Editorial Insuportabilul și mitocanul. Două scenarii pentru PSD și PNL

Data actualizării: Data publicării:
Liliana Ruse
Liliana Ruse
Jurnalist Digi24
liliana ruse

Alianța cu PSD devine din ce în ce mai insuportabilă, s-a lamentat, marți seară, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan. În descrierea sa, doar PNL stă în calea atacului pesedist la adresa mediului privat și a banului public. Atât de nemulțumiți sunt liberalii, încât ar face și mâine o alianță de dreapta cu USR și PMP. Doar responsabilitatea față de stabilitatea României într-un context geopolitic fluid îi mai ține la Palatul Victoria.

Scandalul politic generat de creșterea pensiilor a plasat PNL în situația de a critica această cheltuială uriașă, dar a o sprijini de două ori: în Guvern și în Senat. Cu o probabilitate mare, liberalii își vor da votul și în Camera Deputaților. Legea va merge apoi la promulgare, la Cotroceni, însă președintele Iohannis este mult prea ocupat cu agenda externă și privește detașat dezmățul bugetar din acest an preelectoral.

Constrânși să accepte strategia de forță a lui Marcel Ciolacu și fără a avea sprijinul vital al lui Klaus Iohannis, liderii PNL cred că își pot intimida partenerii de guvernare cu amenințări privind ruperea coliției și o alianță postelectorală de dreapta, cu USR, PMP și Forța Dreptei. Izvorâtă din noua strategie de opozant din interiorul guvernării, posibila reorientare politică a PNL spre zona dreptei este un scenariu de avarie pentru liderii liberali. Calculele după cifrele din sondaje arată, matematic, faptul că PNL și celelalte formațiuni de dreapta sunt în imposibilitate de a forma o majoritate parlamentară după alegerile din 2024. Or, odată cu ruperea alianței cu PSD, PNL pierde șansa de a mai fi la guvernare și după alegeri. O asemenea perspectivă ar demobiliza partidul, de la aleșii locali la parlamentarii care își vor simți amenințate locurile din viitorul Legislativ.

Dacă acest scenariu este serios luat în calcul la vârful PNL, el nu poate fi pus în practică decât de către președintele Iohannis. Cu puținul sprijin electoral pe care-l mai are, cu o popularitate erodată de unul dintre cele mai slabe mandate prezidențiale din istoria post-decembristă, Klaus Iohannis și-a mai păstrat încă autoritatea necesară pentru a readuce la masa negocierilor partidele de dreapta. Cei care-l cunosc îndeaproape pe șeful statului spun însă că președintele este resentimentar și nu va putea trece peste afrontul și noianul de critici și acuzații care i-au fost aduse de USR, după criza politică din 2021 soldată cu ruperea guvernării.

Marcel Ciolacu știe și el că un viraj brusc al PNL spre o altă alianță politică ar provoca un exod castrofal al aleșilor locali liberali. Deja PSD racolează primari PNL, iar cei care știu că nu vor mai prinde vreo funcție locală sau centrală se transferă pe bandă rulantă la AUR. Lejeritatea cu care Marcel Ciolacu i-a replicat lui Rareș Bogdan (“un mitocan” iresponsabil, întreținut de nevastă), amenințând cu depunerea mandatului dacă PNL iese de la guvernare, trădează superioritatea cu care pesediștii în tratează pe liderii liberali, încă dezorientați. Strategia de forță a PSD merge însă până într-un punct: aluziile că va guverna după 2024 fără PNL. Orice formulă de guvernare care în exclude pe liberali nu se poata baza decât pe AUR. Un guvern minoritar PSD – UDMR, cu sprijinul parlamentar al AUR, l-ar compromite total pe Marcel Ciolacu în fața Occidentului.

În acest moment, ambele partide au la îndemână două variante: aceea de a guverna împreună după alegerile de anul viitor și aceea de a forma o altă coaliție (PNL – cu USR, PMP și FD, PSD – cu UDMR). Calculele făcute acum nu țin însă cont de cea mai importantă variabilă: viitorul președinte al României. Traian Băsescu și Klaus Iohannis au ignorat de ierarhia rezultată din alegerile parlamentare și și-au instalat propriile guverne. Foarte probabil, viitorul președinte va acționa similar. Și, oricât de insuportabil ar fi parteneriatul dintre PSD și PNL, matematica politică va obliga cele două partide să se alieze.

Partenerii noștri