Peștera care a adăpostit tezaurul României în cel de-al doilea Război Mondial devine muzeu

Data actualizării: Data publicării:
tezaur

Peștera de lângă Mănăstirea Tismana, acolo unde fost ascuns timp de trei ani aurul României, va fi transformată în Muzeul Tezaurului. Piatra de temelie a muzeului va fi pusă astăzi, în prezenţa guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Muzeul Tezaurului de la Tismana va fi construit chiar în peştera de lângă mănăstire. Se spune că tezaurul României a fost ascuns, în 1944, într-o grotă din apropierea Mănăstirii Tismana din Gorj. În total, au fost depozitate aproape 245 de tone de aur, reprezentând tezaurul României, precum şi peste 12 tone de aur din tezaurul Poloniei. Banca Naţională a României a acceptat să depoziteze aurul polonezilor în timpul celui de-al doilea Război Mondial ca urmare a unui acord semnat între cele două state.

Astfel, o parte din tezaurul Poloniei a trecut prin România şi a ajuns în ţări precum Franţa, SUA, Canada şi Anglia, iar alte 12 tone de aur au rămas în România, fiind păstrate în aceeaşi grotă în care a fost ascuns şi tezaurul României pentru a nu cădea pradă Uniunii Sovietice.

Lingourile au fost scose din grotă abia în 1947, când tezaurul României a ajuns înapoi la București, iar aurul polonezilor a fost restituit Băncii Naționale a Poloniei.

Piatra de temelie a muzeului va fi pusă astăzi, în prezenţa guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri