Bazilică romană, descoperită pe malul Dunării

Data publicării:
bazilica romana

Descoperire importantă pentru istorici pe malul Dunării, la Tulcea. După câteva luni de muncă, arheologii au scos la lumină o bazilică creştină romană, din secolul I, foarte bine conservată.

„E vorba de o bazilică creştină. E un edificiu lung de 24 de metri, lat în interior de şapte metri şi un sfert, cu ziduri groase, legate din beton”, afirmă Sorin Topoleanu, arheolog.

După două săptămâni de muncă, în care au făcut săpături pe aproape 200 de metri pătraţi, arheologii au scos de sub pământ zidurile bazilicii romane. Remarcabilă este arhitectura edificiului.

Arheologii au observat forma curbă a zidului, iar poziţia acestuia, către est, le-a indicat faptul că aici e vorba despre altarul unei bazilici creştine.

„Exteriorul altarului este poligonat în trei laturi. Mai avem o asemenea biserică, prima de fapt, este consemnată la Constantinopol”, adaugă Sorin Topoleanu, arheolog.

Bazilica se afla în oraşul Noviodonum, o înfloritoare aşezare romană.

Oraşul era foarte mare, în extindere continuă, era multă populaţie. În Novidinum era principala bază a flotei militare romane la Dunărea de jos”, precizează Sorin Topoleanu, arheolog.

„Aici avem o sumedenie de evenimente istorice, începând cu trecerea Împăratului Darius al perşilor în campania lui împotriva şciţilor. Avem descoperiri din mai multe epoci şi e o zonă foarte interesantă”, spune Marian Mocanu, arheolog.

În zona bazilicii au fost descoperite multe obiecte din bronz şi ceramică.

„Amfore, veselă de masă, veselă de lux, veselă de băut, opaiţe, vase din sticlă, o mulţime, zeci de monede, obiecte din bronz, care atestă o intensă locuire aici ”, spune Sorin Topoleanu, arheolog.

Arheologii admit că au avut noroc. N-ar fi putut face săpături şi, deci, n-ar fi ajuns să descopere aceste vestigii dacă în acest an nivelul Dunării n-ar fi fost atât de scăzut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri