Liderii extremei drepte europene despre insurecția din SUA: nu Donald Trump e de vină, ci fanii săi „ridicoli” și „exuberanți”

Data actualizării: Data publicării:
Jake Angeli, protestatarul cu căciulă de blană și coarne, devenit simbolul asaltului asupra Capitoliului
Jake Angeli, protestatarul cu căciulă de blană și coarne, devenit simbolul asaltului asupra Capitoliului. Foto: Getty Images

Liderii partidelor de extremă dreapta din Europa condamnă violențele din SUA, după asaltul asupra Capitoliului, în ziua confirmării în Congres a victoriei lui Joe Biden la alegerile prezidențiale, dar nu îl consideră pe președintele în exercițiu Donald Trump vinovat, ci doar o victimă a propriilor simpatizanți fanatici „ridicoli”, se arată într-un articol Politico.

Principalii politicienii europeni de extremă dreapta, care până în prezent vedeau în Donald Trump întruchiparea unui soi de supererou american, condamnă acum, alături de toată lumea, violențele de la Capitoliul SUA. Unii astfel de politicieni încă se abțin în a-l învinui direct pe Donald Trump și consideră că liderul american a fost doar „victima unor suporteri prea exuberanți”.

Suporteri „exubernați” ai lui Donald Trump dau năvală în Congresul SUA
Suporterii „exuberanți” ai lui Donald Trump dau năvală în Congresul SUA. Foto: Getty Images

„Evident că sunt extrem de șocată de aceste imagini ale violenței. Cred că într-o democrație, trebuie să ne apărăm drepturile dar să protestăm în mod pașnic”, a declarat Marine Le Pen, lidera Adunării Naționale, principalul partid de extremă dreapta din Franța.

„Orice manifestare violentă menită a submina procesul democratic este inadmisibilă”, a spus Le Pen într-un interviu acordat postului francez de televiziune, France 2.

asalt asupra Capitoliului, momentul în care protestatarii intră în clădire
Momentul în care protestatarii intră în Capitoliul SUA. Foto: Getty Images

Le Pen, văzută în Franța drept principala contracandidată a președintelui Emmanuel Macron la viitoarele alegeri prezidențiale, programate anul viitor, a încercat să îi diferențieze pe atacatorii surprinși în imaginile din timpul haosului de la Capitoliu de marea masă de votanți pro-Trump.

„Sunt câteva sute de extremiști care au încercat să submineze procesul democratic”, a spus Le Pen. „Nu i-aș confunda pe aceștia cu cei 70 de milioane care au votat cu Trump”.

Cu toate acestea, a mai spus președinta partidului extremist francez, Trump „nu și-a măsurat greutatea cuvintelor și felul în care acestea vor afecta o parte dintre susținătorii săi atât de afectați de înfrângerea (la alegerile prezidențiale)”.

Europarlamentar maghiar pro-Trump: „Înainte Black Lives Matter, acum Nothing Matters”

Alți lideri europeni de extremă dreapta au condamnat în mod similar violențele și i-au catalogat pe protestatarii care au intrat cu forța în Congres drept niște „ciudați”, în timp ce Trump a fost caracterizat drept un „împăciuitor”.

„Discutăm despre ceva cu totul de neacceptat, provocat de către niște fanatici care, în unele cazuri, au frizat ridicolul, cum e de pildă tipul acela care părea să vină direct dintr-un videoclip Village People”, a declarat Nicola Procaccini, europarlamentar italian al partidului Frații Italiei.

Jake Angeli în Congresul SUA
Bărbatul cu căciulă de blană și coarne, intrat în Capitoliu la bustul gol și cu fața pictată, a fost identificat drept Jake Angeli, un susținător înfocat al lui Donald Trump și suporter al mișcării QAnon. Foto: Getty Images

În schimb, Giorgia Meloni, liderul formațiunii Frații Italiei și președintele Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (de extremă dreapta) nu crede că Trump trebuie să fie făcut responsabil pentru asaltul asupra Capitoliului.

Tamas Deutsch, europarlamentar maghiar din partea partidului Fidesz, condus de premierul Viktor Orban, a declarat, într-o postare publicată pe Facebook:

Înainte, Black Lives Matter (Viețile Negrilor Contează), acum Nothing Matters (Nimic nu mai contează). United States of Anarchy (Statele Unite ale Anarhiei). Asta e.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

De altfel, chiar premierul maghiar Viktor Orban, unul dintre puținii susținători din UE ai lui Donald Trump i-a luat apărarea președintelui în exercițiu după violențele din SUA.

„Nu ne place să fim judecaţi, prin urmare să nu judecăm alte ţări”, a reacţionat vineri Viktor Orban, a cărui politică este cu regularitate criticată de instanţe internaţionale pentru atingeri aduse statului de drept.

„Nu trebuie să ne amestecăm în ceea ce se întâmplă în America, este treaba lor”, a spus Orban.

Virginie Joron, europarlamentar francez al partidului Adunarea Națională (condus de Le Pen) s-a declarat „șocată” de „ușurința cu care se poate intra în Capitoliu” și i-a condamnat pe „extremiștii care se bagă în seamă”, dar i-a luat apărarea lui Trump pentru felul în care a reușit să pună la punct o politică protecționistă pentru americani.

De asemenea, Marco Zanni, europarlamentar și lider al partidului italian de extremă dreapta Liga a condamnat violențele din SUA dar și-a declarat sprijinul pentru Donald Trump.

„În mod clar, ne simțim mai aproape de Partidul Republican din SUA și împărtășim multe dintre deciziile politice luate la Casa Albă în ultimii patru ani”, a spus Zanni.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri