Armata turcă și-a continuat ofensiva în Siria: cel puțin 40 de morți, între care 10 civili

Data actualizării: Data publicării:
harta turcia siria bombardamente

Președintele Turciei amenință Uniunea Europeană că lasă să plece spre Occident aproape patru milioane de refugiați dacă Bruxelles-ul îi stă în cale în operațiunea anti-kurdă începută acum două zile în Siria. Erdogan susține că nu vrea decât să elimine ameninţările teroriste ale kurzilor la adresa Turciei. În 48 de ore, armata lui a făcut 40 de victime, inclusiv 10 civili.

„Suntem în Sere Kaniya, s-au auzit mai multe explozii. Avioane au fost văzute deasupra orașului. Vedem că oamenii pleacă”, a relatat un martor ocular filmând la fața locului.

Bombele armatei turce au căzut în mai multe localități de la granița dintre Turcia și Siria, peste poziții strategice ale militanților kurzi, considerați inamici de regimul de la Ankara.

După ce i-a lăsat cale liberă spre atacuri, președintele Statelor Unite îl amenință pe Erdogan că dacă exagerează cu bombardamentele, îi distruge economia.

Vom vedea, vom vedea ce face. Poate să o facă într-o manieră delicată sau într-o manieră agresivă. Dacă nu este corect, va plăti un preț economic foarte mare. Îi voi distruge economia, dacă se va întâmpla asta. Am făcut-o și în chestiunea cu pastorul Brunson. Sunt sigur și sper că se va comporta rațional”, a spus președintele Donald Trump.

Deocamdată, Washingtonul consideră că ofensiva Turciei împotriva forţelor kurde în Siria nu a încălcat linia roşie trasată de Donald Trump, a afirmat joi un înalt resonsabil american, citat de AFP, relatează Agerpres. Întrebat despre definirea acestei linii roşii, acest oficial din Departamentul de Stat al SUA a explicat că aceasta ar preuspune o „epurare etnică”, precum şi „lovituri aeriene sau terestre la întâmplare împotriva populaţiei civile”.

Cei cinci membri ai UE din Consiliul de Securitate al ONU au cerut joi Turciei să înceteze acţiunea sa militară unilaterală în Siria, într-o declaraţie dată publicităţii la finalul unei reuniuni de urgenţă cu uşile închise a acestui for. În acest stadiu, cele cinci ţări europene - Franţa, Germania, Belgia, Marea Britanie, Polonia - nu au reuşit să atragă adeziunea partenerilor lor din Consiliul de Securitate pentru declaraţia lor, potrivit unor diplomaţi.

Pozițiile occidentalilor l-au înfuriat, însă, la culme pe președintele turc Recep Erdogan, care amenință acum și Uniunea Europeană.

Hei, Uniunea Europeană, controlează-te! Ți-o spun încă o dată! Dacă vei încerca să descrieți operațiunea noastră ca pe o încercare de a ocupa (teritorii, n.r.), vom deschide granițele și vom trimite 3,6 milioane de refugiați în Europa”, a spus Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei.

Citiți și: Războiul lui Erdogan împotriva kurzilor: Ocupaţie militară vândută drept luptă antiterorism

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri