Se măresc taxele locale. Cu cât se vor majora și de când

Adam Gheorghe Data publicării:
taxe
Sursa: profimediaimages.ro

Este an electoral și autoritățile au decis amânarea majorării taxelor locale, ce trebuia să intre în vigoare din 2023, apoi din acest an. Dar aceste taxe vor fi substanțial mai mari de anul viitor și nu vor mai fi plafoane maxime.

Prevederile Ordonanței de Urgență nr. 16/2022 ar fi urmat să fie aplicate începând cu 1 ianuarie 2023. Ulterior, autoritățile au revenit și au decis amânarea intrării în vigoare, pentru data de 1 ianuarie 2025.

Analiștii EY România atrag atenția că bugetul național suferă deja de „necolectare”, iar România se situează la coada clasamentului european, ca grad de colectare a taxelor în PIB (27% față de 42% media europeană). În cele mai multe țări din UE, autoritățile locale se finanțează masiv din taxele locale și mai puțin de la bugetul central.

Pe de altă parte, experții FMI consideră că veniturile fiscale ale României, fiind sub nivelul celor din alte ţări europene, nu pot susţine dezvoltarea serviciilor publice la nivelul statelor UE. De aceea, se impune o reformă profundă a politicilor fiscale: reforma impozitului pe venit, reforma TVA, taxe ecologice, reforma pensiilor, dar și a sistemului de impozitare a proprietăților.

Conform statisticilor oficiale, taxele de proprietate la nivelul UE, în 2022, au reprezentat în jur de 2,7% din total taxe colectate, dar în România acest procent este de numai 0,4%, chiar și acest nivel fiind în scădere față de procentul de 0,9% colectat între 2013- 2015.

Taxe majorate la locuințe și alte clădiri

Prin OUG 16/2022 , cu aplicare din 2025, la clădiri se modifică intervalele de impunere, prin eliminarea plafonului maximal, care va fi de minimum 0,1% pentru rezidențiale (acum se situează între 0,08% și 0,2%) și minimum 0,5% la nerezidențiale (în prezent e între 0,2% - 1,3%).

Drept urmare, autoritățile locale vor putea ajusta taxa flexibil, în funcție de propriile nevoi și de cerere și ofertă, adică atractivitatea localității pentru rezidenți și investitori.

Analiștii EY România spun că taxele pe proprietate pentru persoane fizice se calculează acum pe baza unor cifre neadaptate la valoarea de piață a momentului. Prin noile reglementări, baza de impozitare se va stabili în funcție de valoarea clădirilor și a terenurilor pe care sunt amplasate, ce va fi cuprinsă în studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (UNNR).

Așadar, se pare că anul în curs este ultimul în care se mai aplică calculul pe baza actualelor grile, realizate în funcție de zona localității și poziția în localitate a proprietății (centru, periferie etc.).

Efecte negative pentru cetățeni și investitori

România e pe locul 1 din UE la procentul de populație proprietară de imobile – peste 90% dintre români stau într-o locuință proprietate proprie. Toate aceste persoane vor avea un cost sporit în mod semnificativ față de cel actual, începând din 2025, care va reflecta și va fi mai aproape de valoarea adevărată a proprietății, iar acest aspect ar putea să producă consecințe pe termen lung, cum ar fi migrarea înspre zone mai ieftine a celor care nu își vor permite aceste taxe mai mari pentru proprietățile lor.

Dacă vorbim despre persoane juridice, deciziile de a construi o fabrică, un parc industrial sau un depozit vor fi influențate în mai mare măsură de nivelul taxelor locale comparativ cu perioadele anterioare, întrucât EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare) și randamentul investițional se vor afla sub o presiune mai mare decât au fost până acum.