Germania trebuie să sprijine Ucraina fără a-şi pune în pericol propria securitate, declară ministrul de finanţe german

Data publicării:
Drapelul Germaniei.
Foto: GettyImages

Germania trebuie să facă tot ce îi stă în putere pentru a ajuta Ucraina să câştige războiul împotriva Rusiei, dar fără a-şi pune în pericol propria securitate şi capacitatea de apărare a NATO, a declarat sâmbătă ministrul de finanţe liberal Christian Lindner, citat de Reuters.

„Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a ajuta Ucraina să câştige, dar limita responsabilităţii etice pune în pericol propria noastră securitate şi capacitatea de a apăra teritoriul NATO”, a declarat Lindner într-o conferinţă a partidului său FDP (Partidul Liberal Democrat), care se desfăşoară sâmbătă la Berlin.

„Dar ceea ce este posibil trebuie întreprins cu pragmatism şi rapiditate, împreună cu partenerii noştri europeni”, a adăugat el.

Lindner s-a declarat favorabil susţinerii Ucrainei cu arme grele, dar cu condiţia ca Germania să nu devină parte a războiului.

„Ucraina are nevoie de sprijin militar şi pentru a fi victorioasă are nevoie şi de arme grele”, a spus el.

Ministrul a respins criticile adresate cancelarului Olaf Scholz pentru aparenta reticenţă a guvernului de a livra arme grele pe câmpul de luptă, precum tancuri şi obuziere.

„Olaf Scholz este un lider responsabil care cântăreşte lucrurile cu grijă şi ia decizii pe această bază”, a declarat Lindner.

„Cancelarul are încrederea FDP şi de asemenea a grupului său parlamentar în Bundestag”, a punctat el în acest discurs, susţinut în videoconferinţă de la Washington. Ministrul german de finanţe fusese testat pozitivi pentru COVID-19 în urmă cu câteva zile, în cursul unei vizite în SUA, potrivit AFP.

Cu o zi înainte, întrebat despre reticenţa Germaniei de a livra armei grele Ucrainei, Scholz a spus că NATO trebuie să evite o confruntare directă cu Rusia care ar putea duce la un al Treilea Război Mondial.

Acest sprijin fără echivoc din partea unuia dintre greii guvernului german intervine pe fondul criticilor continue adresate cancelarului de opoziţia conservatoare, dar şi în cadrul propriului partid liberal şi al Verzilor, altă formaţiune care face parte din guvernul de coaliţie german.

Germania a livrat până în prezent material militar defensiv

Olaf Scholz este de asemenea criticat cu asprime de vecinii săi din Europa Centrală şi din ţările baltice pentru refuzul de a autoriza livrarea de material militar ofensiv Kievului, în special vehicule blindate, în timp ce luptele şi-au redublat intensitatea în estul Ucrainei.

Referitor la aceste echipamente, există două „limite”, a apreciat Lindner. "Propria noastră securitate" nu trebuie să fie ameninţată şi nici „capacitatea noastră de apărare a teritoriului NATO”, a declarat el, subliniind în treacăt resursele limitate ale armatei germane şi reluând astfel argumentele cancelarului.

Într-un lung interviu apărut în Der Spiegel vineri, acesta din urmă a încercat să-şi justifice politica prudentă în materie de armament greu prin grija de a evita o confruntare directă între NATO şi Rusia, putere nucleară.

„Fac totul pentru a evita o escaladare care ar conduce la un al Treilea Război Mondial. Nu trebuie să existe război atomic”, a pledat cancelarul german.

Germania a livrat până în prezent material militar defensiv, precum arme antitanc, lansatoare de rachete şi rachete sol-aer.

Ţara s-a angajat de altfel să compenseze echipamentele pe care ţările din Europa Centrală şi de Est le-ar furniza Kievului, ajutându-le să-şi reconstituie stocurile. Discuţii în acest sens au început cu Slovenia, abordată pentru a livra tancuri de fabricaţie sovietică Ucrainei, conform AFP, citată de Agerpres.

Consultări sunt de asemenea în curs între guvernul german şi industriaşi din domeniul apărării pentru a trimite eventual echipamente militare suplimentare Kievului, notează agenţia franceză de presă.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri