Live Text Război în Ucraina. Atac cu rachete asupra Odesei. Zelenski: „Cel puțin 8 persoane au murit". Kuleba: „Singurul obiectiv este teroarea"

Data actualizării: Data publicării:
Clădire lovită de bombardamentele rusești la Borodianka.
Clădire lovită de bombardamentele rusești la Borodianka. Foto: Profimedia
Din articol
Zelenski: Cifrele sunt tragice. 500.000 de ucraineni au fost deportați în Rusia din zonele ocupate, iar printre ei sunt 5.000 de copii Zelenski: Cel puţin opt morţi în urma atacurilor cu rachetă asupra Odesei, mai mulţi răniţi Șeful diplomației americane și ministrul apărării din SUA vor merge pentru prima dată în Ucraina, de la începutul invaziei ruse Zelenski, conferință de presă într-o stație de metrou: Abandonăm negocierile cu Moscova dacă oamenii din Mariupol sunt ucişi Zelenski și Boris Johnson au discutat despre o „nouă fază” a ajutorului militar Doi generali ruși au fost uciși în apropiere de Herson Ucrainenii anunţă că au recucerit trei localităţi de lângă Harkov Ucrainenii, chemaţi să urmărească online slujba de Înviere. Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim în România va fi trimisă și în Ucraina Armata rusă nu a permis evacuarea civililor din Mariupol (oficiali ucraineni) 5 oameni au fost uciși iar 18 răniți după rachetele lansate asupra Odesei Cel puțin șase rachete lansate asupra Odesei Atac cu rachetă în orașul-port Odesa Peste un milion de cetăţeni s-au întors în Ucraina (ministrul de Interne) Mihailo Podoliak: „Următoarea țintă a armatei de jefuitori și violatori este Republica Moldova” Rogozin: Rusia va desfășura primele rachete nucleare Sarmat cel târziu la toamnă „Șantajul nuclear” al lui Putin va duce la creșterea cererii de arme nucleare în lume Bombardamente asupra civililor la Harkov: 2 morți și 19 răniți Rușii au reluat atacurile aeriene asupra fabricii Azovstal Ucraina are acum mai multe tancuri pe teren decât Rusia Presa ucraineană a prezentat imagini ale copiilor aflaţi în buncărele de sub uzina Azovstal din Mariupol Mesajul patriarhului rus Kiril, după ce a susținut războiul lui Putin în Ucraina: „Să ne arătam iubirea faţă de semenii noştri” Comandantul flotei ruse din Marea Neagră, arestat după scufundarea crucișătorului Moskva Bombardamentele s-au intensificat în Lugansk Rusia înlocuiește cu forța presa ucraineană cu propria propagandă O nouă încercare de evacuare a civililor din Mariupol Supermarketurile din Marea Britanie raționalizează uleiul de gătit, din cauza războiului Noi imagini din satelit arată gropi comune lângă Mariupol Zelenski avertizează că Rusia nu se va opri la Ucraina: „Cine va urma?” SUA invită 40 de țări aliate să discute securitatea pe termen lung a Ucrainei „Lupte grele” la Mariupol Premierul Ucrainei: Mariupol este „cea mai mare catastrofă umanitară” a secolului OMS: 162 de atacuri asupra centrelor de asistență medicală din Ucraina Șeful Pentagonului vine în Europa Zelenski: Invadatorii vor „să omoare cât mai mult și să distrugă tot ce văd”

Volodimir Zelenski le mulțumește aliaților pentru livrarea armelor cerute de Kiev de mai multe săptămâni. Într-un nou mesaj postat pe internet, președintele Ucrainei spune că rușii continuă ofensiva în estul și sudul țării. Cu toate acestea, armata ucraineană opune rezistență și împiedică atacurile armatei lui Putin. Pe de altă parte, Statele Unite spun că nu au văzut niciun fel de schimbări în postura nucleară a Rusiei care ar merita schimbarea statutului de alertă a Pentagonului, dar urmăresc „foarte îndeaproape” situația, a anunțat secretarul de presă al Pentagonului.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

harta ucraina 23 aprilie
Situația frontului din Ucraina, 23 aprilie. Sursa: Ministerul Apărării din Marea Britanie

Biserică distrusă de atacurile rusești la Lukașvika, în nordul Ucrainei. Foto: Profimedia
Biserică distrusă de atacurile rusești la Lukașvika, în nordul Ucrainei. Foto: Profimedia

Zelenski: Cifrele sunt tragice. 500.000 de ucraineni au fost deportați în Rusia din zonele ocupate, iar printre ei sunt 5.000 de copii

ACTUALIZARE 22:06 Aproximativ 5.000 de copii au fost deportați în Rusia sau în teritoriile estice, a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă, președintele ucainean Volodimir Zelenski. Președintele a anunțat că se va întâlni duminică la Kiev cu secretarul american al apărării, la Kiev.

„Cifrele sunt tragice... ceea ce avem sunt cifre aproximative. Credem că o jumătate de milion de persoane au fost deportate din teritoriile ocupate în Rusia sau în teritoriile (controlate de Rusia) din est. În ceea ce privește copiii, nu avem un număr exact, îmi amintesc doar că este vorba de aproximativ 5.000”, a declarat Zelenski.

Zelenski: Cel puţin opt morţi în urma atacurilor cu rachetă asupra Odesei, mai mulţi răniţi

ACTUALIZARE 22:00 Opt persoane au fost ucise şi cel puţin alte 18 rănite în urma unor lovituri ruseşti sâmbătă asupra oraşului portuar Odesa, în sudul Ucrainei, potrivit unui nou bilanţ anunţat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de AFP.

„Opt persoane au murit în acest stadiu şi alte 18 sau 20 sunt rănite", a afirmat Zelenski în cursul unei conferinţe de presă la Kiev.

Un bilanţ precedent, difuzat de Serviciul pentru situaţii de urgenţă al guvernului ucrainean, consemna existenţa a şase morţi, între care şi un bebeluş de trei luni şi mai mulţi răniţi.

Potrivit lui Zelenski, „şapte rachete au vizat Odesa" sâmbătă, dintre care una „a lovit un imobil de locuit", iar „două au fost doborâte" de sistemul de apărare antiaerian.

„Singurul obiectiv al loviturilor cu rachete ruseşti împotriva Odesei este teroarea", a acuzat pe Twitter şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, lansând un apel să se pună „un zid între civilizaţie şi barbarii care atacă oraşe paşnice cu rachete".

Armata rusă a afirmat la rândul său sâmbătă că a vizat cu „rachete de înaltă precizie" un terminal logistic de pe aerodromul militar de lângă Odesa care adăpostea arme livrate forţelor ucrainene de SUA şi de ţări europene.

Șeful diplomației americane și ministrul apărării din SUA vor merge pentru prima dată în Ucraina, de la începutul invaziei ruse

ACTUALIZARE 21:46 Secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul apărării Lloyd Austin se vor deplasa la Kiev, duminică, exact la două luni după începerea invaziei ruse în Ucraina, a anunţat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de AFP.

„Mâine, oficiali americani vor veni la noi: îi voi întâlni pe ministrul apărării (Lloyd Austin) şi pe Antony Blinken", a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă organizată într-o staţie de metrou sub piaţa centrală din Kiev.

Aceasta va fi prima vizită oficială a reprezentanţilor guvernului american în Ucraina după 24 februarie, conform Agerpres.

Zelenski, conferință de presă într-o stație de metrou: Abandonăm negocierile cu Moscova dacă oamenii din Mariupol sunt ucişi

ACTUALIZARE 21:37 Volodimir Zelenski a ținut conferința de presă de sâmbătă, într-o stație de metrou din Kiev. Președintele Ucrainei a vorbit cu jurnaliștii mai bine de o oră și a transmis, printre altele, că Ucraina va abandona negocierile cu Moscova dacă militarii săi, baricadaţi în vastul complex siderurgic Azovstal din Mariupol, în sud-estul Ucrainei, sunt ucişi de armata rusă.

Volodimir Zelenski a spus că nu se poate avea încredere în Rusia. „Dacă cei care opun rezistenţă la Mariupol sunt ucişi, sau dacă are loc refrendumul la Herson, atunci Ucraina va ieşi din procesul de negociere”, a precizat Zelenski.

Citește și Spațiul aerian al Turciei a fost închis pentru avioanele care transportă trupe din Rusia în Siria

Zelenski și Boris Johnson au discutat despre o „nouă fază” a ajutorului militar

ACTUALIZARE 19:50 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit sâmbătă cu premierul britanic Boris Johnson despre o „nouă fază” a ajutorului militar, inclusiv furnizarea de arme grele, a declarat sâmbătă adjunctul șefului de stat major al președintelui, Andrei Sibiga.

Vorbind la televiziunea națională, Sibiga a spus că cei doi a discutat și despre un sprijin financiar suplimentar pentru Ucraina.

Doi generali ruși au fost uciși în apropiere de Herson

ACTUALIZARE 18:50 Doi generali ruși au fost uciși în apropiere de Herson, a anunțat direcția de informații a Ministerului ucrainean al Apărării. Un altul este în stare critică.

Armata ucraineană a lovit vineri postul de comandă al celei de-a 49-a armate a Rusiei în apropiere de capitala regională ocupată Herson, potrivit comunicatului, citat de The Guardian.

Teritoriul dintre Mykolaiv și Herson, în sud-est, a cunoscut lupte intense în ultimele trei săptămâni, când forțele ucrainene au lansat contraatacuri.

Ucrainenii anunţă că au recucerit trei localităţi de lângă Harkov

ACTUALIZARE 18:55 Kievul a anunţat sâmbătă recucerirea, de către trupele ucrainene, a trei sate în apropiere de Harkov (est), al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, în timp ce luptele continuă în Donbas şi în sudul ţării, informează AFP.

„Forţele noastre armate ucrainene au reuşit o contraofensivă lansată ieri dimineaţă. După lupte crâncene, unităţile noastre au alungat trupele ruseşti din Bezruki, Slatina şi Prudianka”, a declarat pe Telegram Oleg Sinegubov, guvernatorul regiunii Harkov.

Dintre cele trei localităţi situate la nord de Harkov, Prudianka este cea mai apropiată de frontiera rusă, la doar 15 km de aceasta.

Potrivit guvernatorului, bombardamentele ruseşti din regiune s-au soldat cu doi morţi şi 19 răniţi în ultimele 24 de ore.

Ucrainenii, chemaţi să urmărească online slujba de Înviere. Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim în România va fi trimisă și în Ucraina

ACTUALIZARE 18:10 Autorităţile ucrainene au lansat un apel sâmbătă credincioşilor ortodocşi să urmărească slujba Învierii Domnului online şi să nu încalce restricţiile de circulaţie, de teama unor „provocări” în cursul ceremoniilor ocazionate de această sărbătoare religioasă care atrag de obicei o mulţime de participanţi, relatează France Presse. Lumina Sfântă adusă în România de la Ierusalim sâmbătă va fi trimisă pentru prima dată și comunităților din Ucraina și Republica Moldova.

La Kiev, primarul Vitali Klitschko a reamintit localnicilor că restricţiile de circulaţie sunt în vigoare sâmbătă, de la ora 23:00 până la 05:00, duminică.

„Respectaţi regulile de interdicţie a circulaţiei, sărbătoriţi în deplină siguranţă!”, a invitat el pe contul său Telegram, subliniind că slujba religioasă va fi transmisă online.

„Fără mulţimi! Nu trebuie să existe situaţii în care credincioşii se adună în jurul bisericii în mai multe rânduri”, a avertizat de asemenea pe Telegram Dmitro Lunin, guvernatorul regiunii Poltava, oraş situat la aproximativ 350 km sud-est de Kiev.

Armata rusă nu a permis evacuarea civililor din Mariupol (oficiali ucraineni)

ACTUALIZARE 17:50 Evacuarea planificată sâmbătă pentru civilii din Mariupol nu a avut loc, spune un consilier al primarului din orașul ucrainean aflat sub asediu.

Oficialul a dat vina pe Rusia pentru eșecul efortului de evacuare, transmite The Guardian. Acesta a spus că deși 200 de locuitori din Mariupol s-au adunat pentru a fi evacuați, armata rusă le-a spus să plece și a avertizat privind posibile bombardamente.

Evacuarea trebuia să înceapă la amiază, potrivit vicepremierului ucrainean Irina Vereșciuk.

Însă, aceasta a precizat că evacuarea va avea loc „dacă totul decurge cum trebuie” și a avertizat că forțele ruse „ar putea încerca să organizeze propriul cordior de evacuare către Rusia”. Sute de locuitori din Mariupol ar fi fost deportați cu forța în Rusia de la începutul invaziei.

Eforturile pentru evacuarea civililor din orașele aflate sub asediu, inclusiv din Mariupol, au eșuat în mod repetat.

5 oameni au fost uciși iar 18 răniți după rachetele lansate asupra Odesei

ACTUALIZARE 17:40 Cel puțin cinci persoane au fost ucise iar 18 au fost rănite sâmbătă într-un atac cu rachetă în orașul-port Odesa din sudul Ucrainei, a transmis într-o postare online șeful de cabinet al președintelui Ucrainei, Andrei Yermak, conform Reuters.

Citește și Germania trebuie să sprijine Ucraina fără a-şi pune în pericol propria securitate, declară ministrul de finanţe german

Cel puțin șase rachete lansate asupra Odesei

ACTUALIZARE 17.00 Cel puțin șase rachete au fost lansate asupra Odesei, scrie publicația Dumskaia, care citează citează surse militare.

O parte din ele au fost doborâte, însă două au lovit o unitate militară și două clădiri civile, potrivit publicației.

Bilanțul provizoriu este de trei morți.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Rachetele ar fi fost lansate din bombardiere strategice rusești Tu-95, de deasupra Mării Caspice.

Locuitorii din Odesa au auzit explozii în diferite zone ale oraşului. Dar au fost atât rachete inamice, cât şi unele lansate de sistemul antiaerian din Odesa. Câteva rachete au putut fi totuşi doborâte, susţine Dumskaia.net. Oamenii au văzut explozii pe cer şi fragmente în cădere spre sol.

Într-o zonă rezidenţială cu densitate mare de populaţie a izbucnit un incendiu. Tirurile continuă, relatează portalul ucrainean citat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a condamnat atacul asupra Odesei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Atac cu rachetă în orașul-port Odesa

ACTUALIZARE 16.05 O rachetă a lovit Odesa sâmbătă după-amiază, afectând infrastructura orașului-port de la Marea Neagră, au anunțat autoritățile locale, potrivit Reuters.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Peste un milion de cetăţeni s-au întors în Ucraina (ministrul de Interne)

ACTUALIZARE 15.55 3.640.000 de persoane au părăsit ţara de la intervenţia Rusiei în Ucraina, dar peste un milion s-au întors deja, a spus sâmbătă, într-un mesaj video, ministrul ucrainean de interne, Denis Monastîrski.

„În întreaga perioadă de la izbucnirea războiului (în 24 februarie) şi până în prezent, 3.640.000 de persoane au plecat din Ucraina, dar 1.130.000 au revenit deja în ţară”, a precizat el, adăugând că „aproximativ 31.000 de vehicule cu ajutoare umanitare au ajuns” în Ucraina.

Monastîrski a menţionat că grănicerii ucraineni de la graniţa de vest a ţării operează într-un regim simplificat de intrare şi ieşire a cetăţenilor cu ţările Uniunii Europene şi cu Republica Moldova.

„În cadrul restabilirii controlului asupra frontierei de stat în regiunile Kiev, Cernihiv (Cernigov) şi Sumî, care au fost eliberate de ocupanţi, grănicerii noştri şi-au preluat posturile şi responsabilităţile”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

În cele aproape două luni de război, notează agenţia ucraineană de presă Unian, au fost descoperite şi neutralizate 85 de grupuri de sabotaj şi recunoaştere, iar 659 de persoane - arestate.

Mihailo Podoliak: „Următoarea țintă a armatei de jefuitori și violatori este Republica Moldova”

ACTUALIZARE 15.25 Mihailo Podoliak, unul din principalii consilieri ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, afirmă că Republica Moldova este următoare țintă a Rusiei, după declarația generalului rus Rustam Minnekaiev, care a spus că Moscova urmărește să obțină acces spre Transnistria prin sudul Ucrainei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Rogozin: Rusia va desfășura primele rachete nucleare Sarmat cel târziu la toamnă

ACTUALIZARE 14.50 Rusia plănuiește să desfășoare prima unitate înarmată cu rachete balistice Sarmat, cu capacitate nucleară, cel mai târziu la toamnă, scrie agenția TASS, care îl citează pe șeful agenției spațiale a Rusiei, Dmitri Rogozin, potrivit Reuters.

Unitatea va fi amplasată la Uzhur, în regiunea Krasnoiarsk region, la circa 3.000 km este de Moscova, a mai spus Rogozin, potrivit TASS.

Citește și: Bloomberg: Războiul din Ucraina provoacă probleme în aprovizionarea cu ulei de gătit şi agravează o posibilă criză alimentară mondială

„Șantajul nuclear” al lui Putin va duce la creșterea cererii de arme nucleare în lume

ACTUALIZARE 14.20 „Șantajul nuclear” pe care îl practică Vladimir Putin în contextul invadării Ucrainei va duce probabil la creșterea cererii de arme nucleare pe plan global, afirmă fosta consilieră de informații la Casa Albă Fiona Hall, expertă în Rusia.

„Problema nucleară ar trebui să îngrijoreze pe toată lumea, pentru că Putin practic transmite tuturor țărilor: Aveți nevoie de arme nucleare. Deci toată povestea non-proliferării este aruncată pe geam, pentru că este foarte clar că motivul pentru care noi nu mergem peste Rusia cu tot ce avem la îndemână este că ei au arme nucleare și că el (Putin - n.r.) spune că e gata să le foloseaască”, a declarat Fiona Hall la BBC Radio 4, potrivit The Guardian.

Bombardamente asupra civililor la Harkov: 2 morți și 19 răniți

ACTUALIZARE 14.10 Forțele ruse au continuat să bombardeze orașul Harkov din nord-estul țării, a spus un guvernator militar ucrainean, citat de CNN.

„Ocupanții ruși continuă să tragă asupra infrastructurii civile din Harkov și din regiune", a spus Oleh Siniehubov, șeful administrației militare regionale din Harkov.

„Pe parcursul zilei, ocupanții au aplicat 56 de lovituri. Rezultatul, 19 răniți, două persoane au murit”, a adăugat el.

Civilii din Harkov au îndurat zile întregi bombardamente intense. Siniehubov a anunțat că în regiune vor fi în vigoare restricții între orele 19.00 și 5.00, ora locală.

Lugansk People's Republic city of Pervomaisk in aftermath of shelling
Atacuri rusești în Lugansk:. Foto: Profimedia

Rușii au reluat atacurile aeriene asupra fabricii Azovstal

ACTUALIZARE 13.38 Forțele ruse au reluat atacurile aeriene asupra fabricii de oțel Azovstal din Mariupol, unde se află mtrupele ucrainene rămase în oraș și unde se adăpostesc numeroși civili, a spus consilierul prezidențial ucrainean Oleksii Arestovici.

El a mai spus că forțele ruse încearcă să ia cu asalt uzina: 1Inamicul încearcă să sugrume rezistența finală a apărătorilor Mariupolului din zona Azovstal”.

Ucraina are acum mai multe tancuri pe teren decât Rusia

ACTUALIZARE 13.19 Ucraina are acum mai multe tancuri pe teren decât Rusia, a declarat pentru Washington Post un înalt oficial american din domeniul apărării. Aceasta, în condițiile în care mai multe state occidentale continuă să furnizeze ajutor militar Kievului, iar rușii pierd echipament militar atât în luptă, cât și din cauza problemelor logistice.

„În acest moment, ucrainenii au mai multe tancuri pe teren decât rușii și cu siguranță au competența de a le folosi”, a spus oficialul, sub acoperirea anonimatului.

Mai multe țări occidentale s-au angajat să trimită mai multe arme grele în Ucraina pentru a o ajuta să se apere împotriva ofensivei rusești.

Presa ucraineană a prezentat imagini ale copiilor aflaţi în buncărele de sub uzina Azovstal din Mariupol

ACTUALIZARE 13.18 Militarii din regimentul Azov au publicat o înregistrare video în care sunt prezentaţi mai mulţi copii care se adăpostesc în prezent în buncărele subterane de sub combinatul Azovstal din Mariupol, informează Ukrinform.

Clipul video, cu o durată de 10 minute, a fost postat pe Facebook de către armata ucraineană.

Mariupolul se află de două luni sub asediul forţelor ruse de la începutul invaziei Ucrainei de către Federaţia Rusă. Singura porţiune care nu a rămas necucerită de forţele Moscovei este zona fostului combinat Azovstal.

Mesajul patriarhului rus Kiril, după ce a susținut războiul lui Putin în Ucraina: „Să ne arătam iubirea faţă de semenii noştri”

ACTUALIZARE 13.15 Patriarhul Kiril, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a pledat sâmbătă pentru pace şi depăşirea conflictelor, într-un mesaj transmis cu ocazia Paştelui Ortodox. Aceasta, deși este un susținător al invaziei declanșate de Vladimir Putin în Ucraina.

„Azi, când lumea este dezbinată de conflicte şi contradicţii, când ura, frica şi ostilitatea şi-au făcut sălaş în inimile multor persoane, este important să nu uităm de credinţa creştină şi de a ne arăta iubirea faţă de semenii noştri, singura care poate vindeca rănile provocate de rău şi de falsitate”, se arată în mesajul citat de EFE și Agerpres.

Comandantul flotei ruse din Marea Neagră, arestat după scufundarea crucișătorului Moskva

ACTUALIZARE 12.09  Amiralul Igor Osipov, comandantul flotei ruse din Marea Neagră, a fost eliberat din funcție și arestat în urma scufundării crucișătorului Moskva, anunță serviciul de informații al armatei Ucrainei. Adjunctul său, viceamiralul Serghei Pinciuk, este și el anchetat în această cauză, potrivit aceleiași surse, care mai arată că și alți comandanți ruși au fost eliberați din funcții.

Serviciul de informații al armatei Ucrainei afirmă că aceste măsuri represive au fost determinate de scufundarea navei-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, crucișătorul Moskva.

Anunțul arestării amiralului Igor Osipov și al anchetării adjunctului său, viceamiralul Serghei Pinciuk, a fost făcut vineri de reprezentantul serviciului de informații al armatei ucrainene, Vadim Skibițki.

Russian Black Sea Fleet Day celebrated in Sevastopol
Amiralul Igor Osipov, comandantul flotei ruse din Marea Neagră, a fost arestat după scufundarea crucișătorului Moskva, potrivit serviciilor ucrainene de informații. Foto: Profimedia

Bombardamentele s-au intensificat în Lugansk

ACTUALIZARE 11:56 Bombardele s-au intensificat în orașele controlate de forțele ucrainene din regiunea Lugansk, a spus guvernatorul regiunii, Serghei Haidai, citat de The Guardian.

Potrivit Reuters, Haidai a spus că forțele ucrainene părăsesc unele așezări pentru a se regrupa, dar că mișcarea nu înseamnă o retragere.

Rusia a negat din nou că a atacat zone civile.

Rusia înlocuiește cu forța presa ucraineană cu propria propagandă

ACTUALIZARE 11:53 Jurnalistul Serghei Starușko și colegii săi tocmai încheiaseră ședința de sumar când vehiculele militare rusești s-au oprit în fața redacției lor din Berdiansk. În câteva minute, soldații au năvălit în sediul postului local de știri i-au ținut ostatici timp de 5 ore pe cei aproximativ 50 de angajați aflați în clădire. Așa au devenit victime ale luptei pentru controlul informațiilor în Ucraina.

Strategia de înlocuire a presei ucrainene cu mass-media pro-Kremlin include cucerirea turnurilor de televiziune și tăierea accesului la programele naționale de știri ucrainene în zonele controlate de forțele ruse. Acestea sunt înlocuite cu emisiunile pro-ruse.

Serviciul de Comunicații Speciale de Stat al Ucrainei a declarat pentru BBC că opt posturi TV sunt folosite pentru a transmite „propaganda și dezinformarea” rusă către populația din sudul Ucrainei.

O nouă încercare de evacuare a civililor din Mariupol

ACTUALIZARE 10:33 Un convoi umanitar pentru evacuarea civililor din Mariupol este planificat pentru astăzi, a spus Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol, citat de CNN.

„Astăzi, la ora locală 11:00, începe evacuarea locuitorilor din Mariupol către Zaporijia din mall-ul „Port City”. Plecarea coloanei este programată la ora 12:00 pe ruta: Mariupol-Manhuș-Berdiansk-Tokmak-Orihiv-Zaporijia”, a anunțat el pe Telegram.

Andriușcenko a spus că vehiculele private se pot alătura coloanei, dar numai femeile, copiii și persoanele în vârstă vor putea urca în autobuze.

Oficialii locali spun că 100.000 de civili mai trebuie din orașul asaltat zilnic de bombardamentele rusești. Liderii ucraineni au făcut apeluri repetate ca partea rusă să garanteze trecerea în siguranță a civililor, dar mai multe încercări anterioare de evacuare au eșuat din cauza bombardamentelor.

Supermarketurile din Marea Britanie raționalizează uleiul de gătit, din cauza războiului

ACTUALIZARE 10:28 Mai multe supermarketuri din Marea Britanie au decis să raționalizeze cantitatea de ulei de gătit pe care o pot cumpăra clienții, deoarece aprovizionarea este afectată de războiul din Ucraina, relatează BBC.

Astfel, supermarketul Tesco permite fiecărui client să cumpere 3 sticle de ulei. Waitrose și Morrisons au limitat cumpărătorii la câte două articole.

Cea mai mare cantitate de ulei de floarea-soarelui din Marea Britanie provine din Ucraina, iar întreruperea exporturilor a dus la penurii și la o cerere crescută de alternative.

British Retail Consortium spune că restricțiile sunt o măsură temporară „pentru a asigura disponibilitatea pentru toată lumea”.

Uleiurile de măsline, de rapiță și de floarea-soarelui sunt incluse în limitele impuse de unele supermarketuri, atât în magazine, cât și online.

Noi imagini din satelit arată gropi comune lângă Mariupol

ACTUALIZARE 09:20 Noi imagini din satelit publicate de Maxar Technologies arată mai multe gropi lungi proaspăt săpate într-un cimitir de lângă Vinohradne, la aproximativ 12 kilometri de Mariupol.

Imaginile dezvăluie existența unui al doilea cimitir care s-a extins în ultima lună și include mai multe gropi lungi.

O analiză a imaginilor din satelit furnizate de Maxar de la mijlocul lunii martie până la mijlocul lunii aprilie arată că noile săpături de la Vinohradne constau în gropi paralele, iar fiecare dintre ele are aproximativ 40 de metri lungime. Extinderea cimitirului a avut loc în perioada 22-29 martie 2022, aproximativ în aceeași perioadă în care au fost săpate pentru prima dată noi morminte lângă cimitirul Manhuș de la marginea Mariupolului.

mariupol 2 cimitir
Imagini din satelit arată noi gropi comune într-un cimitir de lângă Mariupol. Foto: Profimedia

Zelenski avertizează că Rusia nu se va opri la Ucraina: „Cine va urma?”

ACTUALIZARE 08:46 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertizează că invazia declanșată de Rusia asupra țării sale este doar începutul și că Moscova are planuri pentru a captura și alte țări, după declarația generalului rus Rustam Minnekaiev, care a spus că Rusia vrea controlul total asupra sudului Ucrainei, pentru a avea un culoar către Transnistria, scrie Reuters.

„Toate națiunile care, ca și noi, cred în victoria vieții asupra morții trebuie să lupte cu noi. Trebuie să ne ajute, pentru că noi suntem în prima linie. Și cine va urma?”, a spus Volodimir Zelenski într-o înregistrare video postată vineri vineri noapte pe Facebook.

SUA invită 40 de țări aliate să discute securitatea pe termen lung a Ucrainei

ACTUALIZARE 08:29 Pentagonul a invitat 40 de ţări aliate să se întâlnească marți în Germania pentru a discuta despre nevoile de securitate pe termen lung ale Ucrainei, în timp ce Kievul continuă luptele împotriva armatei ruse în sudul şi estul ţării.

„Este vorba în principal de modernizare şi de a ne asigura ca armata lor să fie în continuare puternică şi capabilă de a funcţiona în viitor.”

Miniştrii ai apărării şi generali cu rang înalt din 20 de ţări, membre sau nu ale NATO, au acceptat deja invitaţia secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, de a se întâlni la baza americană Ramstein din vestul Statelor Unite, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Potrivit acestuia, întâlnirea va face posibilă analizarea problemei ajutorului pe care partenerii Ucrainei l-ar putea fi oferi pentru întărirea puterii sale militare, odată cu încheierea războiului.

„Lupte grele” la Mariupol

ACTUALIZARE 08:28 „Lupte grele” se duc în continuare la Mariupol, a anunțat Ministerul britanic al Apărării în cea mai recentă evaluare, deși Rusia susținea joi că a cucerit orașul, relatează The Guardian.

Luptele demonstrează „frustrarea Rusiei în încercarea de a cuceri orașul, încetinind și mai mult progresul dorit în Donbas”, se arată în raport.

„În ciuda activității sporite, forțele ruse nu au înregistrat niciun câștig major în ultimele 24 de ore, deoarece contraatacurile ucrainene continuă să le zădărnicească eforturile”, a adăugat Ministerul britanic al Apărării.

„Forțele aeriene și maritime ruse nu au preluat controlul în niciunul dintre domenii, datorită eficienței apărării aeriene și maritime a Ucrainei,” se mai arată în raport.

Premierul Ucrainei: Mariupol este „cea mai mare catastrofă umanitară” a secolului

ACTUALIZARE 07:28 Premierul ucrainean Denis Șmihal spune că situația din Mariupol este „cea mai mare catastrofă umanitară” și poate cea mai gravă catastrofă a secolului, în condițiile în care orașul port din sud-estul țării se confruntă cu bombardamente constante din partea forțelor rusești.

Șmihal a spus că mii de oameni au murit în Mariupol, adăugând: „Vom vedea atrocitățile teribile atunci când orașul va fi eliberat de ruși”.

El a spus că trupele rusești „distrug absolut totul”, inclusiv adăposturile în care stau civilii.

Se estimează că aproximativ 100.000 de persoane au rămas blocate în Mariupol de când a fost înconjurat de forțele rusești la 1 martie, potrivit oficialilor ucraineni, relatează Mediafax. Aceștia spun că peste 20.000 de persoane din oraș au murit în timpul asaltului.

OMS: 162 de atacuri asupra centrelor de asistență medicală din Ucraina

ACTUALIZARE 07:20 Organizația Mondială a Sănătății a raportat cel puțin 162 de atacuri asupra centrelor de asistență medicală din Ucraina de la începutul invaziei Rusiei, a anunțat agenția pe Twitter.

„Atacurile asupra asistenței medicale încalcă dreptul internațional și pun în pericol vieți. Lucrătorii din domeniul sănătății, spitalele și ambulanțele nu ar trebui să fie niciodată ținte”, a scris OMS, pe Twitter, potrivit Mediafax.

Atacurile au avut loc între 24 februarie și 16 aprilie, provocând 52 de răniți și 73 de decese, potrivit OMS.

Acestea au vizat unități sanitare, mijloace de transport, personal, pacienți, bunuri și depozite.

Dr. Hans Henri Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, a declarat că, în ciuda atacurilor, OMS a depus eforturi pentru a se asigura că materialele medicale și sanitare ajung în orașele și localitățile din Ucraina.

„Pacea este singura cale de urmat. Fac din nou apel la Federația Rusă să oprească războiul”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Șeful Pentagonului vine în Europa

ACTUALIZARE 07:15 Săptămâna viitoare, șeful Pentagonului, secretarul Apărării vine în Europa, mai exact în Germania la o conferință privind nevoile de apărare ale Ucrainei. Vor fi prezenți acolo omologi din peste 20 de țări. Pe de altă parte, Statele Unite se așteaptă ca războiul Rusiei în Ucraina să fie „prelungit” de ofensiva din Donbas. Între timp, Rusia a adăugat mai multe trupe în regiunea de est a Ucrainei în ultimele 24 de ore. Și, în ciuda faptului că Putin susține că Rusia a preluat controlul asupra Mariupol, orașul e în continuare bombardat de forțele rusești, în timp ce luptătorii de la Azovstal continuă să reziste.

Zelenski: Invadatorii vor „să omoare cât mai mult și să distrugă tot ce văd”

ACTUALIZARE 07:05 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că rușii continuă ofensiva în estul și sudul țării. Cu toate acestea, armata ucraineană opune rezistență și împiedică atacurile armatei lui Putin.

„Sunt recunoscător tuturor partenerilor noștri care ne-au ascultat în sfârșit. Care ne oferă exact ceea ce am cerut. Pentru că știm sigur că cu aceste arme vom putea salva viețile a mii de oameni. Și vom putea arăta ocupanților că se apropie ziua în care vor fi forțați să părăsească Ucraina”, a spus el.

„Direcția Izium, Donbas, Priazovia, Mariupol, regiunea Herson sunt locurile în care se decide soarta acestui război și viitorul statului nostru. În Slaviansk, Kramatorsk, în regiunea Donețk în general, în Popasna și în regiunea Lugansk în general, în Harkov, în zonele din jur, invadatorii încearcă să realizeze un obiectiv primitiv: să omoare cât mai mult și să distrugă tot ce văd”, a continuat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri