2013 a fost anul în care s-au născut cei mai puţini copii în maternităţile din România

Data publicării:
nasteri

Plânsul nou-născuţilor se aude din ce în ce mai rar în maternităţile din România. În Oradea, de exemplu, numărul bebeluşilor scade în fiecare an cu câteva zeci. Iar asta se întâmplă de mai bine de două decenii.

"Comparativ cu 1990 când am avut un număr de 5.246 de naşteri, în 2013 se constată o scădere statistic vorbind la un număr de 4.085 de naşteri", spune dr. Lorenzina Cosma, medic coordonator al blocului de naşteri din Maternitatea Oradea.

"Este bine să fii mamă, ai o satisfacţie plăcută când vezi copilaşul", spune o proaspătă mămică.

Dar această satisfacţie este simţită de tot mai puţine românce. Tendinţa de scădere a naşterilor se manifestă peste tot în ţară în acelaşi ritm alert.

"În această perioadă ianuarie-noiembrie 2013, numărul născuţilor vii în România a fost de 178 de mii 425 este un trend descrescător", spune Dana Paşc, directorul Direcţiei de Statistică Bihor.

Explicaţiile?

Statisticile oficiale arată că populaţia României scade într-un ritm 37 de persoane pe oră. Sporul negativ se explică prin mai mulţi factori.

Dr. Petru Chitulea, şeful secţie de ginecologie din Maternitatea Oradea: "Nu există speranţa unui viitor bun pentru copii. Un alt factor este existenţa planificări familiale şi a contracepţiei care permite femeilor să facă copii când doresc ele. Nu mai e un fenomen biologic, ci unul asumat."

Specialiştii susţin că în toate ţările civilizate numărul de naşteri scade o dată cu creşterea nivelului de educaţie a femeilor. La rândul lor, sociologii spun că scăderea numărul de naşteri în România face parte dintr-o tendinţă care se manifestă în partea de sud-est a Europei.

"Are efecte negative, înseamnă îmbătrânirea populaţiei, scăderea populaţiei active pe termen lung şi o mai mare povară pentru sistemul de sănătate şi asigurări sociale", explică sociolog Adrian Hatos.

La scăderea populaţiei României se adaugă şi faptul că decesele se produc într-o rată mult mai alarmantă, de unul la aproape două minute.

reporter: Bogdan Costea
operator: Constantin Gheorghiţă

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri