Povestea bisericii de piatră din Densuș, ridicată pe ruinele unui templu roman păgân

Data actualizării: Data publicării:
densus biserica

Țara Hațegului - o zonă care oferă nenumărate motive pentru a fi vizitată: de la castele, vulcani sau biserici monument istoric, până la dinozauri, munți sau mlaștini cu plante carnivore. Fără îndoială, unul dintre aceste motive este biserica de piatră de la Densuş. Construită integral din blocuri masive de piatră, lăcaşul este deschis enoriașilor de mai bine de şapte secole. Dacă unii istorici spun că lăcașul de cult a fost inițial un templu roman dedicat zeului Marte, alții susțin că biserica a fost ridicată în secolul al VII-lea și îmbunătățită 6 secole mai târziu.

Indiferent de adevărul istoric, biserica ridicată pe un vârf de deal impresionează de la distanță. Nu doar construcția în sine, ci si modelul ei, straniu și atât de diferit de al altor biserici din țară.

Fundația, pereții, acoperișul și turla au fost construite din blocuri masive de calcar aduse de la 10 km distanță, din fostul oraș roman Ulpia Traiana Sarmisegetuza.

Biserica poartă hramul Sfântului Nicolae. Oficial, lăcașul de cult a fost ridicat în secolul al VII-lea, iar în secolul al XIII-lea au apărut adăugiri și îmbunătățiri. Sunt însă unii istorici care susțin că la Densuș a fost, la început, un templu roman dedicat zeului Marte, templu transformat apoi în biserică. După 1720, nici interiorul, nici exteriorul bisericii nu au mai fost îngrijite.

Pe la mijlocul anilor 1800, biserica începuse să se degradeze simțitor, iar localncii au vrut chiar să o demoleze. A fost salvată însă de autoritățile vremii. Austro-ungarii au fost, de altfel, cei care, în 1870, au declarat-o monument istoric.

Biserica le este dragă nu doar turiștilor sau credincioșilor din sat, ci și preoților sau călugărilor care slujesc la alte lăcașuri de cult din țară.

Monahul Teofil: Vin cu bucurie, gândindu-mă că aici s-au rugat multe generații de credincioși, este cea mai veche biserică din România, cu slujbă neîntreruptă și lucrul acesta spune că poporul român a fost un popor și este un popor credincios și vin cu bucurie, cu emoție, văzând picturile vechi.

Timp de peste şapte secole neîntrerupte, aici s-au ținut slujbe. Și acum credincioșii din sat vin tot la biserica de piatră. Este una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din România, despre care Nicolae Iorga spunea că este "o biserică fără pereche în toată românimea„. Ajunși în zonă, turiștii au și alte motive să își prelungească vizita.

Emilia Dinișoni, Centrul de Informare Turistică Densuș: Turiștii care ajung în zonă mai pot vizita în Densuș, sunt dealurile vulcanice, și Casa Vulcanilor la 3 km de centrul satului. Mlașina sau tăul fără fund, cum e denumirea populară, unde trăiește o plantă botanică drosela, roua cerului, o plantă carnivoră, este foarte minisculă și se hrănește cu insecte.

Comuna Densuş este situată la mai puțin de 15 km de orașul Hațeg, pe Drumul Național 68 care leagă județul Hunedoara de Caraș-Severin. Turiștii care se îndreaptă în această direcție pot oricând să facă un alt popas la Sarmisegetuza Ulpia Traiana, fosta capitală a Daciei cucerite de Traian.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri