Sari la conținut

Muntenegru: Mii de mame protestează față de reducerea alocațiilor

Mai multe mii de mame muntenegrene având trei sau mai mulți copii au manifestat joi în fața guvernului de la Podgorica față de reducerea alocațiilor lor, decisă de stat pentru a face economii, a transmis o corespondentă a agenției France Presse, citată de Agerpres.

Family Minister Visits Day Care Center As New Law Goes Into Effect

FOTO: Getty Images

Venite din întreaga țară, manifestantele au cerut să aibă o întâlnire cu premierul Dusko Markovic și au decis să rămână în fața guvernului așteptând ca reprezentantele lor să fie primite.

Executivul a hotărât să reducă, de la 1 ianuarie, cu un sfert alocațiile acestora, acordate din octombrie 2016 unui număr de 18.500 de femei din această țară cu 620.000 de locuitori.

Aceste indemnizații, destinate să fie acordate pe viață, sunt în prezent cuprinse între 144 de euro și 164 de euro (față de 192 până la 336 de euro), în timp ce salariul lunar din Muntenegru este de aproape 500 de euro.

Manifestantele au reușit la un moment dat să treacă peste un gard metalic și s-au aprobat de clădirea guvernului, dar au fost respinse de un important cordon de polițiști.

"Nu dorim ca manifestația să se transforme într-o revoltă. Vom aștepta cu demnitate ca o persoană din partea guvernului să ne vorbească", a declarat una dintre responsabilele mitingului, Zeljka Savkovic.

"Cerem responsabilitate!", "Mamele, pentru copiii lor, pentru viitor, pentru justiție", se putea citi pe pancartele lor.

Introduse într-un an electoral, aceste alocații ar fi costat statul 67 de milioane de euro anual. Guvernul intenționează să facă economii de 16,5 milioane de euro, prin această reducere.

Datoria publică a Muntenegrului se ridică la 62% din PIB, iar instituțiile financiare internaționale au cerut executivului de la Podgorica să menajeze finanțele publice. Șomajul afectează 22% din totalul populației active.