Unul dintre cele mai importante programe din Sănătate pentru nou-născuţi a rămas fără finanţare

Data publicării:
tata cu bebe in brate

Andrei Dumitru a aflat că băiatul său suferă de hipoacuzie în urma unui test pe care medicii i l-au facut când se afla în maternitate. Bărbatul spune că programul naţional gratuit i-a dat copilului șansa la o viață normală.

„Este foarte importantă mai ales pentru persoanele care nu au posibilităţi financiare, să meargă la clinici private să facă lucrul acesta sau în străinătate. Dacă nu investim în sănătate, nu ştiu ce putem avea, fără sănătate nu putem face nimic, suntem şchiopi între ghilimele,” a spus Andrei Dumitru, părintele unui nou-născut.

Programul pentru depistarea hipoacuziei se desfăşoară de cinci ani în Iaşi şi până acum au fost testaţi 20.000 de bebeluşi.

„Testarea este foarte importantă deoarece hipoacuzia, se ştie, este cea mai frecventă patologie întâlnită la nou-născut, deja prezentă, datele noastre statistice arată că 1,15 la mia de nou-născuţi suferă de hipoacuzie deja, iar intervenţia precoce, adică diagnosticul şi intervenţia precoce reprezintă cheia succesului în tratamentul acestor copii,” a explicat Sebastian Cozma, șeful Clinicii de Audiologie și Vestibulogie.

Conducerea Spitalului de Recuperare a făcut zeci de solicitări pentru fonduri la Ministerul Sănătății, dar în zadar.

„S-au alocat fonduri doar pentru drepturile salariale ale medicilor de la maternitatea Elena Doamna şi Cuza Vodă. Pentru cheltuielile materiale s-a intervenit din veniturile proprii şi am alocat acum la sfârşit de an suma de 5.000 de lei pentru materiale strict necesare ca să se poată desfăşura activitatea în Comaprtimentul de Audiologie,” a declarat Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare din Iași. 

Compartimentul de Audiologie şi Vestibulogie de la Spitalul de Recuperare funcţionează din 2010 şi până acum s-au investit 700.000 de lei în amenajarea şi dotarea lui.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri