Pregătiri de Bobotează. Mii de litri de apă sfințiți la slujba de Agheasmă Mare

Data actualizării: Data publicării:
butoiaie cu agheasma

Biserica Ortodoxă celebrează la 6 ianuarie Botezul lui Iisus Hristos sau Boboteaza. Numită teologic şi Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în râul Iordan. În toate bisericile din ţară pregătirile de Bobotează sunt pe ultima sută de metri. Duminică, 6 ianuarie, sunt aşteptaţi mii de credincioşi să ia agheasmă. Este apa pe care o sfinţesc preoţii şi pe care oamenii religioși o beau ca să fie protejaţi de rele. E o sărbătoare mare şi de aceea se fac slujbe şi în ajunul Bobotezei.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a oficiat sâmbătă, în faţa Reşedinţei patriarhale, slujba Aghesmei Mari pentru sărbătoarea Botezului Domnului.  În curtea Catedralei patriarhale au fost amplasate 24 de recipiente mari, cu o capacitate de 500 de litri de apă fiecare, de la izvorul din Parcul „Grădina Maicii Domnului” al Reşedinţei patriarhale. În faţa catedralei va fi înălţată o cruce din cetină de brad, împodobită cu flori şi busuioc.

În ajunul şi în ziua de Bobotează, în toate Bisericile ortodoxe, la rugăciunile arhiereilor şi preoţilor se sfinţeşte Agheasma Mare. Creştinii ortodocşi pot lua pe nemâncate din Agheasma Mare în perioada 5 ianuarie - 14 ianuarie şi la recomandarea duhovnicului. 

Citiți și: Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul? Semnificația sărbătorii din 7 ianuarie

Agheasmă pregătită cu ajutor de la micii voluntari 

În Constanţa au început de mai multe zile pregătiri pentru sărbătoarea Bobotezei. Preoţii sunt ajutaţi de voluntari să pună etichete pe sticlele cu agheasmă care vor fi împărţite credincioşilor. Arhiepiscopia se aşteaptă ca la slujbă să participe 200.000 de oameni.

„Se dezlipeşte plasticul ăsta, apoi se lipeşte în mijloc, pe sticlă şi se face aşa. Şi apoi vine partea asta aşa”, ne explică Mihail.

Are doar 9 ani şi munceşte cot la cot cu familia pentru a eticheta cât mai multe sticle cu apă sfinţită.

„Îmi place şi vreau să ajut oamenii să se simtă mai bine. Şi să pună aghiasmă în ele şi să nu mai ia ei de acasă aghiasmă, sticle”, explică băiatul.
Alţi 30 de voluntari au pus umărul la treabă de la prima oră a dimineţii. Misiunea lor nu este tocmai uşoară: au de încărcat cel puţin un sac cu pet-urile care vor fi umplute cu aghiasmă.

- Mai ştiţi câte sticle aţi etichetat?
- Doi saci, astăzi. Am venit de ieri.

- Păi suntem la al treilea sac. Cu ăsta, aici, 1.500. Creştini suntem şi tre’ să facem treaba asta pentru că Botezul Domnului, este foarte important.

- Este greu?
- Nu, nu este greu, dacă faci cu dragoste.

Arhiepiscopia va împărţi anul acesta 200 de mii de sticle cu apă sfinţită. Aproximativ 300 de persoane au lucrat, timp de mai multe zile, pentru a eticheta cele 200.000 de sticle în care va oferită credincioşilor apă sfinţită de Bobotează. 

„Agheasma mare va fi îmbuteliată în sticluţe şi vor fi duse pe faleza Cazinoului unde vor fi împărţite credincioşilor la slujba de Bobotează care va fi pe malul mării”, a precizat Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

De Bobotează, arhiepiscopul Tomisului va arunca trei cruci în apă, iar tinerii curajoşi le vor recupera din marea rece ca gheaţa.

Sâmbătă, arhiepiscopul Tomisului a oficiat slujba de Sfinţire Mare a apei, slujbă identică cu cea oficiată în ziua de Bobotează. A fost și un mic incident. Potrivit News.ro, la un moment dat, când s-a urcat pe una dintre cisternele cu apă, arhiepiscopul a fost la un pas să cadă, el ţinându-se de balustradă, după ce s-a dezechilibrat când a urcat scara.  A reuşit apoi să îşi recapete echilibrul şi să îşi continue drumul.

Apa sfințită a fost apoi îmbuteliată în cele 200.000 de sticle din plastic ce vor fi oferite credincioşilor constănţeni de Bobotează.  Credincioşii vor participa la o procesiune de Bobotează, de la Catedrală până pe faleza Cazinoului din Constanța.

Citiți și: VIDEO. Chiraleisa, descântul pomilor, o datină străveche de Bobotează

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri