Rusia interzice intrarea în țară a zeci de jurnaliști de top britanici. Pe listă e și Shaun Walker, care a lăudat România în martie

Data publicării:
Corespondenții BBC Nick Beake, Orla Guerin și Clive Myrie au raportat toți despre războiul din Ucraina
Rusia interzice intrarea în țară a zeci de jurnaliști de top britanici. FOTO BBC

Rusia a interzis intrarea în ţară a mai multor jurnaliști de top britanici și oficiali din apărare, ca răspuns la sancțiunile impuse de Marea Britanie la adresa unor persoane publice din Rusia. Printre ei se află și jurnalistul The Guardian, Shaun Walker, care a lăudat România în martie pentru modul în care s-a implicat în criza refugiaților.

Pe lista jurnaliștilor interziși în Rusia se află Clive Myrie de la BBC, Orla Guerin, Nick Robinson și Nick Beake, care au relatat despre invazia din Ucraina, și directorul general Tim Davie. Orla Guerin a relatat din orașul ucrainean Lisichansk, iar Clive Myrie din Kiev atunci când rușii au invadat Ucraina, în primele zile de război. Pe listă mai sunt corespondentul Paul Adams, care a transmis din Ucraina, și președintele Richard Sharp.

BBC va continua să transmită informații independent și corect, a transmis un purtător de cuvânt.

Pe lista Rusiei se mai află jurnalişti de la Sky TV, Times, The Guardian, Channel 4 şi ITV.

Rusia a interzis deja intrarea în țară a sute de parlamentari britanici aleși.

Ministerul de Externe de la Moscova a anunțat că lista care se referă la 29 de jurnaliști șu 20 de persoane din sectorul apărare va fi extinsă. „Jurnaliştii britanici incluşi pe listă sunt implicaţi în diseminarea intenționată de informaţii false şi părtinitoare despre Rusia şi evenimentele din Ucraina şi Donbas”, a transmis Ministerul de Externe al Rusiei. „Prin relatările lor părtinitoare, ei contribuie, de asemenea, la alimentarea rusofobiei în societatea britanică”, a adăugat ministerul rus.

Corespondentul Sky News, Stuart Ramsay, care se află și el pe listă, a fost rănit într-o ambuscadă, în timp ce încerca să ajungă să filmeze în orașul Bucha, în apropiere de Kiev.

Printre ceilalți jurnaliști de top de pe listă se află John Witherow, redactorul The Times, Chris Evans de la Telegraph, Katharine Viner de la Guardian și Ted Verity de la Daily Mail.

Corespondenții Shaun Walker și Luke Harding de la Guardian sunt pe listă, alături de prezentatorii Sophy Ridge de la Sky News și Cathy Newman de la Channel 4 News, editorialiştii Con Coughlin de la Daily Telegraph și Gideon Rachman de la FT și academicianul rus Mark Galeotti.

La începutul lunii martie, jurnalistul Shaun Walker a trecut granița dintre Ucraina și România, împreună cu un val de refugiați, și a văzut cât de mult s-a implicat țara noastră în ajutorul ucrainenilor alungați de război. El a lăudat apoi implicarea României pentru tratarea refugiaților ucraineni. „O lecție de civilizație și umanitate”, a descris el atitudinea românilor.

Shaun Walker a declarat că este un „sentiment foarte ciudat/trist” să fie pe listă, după ce a trăit în Rusia mai bine de un deceniu.

Rusia a închis instituții de presă independente și a incriminat transmiterea oricărei informații pe care le consideră „false” despre războiul său din Ucraina. 

Rusia a vizat, de asemenea, jurnalişti şi alte personalităţi pe care le-a etichetat ca fiind „agenți străini”. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, marți, că această legislație a încălcat drepturile celor implicați.

Pe lista sancțiunilor se află și personalități de top din apărare, inclusiv șeful Marinei Regale, amiralul Sir Ben Key și șeful Forțelor Aeriene Michael Wigston. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri