Rusia înlocuiește cu forța presa ucraineană cu propria propagandă în Ucraina. „Mi-au spus: dacă vrei să trăiești, trebuie să cooperezi”

Data publicării:
Doi militari ruși încarcă muniție într-un blindat.
Militari ruși în Ucraina.Foto: Profimedia

Forțele ruse ocupă orașe din Ucraina, amenință jurnaliștii și le cer să difuzeze informații și opinii pro-Kremlin. Cei care refuză sunt nevoiți să-și închidă porțile, reatează BBC.

Jurnalistul Serghei Starușko și colegii săi tocmai încheiaseră ședința de sumar când vehiculele militare rusești s-au oprit în fața redacției lor din Berdiansk. În câteva minute, soldații au năvălit în sediul postului local de știri i-au ținut ostatici timp de 5 ore pe cei aproximativ 50 de angajați aflați în clădire. Așa au devenit victime ale luptei pentru controlul informațiilor în Ucraina.

Strategia de înlocuire a presei ucrainene cu mass-media pro-Kremlin include cucerirea turnurilor de televiziune și tăierea accesului la programele naționale de știri ucrainene în zonele controlate de forțele ruse. Acestea sunt înlocuite cu emisiunile pro-ruse.

Serviciul de Comunicații Speciale de Stat al Ucrainei a declarat pentru BBC că opt posturi TV sunt folosite pentru a transmite „propaganda și dezinformarea”  rusă către populația din sudul Ucrainei.

În Berdiansk, Serghei a fost forțat să mintă în fața camerelor TV și să anunțe că declară război împotriva așa-zișilor „naționaliști ucraineni”. Rușii au spus că vor posta această declarație pe internet dacă refuză să coopereze.

„Erau zeci oameni înarmați peste tot și cred că 5-6 dintre ei erau de la FSB, serviciul de securitate rusesc. Mi-au spus: „acum Rusia e aici și, dacă vrei să trăiești, trebuie să cooperezi”, povestește jurnalistul.

Pentru el și colegii săi, „cooperarea” însemna să le furnizeze rușilor date de contact ale activiștilor și soldaților ucraineni și să facă propagandă pro-rusă.

„M-au dus într-o cameră separată. Au început să mă lovească în cap, piept, picioare, mă băteau cu genunchii și cu palmele, să lase mai puține vânătăi. Atunci unul dintre ei m-a amenințat cu o armă: mi-a ținut-o la cap și la organele genitale. M-au întrebat dacă vreau să-mi sun soția și să-mi iau adio de la ea”, a povestit Serghei.

A doua zi, posturile de televiziune rusești au difuzat o înregistrare video în care un reporter a spus că armata a trebuit să preia controlul postului pentru că răspândește „dezinformări despre situația din oraș”.

Postul la care lucra Serghei era ultimul funcțional din Berdiansk. Un alt post TV fusese închis, lar accesul la televiziunea națională era blocat. Înainte de invazie, locuitorii din regiune puteau urmări zeci de canale naționale ucrainene și câteva locale, dar toate au fost blocate.

Dacă nu au antenă satelit, ucrainenii din orașele ocupate au acum acces doar la 24 de canale TV de stat rusești și la posturile TV din republicile autoproclamate din estul Ucrainei.

„Sunt doar știri false, nici nu vreau să mă uit. Spală creierul oamenilor”, spune Anna, în vârstă de 28 de ani (nu numele ei real), care încă locuiește în Berdiansk. Ea se bazează pe accesul limitat pe care îl mai are la internet pentru a afla ce se întâmplă.

Acum, un post TV din Crimeea difuzează buletine de știri pentru locuitorii din ceea ce Rusia numește „zonele eliberate” din sudul Ucrainei.

Războiul nici nu este pomenit. Jurnaliștii susțin că „viața s-a îmbunătățit în regiune odată cu sosirea forțelor ruse” și că aceste zone „au perspective reale de a ieși din criza creată de autoritățile ucrainene”.

„Aceasta este o parte-cheie a strategiei ruse. Pentru că războiul informațional este întotdeauna o parte a unui război adevărat”, explică Natalia Vihovska, de la Institutul Ucrainean de Informații.

„Încep să retransmită programele televiziunilor ruse, ameninţă jurnaliştii independenţi. Vin cu arme în redacţii, în casele lor şi în casele părinţilor lor”, adaugă ea.

Aceeași tactică a fost folosită și când Crimeea a fost anexată ilegal de Rusia în 2014, potrivit Reporters Without Borders, o organizație care susține libertatea presei.

Mai mult, rușii copiază publicațiile ucrainene și apoi le folosesc pentru a-și răspândi propaganda.

Mihailo Kumok are o companie media în orașul Melitopol, din sudul Ucrainei. După ce forțele ruse au cucerit orașul, și-a închis publicația, dar a descoperit că aceasta a fost copiată de ruși.

„Era un ziar fals tipărit groaznic, dar cu sigla noastră. Pe prima pagină era un portret al primarului instalat de Rusia, un mic portret al lui Putin și o poză în care ocupanții îi ajută pe cei aflați în nevoie”, a povestit el.

Unul dintre articole spunea că autoritățile ruse vor scădea prețurile la gaze, vor anula toate datoriile la bănci și vor suspenda temporar plata impozitelor.

Mihailo este îngrijorat de faptul că propaganda rusă s ar putea influența persoanele în vârstă, dar majoritatea, spune el, își vor aminti ce s-a întâmplat când forțele ruse au invadat Crimeea și au susținut forțele separatiste din estul Ucrainei în 2014.

„Oamenii de aici nu vor crede orbește mass-media rusă. În primul rând, se vor întreba: „A devenit viața mea mai bună sau mai rea de când trupele ruse au invadat Ucraina?” Și viața de aici a devenit cu siguranță mai grea pentru aproape toată lumea”, spune el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri