Sari la conținut

600 de incubatoare noi pentru maternitățile din țară

Prof. dr. Nicolae Suciu, managerul Unităţii de Asistenţă Materno-Fetală de Excelenţă: „Avem achiziţii tehnologice de ultimă oră. În Europa mai există trei centre.”

Cu dotări de ultimă generaţie, inclusiv un amfiteatru pentru telemedicină şi un bloc operator, clinica va fi deschisă pentru pacienţi din 30 iunie. Șase medici angajaţi aici sunt deja la specializare în străinătate.

Prof. dr. Nicolae Suciu, managerul Unităţii de Asistenţă Materno-Fetală de Excelenţă: „Pacientele vor putea să se programeze prin bilet de trimitere. Pentru ecografiile morfologice de trimestrul I şi II, precum cele în nevoie pentru terapiile specifice. ”

Foarte important este că vor putea fi efectuate aici intervenţii chirurgicale asupra fătului. De asemenea, în cazul în care au anumite afecţiuni, femeile gravide vor putea fi operate şi, în acest fel, ar putea scădea riscul de naşteri premature.

Prof. dr. Nicolae Suciu, managerul Unităţii de Asistenţă Materno-Fetală de Excelenţă: „Dacă luăm procentul, care-i peste 10 ( la mie - n.r.) de naşteri premature în România, într-o natalitate care-i în scădere, anul trecut 185 de mii, deci 18 mii de copii prematuri. Noi trebuie să facem să le reducem.”

Pentru asta e însă nevoie ca şi alte maternităţi să primească aparatura necesară. Primul pas a fost făcut.

Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Sănătăţii: „În acest moment, dacă managerii îşi vor face treaba şi autorităţile locale îşi vor cofinanţa acel 10%, conform legii, practic, la sfârşitul acestui an, nu ar trebui să mai existe niciun incubator lipsă în România.”

În total, Ministerul Sănătăţii asigură 33 de milioane de lei, adică 90% din banii de care este nevoie pentru cumpărarea celor aproape 600 de incubatoare.