Internship-urile, o loterie. Stagiile de pregătire profesională nu garantează angajarea

Data publicării:
stag

Lavinia Bughiu a urmat patru internshipuri înainte să se angajeze. Printre ele şi cel organizat anul trecut de Guvernul României. Deşi i-ar fi plăcut să lucreze în administraţia publică, la finalul stagiului nu a avut această şansă.

Stiu că au rămas anumiţi colegi. Iniţial m-am gândit că mi-ar plăcea să lucrez în domeniul de stat, dar acum sunt în mediul privat și simt că aici e un mediu mai dinamic”, spune Lavinia Bughiu.

Lavinia nu e singura în această situaţie. Anul trecut, din cei 25 de stagiari care au lucrat la Guvern, doar 4 au reuşit să se angajeze. Printre ei şi Raluca Ivănescu. Este consilier în cancelaria primului-ministru.

Lucrez alături de un consilier de stat. Mediul public este cel mai uşor mediu de a schimba ceva. Poţi lua parte la deciziile care influenţează o ţară întreagă”, apreciază Raluca Ivănescu.

Anul acesta, Guvernul României a scos la concurs peste 170 de posturi de stagiar în toate ministerele şi departamentele din Executiv. Pe perioada pregătirii, ei nu vor fi plătiţi.

Am sentimentul exagerat că cât de cât pot să fiu o rotiţă într-un sistem cât mai mare şi să reuşesc într-un fel să pun lucrurile în mişcare”, spune Ştefania Apachiţei, stagiar la Guvern.

Noi nu am căutat şi nu căutăm prin acest program să angajăm efectiv aceşti tineri. Încercăm să le oferim o perspectivă ca la sfârşitul celor două luni să se gandească dacă îşi doresc sau nu o carieră în administraţie”, afirmă Cristian Botan, consilier la Cancelaria premierului.

Este o loterie cu intenshipurile astea. Greu poţi să dai de unul din care poţi să înveţi ceva consistent”, apreciază George Butunoiu, specialist în resurse umane.

Anul acesta, la stagiile de la Guvern s-au înscris 150 de candidaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri