UE vrea să își extindă angajamentele privind capacitatea de stocare a gazelor. Noile măsuri vor intra în vigoare din 2026

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
europa gaz ue
sursa: gettyimages.com/

Uniunea Europeană vrea să extindă legislația specifică din domeniul stocării gazelor, însă acest lucru se va întâmpla după ce actualul program va expira la finalul anului curent.

Lecțiile învățate de pe urma crizei energetice declanșate în 2022, pe fondul invaziei ruse în Ucraina, au determinat  oficialii de la Bruxelles să impună statelor membre UE cote de stocare a gazelor. Actualmente, principalul obiectiv este un grad de umplere de 90% al depozitelor subterane de stocare până în noiembrie, cu ţinte intermediare în februarie, mai, iulie şi septembrie.

Sistemul urmează să expire în decembrie 2025, dar Comisia Europeană vrea să propună extinderea cu cel puţin un an, având în vedere rezultatele pozitive obținute, relatează Reuters. Prelungirea obiectivelor privind obligația stocării va servi ca potenţial mecanism de protecţie în faţă viitoarelor şocuri.

Care este situația din depozite

Unitățile de stocare a gazelor din UE s-au golit mai rapid decât în recentele ierni, şi sunt pline acum în proporţie de 59%, potrivit celor mai recente date. Este un nivel mult mai scăzut decât în perioada similară a anului trecut, când depozitele erau pline în proporţie de 75%, sau faţă de nivelul de 79% din 2023, imediat după încheierea crizei energetice.

Până la finalul lunii martie, nivelul stocat al gazelor ar putea scădea la 30-35%, susțin analiștii. Comparativ, pentru aceeași lună din 2024, unitățile de stocare erau pline în proporţie de 58%.

Trendul descendent poate fi explicat prin doi factori, care au acutizat situația pe fondul consumului ridicat: vremea rece şi închiderea rutei de transport a gazelor rusești prin Ucraina.

Temerile privind scăderea capacității din depozite a dus la majorarea preţului gazelor în Europa, care se tranzacţionează la cel mai ridicat nivel din ultimul an, 49,10 euro pentru un MWh de la 20,88 euro, cât era inițial la hub-ul de gaze TTF din Amsterdam.