Sari la conținut

Sorin Cîmpeanu: Institutul Cantacuzino va deveni instituţie de interes naţional şi va primi 10 milioane de euro

Sorin Cîmpeanu / FOTO: MediafaxFoto

Sorin Cîmpeanu a spus că aceşti bani sunt "necesari şi suficienţi pentru plata datoriilor şi cheltuielilor până la sfârşitul anului", informează Mediafax.

Ministrul Educaţiei a precizat că, ulterior, Institutul Cantacuzino va fi bugetat în mod firesc.

Cîmpeanu a mai spus că, după ce se vor obţine avizele, Institutul Cantacuzino va face cercetări şi testări pe loturi pilot de vaccinuri.

Premierul Victor Ponta anunţa, la şedinţa de Guvern din 10 iunie, că Executivul aşteaptă aprobarea Comisiei Europene pentru a acorda un ajutor de stat Institutului Cantacuzino, prin ştergerea tuturor datoriilor.

"Avem proiectul de ordonanţă privind acordarea ajutorului de stat pentru Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino. Deci, în primul rând ştergem toate datoriile şi pornim de la un moment T0. Important este să avem şi un plan ca, după aceea, să nu se acumuleze din nou datorii şi să poată să fie pus în funcţiune şi să-şi exercite rolul absolut strategic şi naţional, şi de mândrie, până la urmă, naţională pe care-l are Cantacuzino. Important e că ştergem datoriile", spunea atunci Victor Ponta.

Anterior, surse oficiale au declarat, pentru Mediafax, că Guvernul va acorda Institutului un ajutor individual de salvare, conform principiului "prima şi ultima dată", care va însuma aproximativ 10 milioane euro.

Potrivit surselor citate, ajutorul de stat va consta dintr-un împrumut de 35 milioane lei şi în anularea obligaţiilor fiscale administrate de ANAF, cu excepţia celor principale cu reţinere la sursă. Ajutorul de stat va fi acordat pe o perioadă de şase luni, interval în care Institutul Cantacuzino va fi obligat să prezinte un plan de restructurare.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccin.

În octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a fost trecut în coordonarea Ministerului Educaţiei, din cea a Ministerului Sănătăţii.

În 22 ianuarie 2015, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede ştergerea datoriilor către ANAF şi denumirea activităţii de sănătate publică drept serviciu de interes economic general, însă unitatea are în continuare conturile blocate.

La începutul lunii martie, directorul Adrian Onu a demisionat, motivând că nu a fost ajutat de autorităţi să "pună institutul pe linia de plutire".

Pe aceeași temă