentru că măsurile pentru oameni sunt mai importante decât funcțiile trecătoare. PSD a demonstrat în toată această perioadă de criză că este cel mai responsabil partid, că este cel mai stabil partid din România. Îmi doresc ca și celelalte partide să dea dovadă de aceeași maturitate de care au dat dovadă colegii mei”, a declarat Marcel Ciolacu, după ședința PSD.

Deși nu va avea premierul, PSD obține nouă ministere și secretarul general al guvernului. Printre ministerele de forță obținute de PSD se numără Transporturi, Muncă, Apărare, Sănătate sau Agricultură. Pe lângă cele nouă ministere, PSD va avea și președinția Camerei Deputaților, funcție pe care o va ocupa Marcel Ciolacu.

Într-o ședință informală, înaintea validării listei de miniștri, Mihai Tudose s-ar fi opus nominalizării la ministerul Apărării a lui Vasile Dîncu. În cele din urmă, Dîncu a fost propus și votat.

Liderii PSD nu au stabilit cine va fi vicepremier, urmând ca până mâine să se decidă care dintre miniștri va prelua și această funcție. Gabriela Firea își dorește, însă Marcel Ciolacu îl susține pe Sorin Grindeanu.

Un nume surpriză pe lista miniștrilor este Marius Humelnicu, propus la Economie. Humelnicu a fost viceprimar de Galați și secretar de stat la Transporturi.

Miniștrii PSD în Guvernul Ciucă:

  • Ministerul Finanțelor: Adrian Câciu
  • Ministerul Apărării: Vasile Dîncu
  • Ministerul Transporturilor: Sorin Grindeanu
  • Ministerul Muncii: Marius Budăi
  • Ministerul Tineretului și Familiei: Gabriela Firea
  • Ministerul Culturii: Lucian Romașcanu
  • Ministerul Economiei: Marius Humelnicu
  • Ministerul Sănătății: Alexandru Rafila
  • Ministerul Agriculturii: Adrian Chesnoiu

Liderii celor două partide, PNL și PSD, au stabilit ca în vara anului 2023 să nu se schimbe doar premierul, ci să se rotească și trei ministere Transporturi, Finanțe și Justiție.

În ședința anterioară, în care a fost votată intrarea la guvernare, liderii PSD s-au felicitat între ei pentru rezultatul negocierilor din ultimele zile.

Potrivit unor surse participante la ședința PSD, înainte de votul dat în unanimitate pentru intrarea la guvernare, mai mulți lideri ai partidului l-au felicitat pe Marcel Ciolacu pentru „succesul” obținut la negocierile pentru formarea guvernului. 

„Bravo, Marcele! Ai luat și banii de pe pieptul mortului”, i-ar fi transmis Olguța Vasilescu lui Marcel Ciolacu, spun surse participante la ședință. Și secretarul general al partidului, Paul Stănescu, i-a spus președintelui PSD că este „un bun negociator, poate la fel de bun sau chiar mai bun ca Hrebenciuc”, spun surele citate.

Citește și Surse: Olguța Vasilescu: „Bravo, Marcele! Ai luat și banii de pe pieptul mortului”. Stănescu: „Ești mai bun negociator ca Hrebenciuc”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri