Sari la conținut

Vâlcea. Factura la utilităţi, plătită de primărie. La schimb, Arhiepiscopia Vâlcea solicită autorităţilor locale retrocedarea clădirii unui liceu  

Primăria Râmnicu Vâlcea a alocat nu mai puțin de 80.000 lei din bugetul local pentru a achita facturile la utilități ale Arhiepiscopiei. Decizia primarului i-a revoltat pe unii dintre consilierii locali care ori au refuzat să voteze acest proiect de hotărâre, ori s-au abținut. Cei care critică decizia susţin că Arhiepiscopia are suficienţi bani dacă te iei după maşinile cu care se plimbă capii bisericii. Şi mai revoltător li se pare însă faptul că pe de o parte cer ajutor financiar primăriei, pe de altă parte vor să revendice un colegiu, care face parte din patrimoniul oraşului

În decembrie 2014 reprezentanții Arhiepiscopiei din Râmnicu Vâlcea au depus o adresă la Primăria din localitate prin care au solicitat să le aloce o sumă importantă de bani pentru că nu își mai pot achita facturile.

Proiectul aflat pe ordinea de zi a declanșat nemulțumiri în rândul unor consilieri locali. În primul rând din cauză că se depăşea maximul sumelor prevăzute în buget pentru finanţarea cultelor.

Reprezentanții Arhiepiscopiei susțin că în patrimoniul lor există foarte multe clădiri și că din această cauză nu își mai permit să achite facturile.

Vestea că 80.000 de lei din buget vor achita utilităţile Arhiepiscopiei, îi nemulţumelte pe vâlceni.

După ce le-au cerut ajutor, reprezentanții Arhipiscopiei vor acum să le ia clădirea unde funcționează Colegiul Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea. Cererea de retrocedare a fost depu la ANRP. Primăria a investit in ultimii ani peste un milion de lei în liceu.

Judeţul Vâlcea este al doilea în ţară, după Neamţ, ca număr de mănăstiri, 29. În total, în judeţ sunt peste 300 de aşezăminte de cult care toate varsă venituri către Arhiepiscopia Vâlcii.