Crizantema, afacerea toamnei. Producătorii din Bihor pregătesc pentru Luminaţie câteva zeci de mii de ghivece

Data publicării:
STILL CRIZANTEME 221015

Marcel Maxim a cultivat pentru prima dată crizanteme acum 22 de ani, în Germania, unde a ajuns cu o bursă câștigată după terminarea Facultății de Horticultură din Cluj-Napoca. S-a întors acasă, iar în două solarii din cele opt pe care le-a amenajat în localitatea natală, Satu Nou, a adus crizanteme. Mâine va începe să vândă producția din acest an, care înseamnă peste 4 mii de ghivece. Săptămâna viitoare va scoate pe piață tot atâtea fire de crizanteme, care s-au dezvoltat mai greu din cauza vremii.

"Aveau nevoie de o lună iulie mai noroasă, mai cu nebulozitate pentru că atunci induc în primă fază florașii. Ele sunt plante de zi scurtă. Septembrie a fost la fel, foarte cald. Astea la ghiveci sunt un pic mai altfel. Nu sunt atât de pretențioase la factorul ăsta lumină nebulozitate", explică Marcel Maxim.

Proprietară a unor sere din Sântion, Laura Botiș a început afacerea cu crizanteme în 2007. De la 200 de ghivece a ajuns acum la aproape 30 de mii: "Vindem în partea de vest a țării asta fiind Oradea, Cluj, Timișoara, Hunedoara, Deva pentru că noi avem clienți formați de când am început și trebuie să ne onorăm comenzile. Vorbim despre pasiune, că pentru asta am și început și există și profit."

Cele mai mari vânzări de crizanteme de peste an se fac în preajma zilei morților.

"Vânzările merg foarte bine. Ne aflăm aici de la începutul lunii octombrie. Clienții cumpără crizanteme atât pentru cimitir cât și pentru acasă", spune Speranța Poenar, vânzătoare.

Ghivecele cu crizanteme se vând cu prețuri care încep de la 3 lei și ajung la 20 de lei. Buchetul de crizanteme va costa anul acesta mai mult, pentru că planta a înflorit mai greu ca de obicei.

Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri