Live Text Belarus transferă rușilor controlul unui aerodrom cu rachete Iskander în Gomel. Putin amenință Ucraina și Occidentul

Data actualizării: Data publicării:
Sistem de rachete Iskander.
Sistem de rachete Iskander. Foto: Profimedia Images
Din articol
Putin amenință Occidentul: „Dacă vor să învingă Rusia, să încerce. Încă nu am început lucrurile serioase în Ucraina” Ucrainenii spun că Belarus le-a predat rușilor un aerodrom de lângă Gomel pe care se află rachete Iskander NASA: Rusia controlează 22% din terenurile agricole ale Ucrainei Bombardamente în Kramatorsk. O persoană a fost ucisă Ucraina susține că a recăpătat controlul asupra Insulei Șerpilor O rachetă rusească a lovit, pentru a doua oară, o navă sub pavilion moldovenesc în Marea Neagră Turcia a permis plecarea navei rusești despre care Ucraina spune că transportă cereale furate. Ambasadorul turc, convocat la Kiev Kadîrov a renunțat la frontul din Ucraina pentru actorie. Liderul cecenilor joacă într-un serial grotesc cu un fals Zelenski Finlanda își fortifică granița de 1.300 km cu Rusia cu bariere și garduri și o închide pentru solicitanții de azil politic Kuleba: Mulţumesc din toată inima României, prietenul şi vecinul nostru bun, pentru tot ceea ce a făcut pentru Ucraina Rusia susține că a ucis trupele Kievului care încercau să ridice steagul ucrainean pe Insula Șerpilor Primele imagini cu drapelul ucrainean ridicat din nou pe Insula Șerpilor Serghei Lavrov se va întâlni pentru prima dată cu oficiali din țările care au impus sancțiuni Rusiei, la reuniunea miniștrilor G20 Belarusul amenință Polonia cu războiul: În caz de conflict, teritoriul polonez va fi obiectivul principal Ministerul britanic al Apărării: evaluarea zlinică a războiului Insula Șerpilor și Odesa, lovite de două rachete rusești 8.000 de persoane au rămas în Severodonețk  Rușii au distrus 120 de unități sanitare de la începutul invaziei Ucrainenii investighează 21.000 de crime de război ISW: Pentru prima dată, Rusia nu revendică câștiguri teritoriale în Ucraina. Militarii ruși de la granița cu Finlanda, mutați în Donbas VIDEO. Imaginile care au stârnit furie la Kremlin: ce îi spunea Putin lui Macron cu patru zile înainte de a invada Ucraina Zelenski: Universitatea din Harkov a fost distrusă de un atac rusesc cu rachete Cele mai recente informații legate de desfășurarea evenimentelor din Ucraina:

Ucrainenii susțin că au preluat controlul Insulei Șerpilor, după ce anterior rușii au anunțat că au ucis luptătorii ucraineni care au arborat pe Insula Șerpilor un drapel ucrainean. Joi, în ziua 134 de război, rușii au continuat atacurile cu rachete, în timp ce Occidentul avertizează că lupta pentru orașul Sloviansk din estul Ucrainei este următoarea confruntare importantă. În Donețk, guvernatorul ucrainean al regiunii a îndemnat civilii să se evacueze în zone sigure pentru a evita să fie prinși în mijlocul luptelor. Peste 8,79 milioane de persoane au trecut granița din Ucraina de la invazia din 24 februarie, a declarat agenția ONU pentru refugiați.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

DraftUkraineCoTJuly6,2022
Situația frontului din Ucraina pe 6 spre 7 iulie. Sursă: Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW)

Militarii ucrineni arborează steagul Ucrainei pe Insula Șerpilor. twitter/Nexta
Militarii ucrineni arborează steagul Ucrainei pe Insula Șerpilor. twitter/Nexta

Putin amenință Occidentul: „Dacă vor să învingă Rusia, să încerce. Încă nu am început lucrurile serioase în Ucraina”

ACTUALIZARE 21:17 Președintele rus Vladimir Putin a afirmat joi că armata sa nu a început încă „lucrurile serioase” în Ucraina și i-a provocat pe occidentali „să încerce” să învingă Rusia pe câmpul de luptă.

Putin i-a provocat joi pe occidentali să învingă Rusia „pe câmpul de luptă” din Ucraina, unde americanii şi europenii au accelerat livrările de arme către forţele militare ale Kievului, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Astăzi, auzim că ei vor să ne învingă pe câmpul de luptă. Ce să zic? Să încerce!”, a declarat Putin în timpul unei reuniuni cu şefii grupurilor politice din camera inferioară a Parlamentului, transmis la televiziune.

Citește continuarea articolului AICI

Ucrainenii spun că Belarus le-a predat rușilor un aerodrom de lângă Gomel pe care se află rachete Iskander

ACTUALIZARE 21:10 Belarusul a transferat aerodromul Ziabrovka de lângă Gomel (sud-est) sub controlul total al Rusiei, a declarat joi adjunctul şefului Direcţiei principale de operaţiuni a Statului Major al armatei ucrainene, generalul de brigadă Oleksii Gromov, într-o conferinţă de presă, informează agenţiile de presă Unian şi Liga.

„Belarusul a transferat sub controlul total al Rusiei aerodromul Ziabrovka de lângă Gomel, unde în prezent au loc lucrări de amenajare a unei baze militare. Pe acest aerodrom se află o subunitate (divizion) de rachete Iskander-M şi una de sisteme antiaeriene S-400 Triumf ale forţelor armate ruse”, a specificat generalul Gromov.

De asemenea, Belarus aşteaptă să primească propriul sistem Iskander din Rusia, pentru care se pregăteşte intens, a adăugat generalul ucrainean, conform Agerpres.

Acesta urmează să fie instalat la unitatea militară a Brigăzii 465 de rachete a forţelor de infanterie din Belarus în oraşul Osipovici, unde a fost demarată construcţia unor hangare, potrivit generalului ucrainean.

La ora actuală, a spus Oleksii Gromov, nu există semne de formare a unor grupuri ofensive pe teritoriul Belarusului, dar sunt recrutaţi intens foşti militari în compania militară privată „Liga” (noul nume al grupului rusesc de mercenari Wagner). Cu prioritate sunt recrutaţi foşti militari care au servit în forţele speciale sau ca piloţi.

În opinia sa, unităţi armate din Belarus ar putea fi antrenate în diversiuni împotriva Ucrainei, dar posibilitatea unei invazii la scară largă a Belarusului în Ucraina pare scăzută până acum, consideră el.

În finalul unei întrevederi cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Vladimir Putin declarase la sfârşitul lunii iunie că Rusia va transfera în următoarele luni sisteme de rachete Iskander-M, care pot folosi rachete balistice sau de croazieră, în versiunile lor convenţionale şi nucleare, după cum au transmis agenţiile internaţionale de presă.

De la invazia Rusiei în Ucrainei, la 24 februarie, Belarusul, aliat al Moscovei, a servit ca bază pentru forţele ruseşti.

Trupele ruse au folosit Belarusul în special în încercarea de a ocupa capitala Kiev, însă au renunţat la sfârşitul lunii martie, în faţa rezistenţei ucrainene, şi s-au retras.

Regimul lui Lukaşenko, supus unor sancţiuni occidentale puternice, este extrem de dependent militar şi economic de Rusia.

NASA: Rusia controlează 22% din terenurile agricole ale Ucrainei

ACTUALIZARE 20:02 Rusia controlează 22% din terenurile agricole ucrainene, iar războiul ameninţă culturile din vara aceasta, ceea ce ar putea agrava şi mai mult criza alimentară mondială, estimează cercetătorii de la NASA.

„Grânarul lumii este în război” şi „noi suntem în prima etapă a unei crize alimentare care va afecta probabil fiecare ţară şi fiecare om din lume într-o anumită măsură”, afirmă Inbal Becker-Reshef, directoare a Programului pe teme agricole al agenţiei spaţiale americane, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Conform imaginilor din satelit captate pe 13 iunie de misiunea Sentinel-2 a agenţiei spaţiale europene şi analizate de programul NASA, un procent de 22% din terenurile agricole ale Ucrainei se află sub controlul trupelor ruse, în estul şi sudul ţării.

Citește continuarea articolului AICI

Bombardamente în Kramatorsk. O persoană a fost ucisă

ACTUALIZARE 18:24 Cel puțin o persoană a fost ucisă și șase rănite în urma unui bombardament rusesc asupra orașului Kramatorsk, care a lovit o zonă rezidențială, potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko.

Ucraina susține că a recăpătat controlul asupra Insulei Șerpilor

ACTUALIZARE 18:15 Armata ucraineană a afirmat joi că a recâştigat controlul asupra Insulei Şerpilor în Marea Neagră, după ce transportase drapelul ucrainean cu elicopterul cu câteva zile înainte, ca urmare a retragerii forţelor ruse de pe această fâşie de uscat simbolică, relatează AFP şi Interfax-Ukraina, potrivit Agerpres.

Drapelul ucrainean a fost aruncat luni din elicopter pe insulă şi arborat abia joi, specifică media ucrainene, cu referire la Comandamentul de operaţiuni Sud al forţelor de apărare ucrainene.

„Noi practic am restabilit controlul asupra Insulei Şerpilor”, a declarat un înalt responsabil al Statului Major al armatei ucrainene, Oleksii Gromov, citat de agenţia de presă Interfax-Ukraina, precizând că este vorba de un „control fizic” al militarilor.

Potrivit acestuia, soldaţii ucraineni care au participat la operaţiunea de arborare a drapelului în insulă au revenit însă în cazărmi. El nu a precizat dacă au rămas soldaţi ucraineni în Insula Şerpilor.

„Săptămâna trecută, am stabilit controlul armat asupra insulei şi nu i-am permis inamicului să-şi ia restul de unităţi, arme şi echipament militar”, a mai spus Gromov.

„Unităţi de trupe speciale au executat sarcina de curăţare a Insulei Şerpilor. A fost confirmată distrugerea a 30 de echipamente militare inamice, a fost descoperită muniţie abandonată şi peste tot ruine ca o urmă obişnuită a „lumii ruse” („russki mir”). Ca simbol al victoriei şi renaşterii din aceste ruine, armata ucraineană a instalat şi fixat steagul Ucrainei, care a fost adus pe insulă mai devreme”, se menţionează într-un comunicat al Comandamentului Sud.

Serhi Bratciuk, şeful administraţiei regionale din Odesa, a publicat pe canalul său din Telegram o fotografie de la ceremonia ridicării drapelului ucrainean în Insula Şerpilor. Potrivit lui pe pânza drapelului este înscris „GUR MOU (Direcţia principală de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării). Ţine minte navă rusească, Insula Şerpilor este Ucraina!”.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că a procedat joi dimineaţă la un atac asupra Insulei Şerpilor cu „rachete de înaltă precizie”, ucigând o parte dintre soldaţii ucraineni veniţi pe insulă pentru instalarea drapelului, în timp ce supravieţuitorii au fugit.

Kievul anunţase încă de luni că drapelul ucrainean a fost adus pe această mică stâncă situată în nord-vestul Mării Negre.

Insula Şerpilor a devenit emblematică încă din prima zi a invaziei ruse, când un soldat al micii garnizoane ucrainene care o apăra i-a transmis navei ruse care le ceruse grănicerilor ucraineni să se predea 'să se ducă la naiba'.

Cucerită la începutul invaziei de trupele ruse, insula a fost recuperată de ucraineni săptămâna trecută, în urma unor bombardamente intense.

Moscova a susţinut că se retrage din insulă 'în semn de bunăvoinţă', după ce şi-a 'atins obiectivele stabilite', afirmând că astfel Kievul nu va mai putea spune că Rusia împiedică transportul grânelor sale în străinătate. Totodată, Rusia a îndemnat Kievul să elimine minele amplasate în largul Odesei pentru deblocarea portului în scopul reluării transportului de cereale. Unii experţi, citaţi de Unian, au afirmat la vremea respectivă că Rusia ar putea astfel întinde Ucrainei o capcană pentru a putea debarca trupe de desant şi a prelua controlul Odesei, după ce forţele sale nu au reuşit să debarce în acest oraş din sudul Ucrainei.

O rachetă rusească a lovit, pentru a doua oară, o navă sub pavilion moldovenesc în Marea Neagră

ACTUALIZARE 16:05 O rachetă rusească a lovit pentru a doua oară o navă comercială, aflată sub pavilionul Republicii Moldova, în Marea Neagră. Nava avea la bord produse petroliere, scrie presa ucraineană, potrivit siteului deschide.md. Despre nava lovită de ruși au scris și jurnaliștii de la The Guardian.

Nava a fost lovită în timpul unui atac aerian asupra regiunii Odessa, de o aeronavă rusească Su-30, care a tras 2 rachete Kh-31. Una dintre ele s-a autodistrus deasupra mării, iar cealaltă a lovit nava Millennial Spirit, aflată sub pavilionul Republicii Moldova.

BeFunky-collage
Colaj cu nava MILLENIAL SPIRIT/ Foto: Facebook

Navele de război rusești au tras asupra navei în Marea Neagră încă la începutul invaziei Ucrainei. Nava plutește în derivă pe mare de 4 luni fără echipaj, cu resturi de motorină la bord.

La momentul primei lovituri, pe navă erau peste 500 de tone de motorină.

În Comandamentul Operațional „Sud” nava este numită „bombă cu ceas ecologică”.

Citește continuarea articolului AICI

Turcia a permis plecarea navei rusești despre care Ucraina spune că transportă cereale furate. Ambasadorul turc, convocat la Kiev

ACTUALIZARE 15:10 Cargoul rusesc Zhibek Zholy, despre care Kievul afirmă că transportă cereale ucrainene furate de Rusia, a reintrat în apele teritoriale ruseşti după ce a părăsit coasta Turciei, unde fusese imobilizat începând de vineri, iar ambasadorul turc la Kiev va fi convocat la MAE ucrainean pentru clarificări, întrucât Ucraina ceruse Turciei arestarea navei, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Ancorată vineri în portul turc Karasu de la Marea Neagră, nava rusească a reintrat miercuri în larg şi a emis ultimul semnal la circa 20 de kilometri de coasta turcă, conform website-ului Marine Traffic.

Potrivit unui responsabil turc, cargoul rusesc „a intrat în apele teritoriale ruse, dar fără a se apropia de un port” pentru moment. Conform agenţiei turce de presă DHA, cargoul şi-a închis transponderul, emiţătorul prin care este localizat.

Autorităţile ucrainene au deplâns decizia Turciei de a lăsa nava să plece. „Regretăm că nava rusă Zhibek Zholy, încărcată cu cereale ucrainene furate, a fost autorizată să părăsească postul turc Karasu, în pofida dovezilor (...) prezentate autorităţilor turce”, a transmis purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko.

Citește continuarea articolului AICI

Kadîrov a renunțat la frontul din Ucraina pentru actorie. Liderul cecenilor joacă într-un serial grotesc cu un fals Zelenski

ACTUALIZARE 14:30 Liderul cecen Ramzan Kadîrov s-a reprofilat în actor, în timp luptătorii ceceni luptă în Ucraina de partea forțelor invadatoare ruse. Kadîrov a angajat un actor care să joace rolul lui Volodimir Zelenski și a înregistrat o nouă scenetă penibilă în Palatul Prezidențial din Groznîi.

Kadîrov a publicat un nou episod în care el însuși joacă „actul artistic”. În filmulețul publicat pe canalul de Telegram al șefului „armatei Tik Tok” (n.r. - titulatura folosită de armata ucraineană la adresa luptătătorilor ceceni), Kadîrov și falsul Zelenski au un schimb de replici după presupusa capitulare înregistrată într-un material video anterior.

Finlanda își fortifică granița de 1.300 km cu Rusia cu bariere și garduri și o închide pentru solicitanții de azil politic

ACTUALIZARE 13:47 Parlamentul Finlandei a adoptat, joi, legi care îi permit să instaleze bariere fizice la granița cu Rusia. De asemenea, granițele terestre cu Rusia se vor închide pentru solicitanții de azil politic, relatează Reuters.

Proiectul de lege menționat, deși controversat din punctul de vedere al legilor UE privind azilul politic, a fost trecut prin parlament cu votul unei supermajorități, fapt ce permite  accelerarea adoptării acestuia. Finlanda a grăbit procesul în condițiile în care se teme că Rusia ar putea să riposteze după decizia sa de a se alătura NATO.

Kuleba: Mulţumesc din toată inima României, prietenul şi vecinul nostru bun, pentru tot ceea ce a făcut pentru Ucraina

ACTUALIZARE 12:50 Ministru de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a mulţumit „din toată inima” României pentru ajutorul dat Ucrainei încă de la începutul crizei generate de agresiunea militară a Rusiei şi a făcut un nou apel ca ţara sa să primească armament greu pentru a stabiliza linia frontului, subliniind că „există şi limite la curaj”.

„Aş dori să mulţumesc din toată inima României, prietenul şi vecinul nostru bun, pentru tot ceea ce a făcut de la începutul acestei invazii pe scară largă împotriva Ucrainei”, a spus joi Kuleba, într-o intervenţie prin videoconferinţă la lucrările unui forum de securitate, găzduit la Bucureşti.

Este vorba de cea de-a 22-a ediţie a formatului Parliamentary Intelligence-Security Forum, intitulată „The War in Ukraine: Reshaping the Global Security Map”, eveniment organizat la Palatul Parlamentului.

În discursul ţinut în faţa participanţilor la forum, Kuleba a subliniat că Putin doreşte să provoace o criză în Europa şi este motivat de „ură faţă de bunăstarea europenilor”.

dmitro kuleba 59_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba. Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Rusia susține că a ucis trupele Kievului care încercau să ridice steagul ucrainean pe Insula Șerpilor

ACTUALIZARE 12:20 Ministerul rus al Apărării a declarat că a ucis militari ucraineni care încercau să ridice steagul Ucrainei pe Insula Șerpilor, recent recuperată de forțele Kievului. 

Pe fundalul eșecurilor militare și al unei retrageri masive a trupelor ucrainene în Donbas, în noaptea de 7 iulie, regimul de la Kiev a încercat să instaleze simbolic steagul țării pe Insula Șerpilor. În jurul orei 5 dimineața, mai mulți militari ucraineni au ajuns pe insulă cu o barcă cu motor și au făcut poze cu steagul. O aeronavă a Forțelor Aerospațiale Ruse a lansat imediat o lovitură cu rachete de înaltă precizie către insulă, în urma căreia o parte din personalul militar ucrainean a fost distrus. Supraviețuitorii au fugit în direcția satului Primorskoye din regiunea Odesa”, se arată în buletinul informativ zilnic al rușilor legat de situația de pe frontul din Ucraina. 

The Guardian notează că informațiile prezentate de Ministerul rus al Apărării nu au putut fi verificate în mod independent, deși autoritățile din Odesa au confirmat anterior, în cursul dimineții, că insula a fost bombardată.

Primele imagini cu drapelul ucrainean ridicat din nou pe Insula Șerpilor

ACTUALIZARE 11:08 Au apărut primele imagini cu steagul ucrainean instalat din nou pe Insula Șerpilor, avanpostul sudic important din punct de vedere strategic la MareA Neagră, după ce Rusia a confirmat săptămâna trecută retragerea trupelor de pe Insula în ceea ce Moscova a numit a fi „un gest de bunăvoință”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Teritoriul [Insula Șerpilor] revine sub jurisdicția Ucrainei”, a declarat luni, Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar de sud al Ucrainei, într-o conferință de presă. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Serghei Lavrov se va întâlni pentru prima dată cu oficiali din țările care au impus sancțiuni Rusiei, la reuniunea miniștrilor G20

ACTUALIZARE 11:00 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a plecat în insula indoneziană Bali pentru a participa la reuniunea miniștrilor de Externe diin G20, relatează The Guardian. Este pentru prima dată când ministrul rus se va întâlni față în față cu omologi din țările care au impus sancțiuni Rusiei, după invadarea Ucrainei.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, Lavrov și ministrul chinez de externe Wang Yi urmează să participe la întâlnire, în condițiile în care îngrijorarea guvernelor occidentale cu privire la impactul războiului asupra costului alimentelor și combustibilului este în creștere. ONU a avertizat recent că există riscul unui „val de foamete și sărăcie fără precedent”.

Este prima dată când Lavrov se întâlnește cu omologi din țări care critică aspru războiul din Ucraina.

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov, ministrul de externe rus. Foto: Profimedia Images

Belarusul amenință Polonia cu războiul: În caz de conflict, teritoriul polonez va fi obiectivul principal

ACTUALIZARE 10:40 Belarusul amenință Polonia cu războiul și spune că această țară va fi primul său obiectiv militar, în cazul în care „va fi atacat”. Adjunctul șefului armatei bieloruse, Ruslan Kosighin spune că Belarusul „va răspunde” cu lovituri asupra infrastructurii de război și a posturilor de comandă ale Poloniei.

„În cazul declanşării unui conflict, teritoriul Poloniei şi infrastructura sa militară se transformă în obiectivul principal”, a amenințat Kosighin, citat de agenţia oficială Belta, conform Agerpres.

Militarul bielorus spune că Belarusul își va concentra răspunsul asupra „centrelor de luare a deciziilor, sistemelor de control, centrelor de amplasare a sistemelor de apărare antiaeriene, arsenalelor și bazelor, dar și altor obiective economice importante”.

Lukașenko
Aleksandr Lukașenko, dictatorul din Belarus. Foto: Profimedia Images

Ministerul britanic al Apărării: evaluarea zlinică a războiului

ACTUALIZARE 10:30 În evaluarea de joi dimineață, Ministerul britanic al Apărării transmite că bombardele puternice au continuat de-a lungul liniei frontului din Donețk, dar cu puține progrese făcute de Rusia. 

Londra notează că unitățile rusești implicate în câștigurile de săptămâna trecută sunt acum probabil în curs de construcție. 

Britanicii mai spun, de asemenea, că recentele mișcări legislative din Duma de stat a Rusiei de a elibera resurse fără a declara o mobilizare completă a economiei „permite Rusiei să evite să recunoască că este angajată într-un război sau eșecul său de a învinge armata Ucrainei depășită numeric”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Insula Șerpilor și Odesa, lovite de două rachete rusești

ACTUALIZARE 10:00 Avanpostul sudic important din punct de vedere strategic și simbolic al Insulei Șerpilor a fost lovit de două rachete rusești joi dimineață, scrie The Guardian

Într-o actualizare postată pe Telegram, purtătorul de cuvânt al administrației militare de la Odesa, Serghei Bratchuk, a declarat că două rachete „au deteriorat semnificativ” un debarcader de pe insulă.

Bratchuk a adăugat și că Odesa a fost atacată în zorii zilei de joi. „Două combine agricole au fost lovite, 35 de tone de cereale au fost distruse”, a spus oficialul ucrainean.

Într-un mesaj separat, autoritățile din Odesa confirmă că două combine agricole au fost lovite și raportează că două rachete au lovit noaptea trecută două combine agricole, acestea fiind distruse. Într-un siloz erau depozitate aproximativ 35 de tone de cereale. Potrivit datelor preliminare, nu există victime.

8.000 de persoane au rămas în Severodonețk 

ACTUALIZARE 09:55 Până la 8.000 de persoane rămân în Severodonețk în timp ce condițiile se deteriorează, spune un oficial ucrainean, potrivit CNN.

Aproximativ 7.000 - 8.000 de persoane rămân în orașul Severodonețk, situat în estul țării, dar în viitorul apropiat vor trăi în "condiții îngrozitoare", fără apă, gaz sau alimentare cu energie electrică, a declarat miercuri Oleksandr Striuk, șeful administrației militare din Severodonetsk.

Rușii au distrus 120 de unități sanitare de la începutul invaziei

ACTUALIZARE 09:50 Forțele rusești au distrus complet peste 120 de unități sanitare și au ucis cel puțin 14 cadre medicale din Ucraina din 24 februarie, spune ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Liashko

În total, forțele rusești au avariat 817 unități sanitare. De asemenea, acestea au distrus complet 43 de farmacii și 85 de ambulanțe. Potrivit estimărilor lui Liashko, guvernul va trebui să cheltuiască cel puțin 1,2 miliarde de dolari pentru a reface toate unitățile medicale avariate sau distruse, notează Kyiv Independent.

Ucrainenii investighează 21.000 de crime de război

ACTUALIZARE 09:40 Peste 21.000 de crime ce ar fi fost comise de trupele ruse sunt investigate de autoritățile ucrainene, potrivit procurorului general Irina Venediktova, potrivit Nexta.

Potrivit acesteia, biroul procurorului general primește informări privind 200-300 de astfel de crime zilnic.

ISW: Pentru prima dată, Rusia nu revendică câștiguri teritoriale în Ucraina. Militarii ruși de la granița cu Finlanda, mutați în Donbas

ACTUALIZARE 09:20 În evaluare de miercuri noapte spre joi dimineață, Institutul pentru Studiul războiului din Washington (ISW) transmite că nu au existat câștiguri teritoriale revendicate sau înregistrate ale Rusiei pe frontul din Ucraina în ultimele 24 de ore, pentru prima dată în 133 de zile de război.

Principalele concluzii ale raportului ISW:

  • Ministerul rus al Apărării nu a revendicat niciun câștig teritorial, ceea ce susține evaluarea conform căreia forțele rusești efectuează o pauză operațională, angajându-se în continuare în atacuri terestre limitate pentru a crea condițiile necesare pentru operațiuni ofensive mai semnificative. 
  • Kremlinul continuă să se pregătească pentru un război prelungit prin stabilirea condițiilor pentru mobilizarea economiei și inițierea în mare măsură a unei pauze operaționale în Ucraina. 
  • Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive la nord-vest și la est de Sloviansk și au continuat eforturile de a înainta spre vest, spre Siversk, de la granița dintre regiunea Lugansk și Donețk. 
  • Trupele de invazie au continuat încercările de a avansa spre Bahmut dinspre sud. 
  • Forțele ruse au efectuat atacuri terestre limitate la nord de orașul Harkov.
  • Armata lui Putin a efectuat atacuri terestre fără succes în nord-vestul regiunii Herson. 
  • Este posibil ca forțele ucrainene să creeze condițiile pentru o contraofensivă spre orașul Herson. 
  • Este posibil ca forțele ruse să formeze o nouă unitate militară în Mulino, regiunea Nijni Novgorod.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Citește continuarea articolului AICI

VIDEO. Imaginile care au stârnit furie la Kremlin: ce îi spunea Putin lui Macron cu patru zile înainte de a invada Ucraina

ACTUALIZARE 08:06 Eșecul negocierilor dintre Emmanuel Macron și Vladimir Putin, cu patru zile înainte ca Moscova să declanșeze invazia în Ucraina, a fost expus într-un documentar prezentat la televiziunea France 2. Materialul surprinde 9 minute din conversația telefonică purtată între cei doi lideri la 20 februarie. Faptul că au fost făcute publice aceste fragmente din discuția lui Putin cu Macron a stârnit însă furia Kremlinului, pentru că din convorbire reiese clar cum liderul rus l-a mințit în față pe interlocutorul său de la Elysee.

„Eticheta diplomatică nu prevede scurgeri unilaterale ale unor (astfel de) înregistrări”, a comentat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Cele nouă minute de conversaţie care au devenit publice, pe cât de inedite, pe atât de fascinante, se află în centrul documentarului „Un preşedinte, Europa şi războiul”, realizat de Guy Lagache, care și-a propus să prezinte culisele diplomatice de la Elysée în ultima jumătate de an. 

Russia France Leaders Meeting, Moscow, Russia - 07 Feb 2022
Emmanuel Macron a vorbit la telefon cu Vladimir Putin cu patru zile înainte de invazia rusă din Ucraina Foto: Profimedia Images

La 20 februarie, după acea discuție telefonică, Macron și echipa sa de consilieri aveau impresia că l-au convins pe Putin să se întâlnească, la Geneva, cu președintele american Joe Biden. Convorbirea avea loc la două săptămâni după ce Emmanuel Macron se întâlnise la Moscova cu liderul de la Kremlin pentru a încerca să prevină invazia din Ucraina, o vizită intens comentată în întreaga lume inclusiv pentru modul în care a fost tratat președintele francez, care a fost așezat la Kremlin la o masă extrem de lungă.

Citește continuarea articolului AICI

Zelenski: Universitatea din Harkov a fost distrusă de un atac rusesc cu rachete

ACTUALIZARE 07:45 Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că Universitatea Pedagogică din oraşul Harkov în nord-estul Ucrainei a fost distrusă miercuri într-un atac cu rachete ruseşti, transmite agenția germană de presă dpa, citată de Agerpres.

Clădirea principală, sălile de curs, muzeul universitar şi biblioteca ştiinţifică au fost lovite, a spus preşedintele Zelenski în discursul său video de miercuri seara.

Acest lucru caracterizează invazia rusă cu o acurateţe de 100%. Când vine vorba de definiţia barbariei, acest atac se potriveşte cel mai bine a mai spus şeful statului ucrainean.

Liderul de la Kiev a ținut să precizeze și că armele trimise de partenerii occidentali ai Kievului funcţionează foarte puternic şi a lăudat preciza lor.

Armata ucraineană foloseşte artileria pentru a distruge depozite şi alte ţinte care sunt importante din punct de vedere logistic pentru Rusia, a mai transmis Zelenski.

Şi aceasta reduce semnificativ potenţialul ofensiv al armatei ruse. Pierderile ocupanţilor nu vor face decât să crească în fiecare săptămână, la fel ca şi dificultatea de a le aproviziona, a adăugat președintele Ucrainei.

Cele mai recente informații legate de desfășurarea evenimentelor din Ucraina:

  • Aliații est-europeni care trimit în Ucraina armament mai vechi vor primi la schimb arme din Germania
  • Ucraina și Rusia se acuză reciproc că pregătesc atacuri cu arme chimice
  • Rușii spun că au distrus două sisteme HIMARS trimise de Occident, Kievul neagă
  • Ursula von der Leyen avertizează UE să se pregătească pentru întreruperea completă a gazului rusesc
  • Rusia închide o conductă de petrol care alimenta și România
  • Bulgaria a blocat un transfer bancar către Ambasada Rusiei
  • Moscova recunoaşte că nava despre care Ucraina susține că transportă cereale furate este controlată în Turcia
  • Avertismentul lui Medevdev: "Numai ideea de a pedepsi o ţară care are cel mai mare arsenal nuclear din lume este în sine una absurdă"
  • Rusia critică publicarea discuției Macron - Putin. Lavrov: „Eticheta diplomatică nu prevede scurgeri unilaterale” de înregistrări
  • Deși Rusia a încălcat dreptul internațional prin invadarea Ucrainei, Lavrov cere țărilor lumii să respecte legile internaționale

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri