Donald Trump elimină tratamentul economic preferențial pentru Hong Kong ca răspuns la adoptarea noii legi pentru securitate

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump în Biroul Oval
FOTO: Getty Images

Președintele SUA, Donald Trump, a semnat un ordin prezidențial prin care încheie tratamentul economic preferențial pentru Hong Kong după ce China a adoptat noua lege pentru securitate, relatează BBC.

Decretul prezidențial stabilește că Hong Kong va fi tratat ca restul Chinei în ceea ce privește schimburile comerciale – „fără privilegii, fără tratament economic special și fără export de tehnologii”, a spus președintele american.

Donald Trump spune că a luat decizia din cauza adoptării de către China a noii legi pentru securitate și pentru a impune sancțiuni asupra oficialilor chinezi care atentează la drepturile și libertățile rezidenților din Hong Kong.

Statutul special al Hong Kong a fost negociat între China și Regatul Unit, pe vremea când Hong Kong avea încă statutul de teritoriu britanic. Suveranitatea a fost cedată Chinei în 1997, după expirarea unei convenții semnate la sfârșitul secolului al XIX-lea, prin care Imperiul Qing ceda Hong Kong pentru 99 de ani Regatului Unit.

„Această lege dă administrației mele noi instrumente puternice pentru a îi trage la răspundere pe cei responsabili de lichidarea libertății Hong Kong-ului”, a adăugat președintele american.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri