Tensiuni salariale şi demisii la UPU-SMURD Oradea. Explicaţiile primarului Ilie Bolojan

Data actualizării: Data publicării:
probleme SMURD

S-a lăsat cu demisii la UPU-SMURD după ce Primăria Oradea a decis, printr-o Hotărâre de Consiliu Local, scăderea sporurilor acordate medicilor şi asistenţilor. Medicul-şef Hadrian Borcea şi-a dat demisia vineri; aproape 40 de medici și 80% dintre asistenți i-au urmat exemplul luni. Asta după ce în weekend angajaţii UPU s-au întâlnit cu primarul Ilie Bolojan în curtea Spitalului Judeţean.

Dr. Hadrian Borcea, fostul şef al UPU-SMURD Bihor: „Ajuns să lucrezi pe picior, rezultă greşeli mari şi aceste greşeli mari i le-am semnalat domnului primar. Aseară (n.r. - duminică, 6 mai) a venit la o discuţie cu întregul personal UPU, a realizat şi i-am prezentat atunci toate probleme pe care le-am identificat în cursul zilei de ieri, chiar dânsul a venit cu două hârtii care spuneau două lucruri diferite, dar aşa i-au fost înmânate, deci aici el şi-a asumat rolul de mediator.”

Ilie Bolojan, primarul Oradei: „Specialităţile la care intervalul de sporuri a fost restrâns, în sensul coborârii limitei superioare, din nou avem o constrângere şi aparent creşterea salariului de bază nu se regăsea în aceeaşi proporţie în creşterea veniturilor la final, pentru că nu puteau să crească sporurile cu aceeaşi mărime.”

Comparativ cu luna februarie, când media sporurilor era de 57% pentru cele douã spitale din subordinea primãriei, în aprilie, dupã aplicarea legii, odatã cu creşterea salariilor, s-ar fi creat un deficit total de 75% în buget. Prin urmare, conducerea oraşului a venit cu soluţia de a reduce sporurile tuturor cadrelor medicale. Situaţia este generatã de conflictul dintre legea salarizãrii unitare şi Hotãrârea de Guvern 153 de anul acesta care plafoneazã sporurile la 30%.

Ilie Bolojan, primarul Oradei: „Dacă am da la toată lumea sporurile minime ca să ne încadrăm la valoarea de 30%, nu ne putem încadra nici în această situaţie. Dacă luăm varianta cealaltă optimistă pentru angajaţi, următorul grup de coloane, şi am da sporurile la maxim pe care ni le permite legea, deficitul total ar fi de 75 % din aceste sporuri.”

Pentru a corecta situaţia, edilul cere guvernului sã revinã asupra hotãrârii de plafonare a sporurilor şi sã aloce fonduri suplimentare tuturor spitalelor din ţarã.

Ilie Bolojan, primarul Oradei: „Un medic la Unitatea de Primire Urgenţe are venituri nete de 12.300 de lei. Luaţi un venit mediu. În schimb, de exemplu, un brancandier, pe o secţie din spital are un venit net de 1861 de lei, cât avea înainte.”

Dr. Hadrian Borcea, fostul şef al UPU-SMURD Bihor: „Condiţii de muncă deosebite ar trebui să ducă la o plată corespunzătoare şi prin aceste principii aprobate prin Hotărârea de Consiliu Local s-a distrus acest întreg mecanism. Nu numai la noi, de azi încolo vor începe consecinţele şi îşi vor da seama ce au creat prin această decizie fără a consulta pe absolut nimeni.”

Luni, 40 de medici de la UPU-SMURD Bihor și 80% dintre asistenți şi-au depus demisiile.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri