Ucraina se pregătește pentru ofensiva trupelor ruse din această vară. „Vor lovi în locuri neașteptate”

Data publicării:
militar cu cască își pune mâinile la urechi în timp ce un tanc trage pe fundal
Războiul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Comandantul Gărzii Naţionale ucrainene, Oleksandr Pivnenko, a declarat marţi că trupele ruse vor lovi în zone neaşteptate ale frontului atunci când îşi vor desfăşura ofensiva în vară în Ucraina şi ar putea încerca să avanseze spre oraşul Harkov, relatează Reuters.

Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, a fost bombardat masiv cu rachete şi drone în ultimele săptămâni, dar forţele Kievului vor fi pregătite să contracareze orice atac asupra oraşului, a declarat Oleksandr Pivnenko.

„Ne pregătim. Ne aşteptăm ca inamicul să ne ofere surprize neplăcute. Va acţiona în zone în care nu ne aşteptăm la el. Dar nu îşi va atinge obiectivul”, a declarat el pentru agenţia de presă ucraineană Liga.net.

Rusia a avansat în est, dar asistenţa militară americană, amânată de mult timp, este aşteaptă să fie în sfârşit aprobată săptămâna aceasta şi să ajungă în curând în Ucraina, atenuând astfel penuria critică de muniţie şi de apărare antiaeriană.

Responsabilii ucraineni spun că se aşteaptă la un atac rusesc la sfârşitul primăverii sau în vară şi sunt de părere că Moscova vrea să cucerească oraşul Ceasiv Iar, important din punct de vedere strategic în est, până la 9 mai, când se marchează Ziua Victoriei sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial.

Pivnenko a declarat că prevede „unele dificultăţi” pentru trupele Kievului, dar că forţele ruse nu vor obţine câştiguri decisive.

„Poate că vor reuşi să atingă 10-15% din obiectivele lor. Dar aceasta nu va fi o victorie strategică”, spune el.

Comandantul Gărzii Naţionale ucrainene se aşteaptă ca trupele ruse să continue să lovească infrastructura critică a Harkovului, mare parte din aceasta fiind deja avariată sau distrusă de loviturile ruseşti, dar susţine că acestea nu vor reuşi să captureze oraşul.

„Pentru a cuceri Harkovul ar trebui să lupte ani de zile”, consideră el, amintind de perioadele lungi de lupte care au precedat căderea localităţilor Avdiivka şi Bahmut, în regiunea Doneţk, potrivit postului de televiziune ucrainean Kanal24.

Conform serviciilor de informaţii ucrainene, Rusia ar planifica o nouă ofensivă pe scară largă pentru sfârşitul lunii mai - începutul lunii iunie, pentru care Kremlinul ar intenţiona să mobilizeze 300.000 de soldaţi. Unii analişti militari de la Kiev susţin însă că Rusia este în ofensivă încă din toamna trecută, iar în prezent o continuă, deşi într-un ritm lent, conform media ucrainene menţionate. A

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri