Anthony Fauci îl contrazice pe Donald Trump: „Este puțin probabil să avem un vaccin sigur și eficient până la alegeri”

Data publicării:
Donald Trump si Anthony Fauci in timpul unei conferinte de presa
Anthony Fuci și Donald Trump. Foto: Guliver / Getty Images

Doctorul Anthony Fauci, expertul epidemiolog-șef de la Casa Albă, l-a contrazis pe președintele Donald Trump cu privire posibilitatea ca un vaccin pentru coronavirus să fie disponibil înainte de alegerile prezidențiale americane care vor avea loc în data de 3 noiembrie, relatează The Guardian.

„Este puțin probabil să avem un răspuns clar la întrebarea dacă un vaccin este sigur și eficient până la alegeri”, a Fauci în cadrul unei conferință de cercetare în medicină. El a precizat și că este îngrijorat în legătură cu faptul că pandemia de coronavirus perturbă eforturile de a preveni și alte boli în contextul în care oamenii evită să își mai facă analize și investigații.

Șeful administrației americane pentru siguranță alimentară și farmaceutică (FDA) anunța la sfârșitul lunii trecute că este dispus să treacă peste procesul normal de autorizare a vaccinului împotriva Covid-19, însă a insistat că nu o va face pentru a îl mulțumi pe președinte. Trump face de ceva vreme presiuni la adresa comunității medicale și firmelor farmaceutice pentru a obține un vaccin înainte de alegeri, sperând că acest fapt îi va aduce puncte electorale în confruntarea cu democratul Joe Biden care îl conduce, încă, în sondaje.

Anthony Fauci și Donald Trump au o relație tensionată în ultimele luni, în condițiile în care președintele american s-a plâns la un moment dat că imunologul este mai popular decât el. „El este foarte popular. Este doar curios. Lucrăm împreună, dar pe mine de ce nu mă place nimeni? Probabil e vorba doar de personalitatea mea”, declara, la sfârșitul lunii iulie, Donald Trump referindu-se la Fauci. 

Nouă companii farmaceutice și-au luat angajamentul că nu vor sacrifica siguranța de dragul vitezei în privința vaccinului

Într-o declaraţie comună, producătorii de medicamente au dat asigurări că vor transmite vaccinuri spre aprobare doar după demonstrarea siguranţei şi eficacităţii lor prin „studii clinice de amploare şi de înaltă calitate”. Companiile au dat asigurări că „siguranţa şi starea de bine a persoanelor vaccinate va fi întotdeauna prioritatea noastră principală”.

Angajamentul este semnat de directorii executivi ai AstraZeneca, BioNTech, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Merck, Moderna, Novavax, Pfizer şi Sanofi.

„Considerăm că acest angajament va contribui la asigurarea încrederii publicului în procesul riguros ştiinţific şi de reglementare prin care vaccinurile COVID-19 sunt evaluate şi pot fi în cele din urmă aprobate”, au spus ei.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri