Cât de greu îi este Ucrainei să ancheteze crimele de război comise de ruși. „Fiecare oraș este o scenă a crimei”

Data publicării:
oameni imbracati in costume albe care muta saci cu cadavre
Investigatorii ucraineni și internaționali caută dovezi ale crimelor de război comise în Bucha și alte localități din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Trei piloți ruși suspectați că au bombardat clădiri civile din regiunile Harkov și Sumî se numără printre cei șapte militari ruși împotriva cărora momentan Kievul pregătește acuzații pentru crime de război, a declarat procurorul general ucrainean pentru Reuters.

Celelalte persoane sunt doi operatori ai unui lansator de rachete care ar fi bombardat așezările civile din regiunea Harkov și doi militari suspectați că au ucis un locuitor din împrejurimile Kievului, după care i-au violat soția.

Procuratura ucraineană a declarat că a sesizat persoanele că sunt suspecți și că anchetele sunt în desfășurare, adăugând că nu au fost depuse acuzații la instanță. 

De asemenea, procurorii ucraineni nu au dezvăluit numele suspecților și nu au furnizat dovezi care să susțină acuzațiile. Reuters notează că unii dintre suspecți au fost ținuți ca prizonieri, fără a preciza unde.

Autoritățile juridice din Ucraina spune că investighează aproximativ 7.600 de potențiale crime de război, iar cel puțin 500 de suspecți au fost identificați până în prezent, de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

Procurorul general Iryna Venediktova a declarat pentru Reuters că mulți dintre acești suspecți se află în Rusia, dar unii au fost luați prizonieri de Ucraina ca prizonieri de război. Vorbind într-un interviu pentru agenția de presă britanică la începutul acestei luni, Venediktova a spus că biroul său intenționează să ancheteze și oficialii ruși care au comanda politică și militară. 

Venediktova a adăugat că intenționează să urmeze anchete penale atât în ​​instanțele ucrainene, cât și la Curtea Penală Internațională de la Haga (CPI), tribunalul permanent pentru crime de război din lume.

Moscova a respins acuzațiile Ucrainei și ale națiunilor occidentale conform cărora comite crime de război și a negat că ar fi vizat civili în ceea ce Kremlinul numește o „operație militară specială” de demilitarizare a vecinului său.

Citește și: ONU: „Există tot mai multe probe că sunt comise crime de război” în Ucraina

Ancheta Ucrainei se află în centrul eforturilor multiple de investigare a potențialelor crime de război legate de conflict, inclusiv de către CPI. Anchetele sunt în stadii foarte incipiente, spun sursele familiarizate cu subiectul.

Povestea ucrainencei care a fost împușcată de blindatele rusești în drumul ei spre casă
Imagine cu mâna unei femei ucise de ruși în Bucha. Captură foto: CNN

Crimele de război sunt anchetate în timp ce războiul este în plină desfășurare

Moscova a acuzat Kievul de genocid împotriva vorbitorilor de limbă rusă, ceea ce Kievul neagă ferm. Rusia a deschis, de asemenea, dosare penale pentru presupusa tortură a omologilor ruși de către militarii ucraineni.

Ucraina, care își desfășoară ancheta în timp ce încă se află în miezul războiului, se străduiește să adune echipe de specialiști cu experiență în crimele de război, evaluând potențialele crime și elaborând strategia de urmărire penală și găsire apoi pedepsire a vinovaților. 

„Puteți vedea că acum exhumează cadavrele, așa că ancheta este într-un stadiu foarte incipient”, a spus o persoană familiarizată cu procesul. În ceea ce privește strategia, Kievul intenționează să judece cât de mult poate în instanțele ucrainene, dar probabil că ar lăsa în seama CPI orice cazuri care implică un număr mai mare de victime, a adăugat persoana sub protecția anonimatului.

ONU a stabilit, de asemenea, propria anchetă cu privire la posibile încălcări ale dreptului internațional umanitar în Ucraina, inclusiv posibile crime de război, care ar putea alimenta orice urmărire penală de către CPI.

Există, de asemenea, un efort coordonat de Uniunea Europeană pentru a accelera schimbul de probe între diferite autorități de anchetă, inclusiv cu CPI. Mai multe țări europene au spus că vor aplica jurisdicția universală, principiul legal conform căruia unele crime sunt atât de îngrozitoare încât pot fi audiate de instanțele naționale străine, iar procurorii lor ar putea declanșa anchete asupra atrocităților ucrainene.

Citește și: Procurorul general al Ucrainei: „Putin, principalul criminal de război al secolului XXI”

The war in Ukraine
O vedere a mormintelor persoanelor ucise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, într-un cimitir din Irpin, regiunea Kiev. Foto: Profimedia Images

O provocare foarte mare pentru Ucraina

Pentru Ucraina, provocarea pe termen scurt este volumul mare de potențiale probe și mărturii ale martorilor, care trebuie verificate și înregistrate într-un mod care să fie utilizabil în instanțele de judecată, spun specialiștii în drept. Probele includ cantități mari de imagini digitale, precum și materiale adunate de pe teren.

David Schwendiman, un fost procuror federal american care a contribuit și la urmărirea penală a crimelor de război comise în timpul războaielor din Balcani din anii 1990, l-a lăudat pe procurorul general al Ucrainei ca fiind talentat și curajos, dar a spus că țara acestuia (Ucraina -n.red.) nu are experiență într-o anchetă de o asemenea amploare și că va avea nevoie ajutor extern pentru procesarea posibilelor scene ale crimei într-un mod care respectă standardele internaționale de drept. 

„Fiecare dintre acele cadavre reprezintă locul unei crime. Fiecare dintre acele clădiri bombardate reprezintă locul unei crime. Fiecare oraș este o scenă a crimei”, a spus Schwendiman. O bucată de pânză ruptă dintr-o uniformă, rămășite de muniție sau chiar o sfoară folosită pentru a lega mâinile persoanelor ar putea ajuta la identificarea unei anumite unități implicate și, prin urmare, trebuie păstrată cu grijă, a adăugat el.

Citește și: Jake Sullivan: Atacurile rusești împotriva civililor din Ucraina au fost planificate. „Sunt atrocități în masă, sunt crime de război”

Zera Kozlyieva, șef adjunct al unității pentru crime de război din cadrul parchetului general al Ucrainei, a recunoscut că accesul limitat din cauza ostilităților în desfășurare și lipsa de specialiști în crime de război reprezintă o provocare foarte mare. Vorbind joi, în cadrul unui panel de la grupul de studii pentru afaceri internaționale Chatham House din Londra, ea a spus că autoritățile de la Kiev caută ajutor de la experții internaționali.

Imaginile cu civili morți în Ucraina, inclusiv cu gropi comune și cadavre ale unor civili legați și împușcați de la mică distanță, au provocat indignare internațională, președintele american Joe Biden cerând ca președintele rus Vladimir Putin să fie investigat pentru crime de război

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat trupele ruse invadatoare că au comis „cele mai teribile crime de război” de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. 

Conform dreptului internațional, crimele de război includ țintirea intenționată a populației civile, uciderea sau cauzarea de suferințe intenționate și distrugerea pe scară largă, printre alte încălcări grave ale legilor aplicabile în conflictele armate. 

Persoanele care comit astfel de crime pot fi urmărite de tribunale internaționale precum CPI și de curțile penale ale statelor.

Ukraine Kyiv
Efectele razboiului din ucraina. Clădiri bombardate, crime de razboi, jumătate din țară minată. FOTO: Profimedia Images

Experții Organizației pentru Securitate și Cooperare și Europa (OSCE) au declarat într-un raport publicat la începutul acestei luni că au găsit dovezi ale crimelor de război și crime împotriva umanității comise de Rusia în Ucraina. Experții au mai spus în raport că au găsit dovezi ale încălcărilor dreptului internațional umanitar de către Ucraina, în special în tratarea prizonierilor de război, dar că încălcările Rusiei „sunt mult mai mari ca natură și amploare”.

Ucraina a declarat că verifică toate informațiile privind tratamentul prizonierilor de război și că va investiga orice încălcări și va lua măsurile legale corespunzătoare. Rusia a spus că raportul „se bazează exclusiv pe teze de propagandă nefondate și conține referiri la surse dubioase. 

Citește și: Cancelarul german: Putin poartă responsabilitatea crimelor de război din Ucraina

Autoritățile de la Kiev au mărit volumul de muncă și cer sprijin internațional 

Procuratura generală a Ucrainei a înființat în ultimii ani o unitate specială pentru investigarea potențialelor crime de război din Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, dar pe care Kievul continuă să o revendice ca parte a Ucrainei. 

Invazia din februarie a forțat Kievul să extindă ceea ce funcționa în ultimii ani ca o echipă relativ mică de procurori. Venediktova și echipa ei au evaluat în ultimele săptămâni locurile în care au avut loc atrocități, inclusiv unde trupele ruse s-au retras recent.

Russia's Invasion Of Ukraine, Kyiv - 11 Apr 2022
Imagine cu clădirile rezidențiale distruse în Borodyanka, regiunea Kiev. Foto: Profimedia Images

Pe 12 aprilie, Venediktova a vizitat Bucha, localitate aflată lângă Kiev, unde experții criminaliști francezi au ajuns să ajute autoritățile ucrainene să stabilească ce s-a întâmplat în orașul în care au fost descoperite sute de cadavre.  Rusia a spus că imaginile și filmările cu cadavrele împrăștiate pe străzile din Bucha sunt false.

Venediktova se bazează, de asemenea, pe expertiza juridică internațională și caută asistență tehnică. Ea a anunțat formarea unui grup de lucru format din firme de avocatură și avocați internaționali proeminenți în drepturile omului, inclusiv cunoscuta Amal Clooney, pentru a oferi consiliere cu privire la asigurarea răspunderii victimelor ucrainene în jurisdicțiile naționale, precum și îndrumări strategice privind cooperarea cu CPI.

Venediktova este în contact regulat și cu Beth Van Schaack, ambasador general pentru justiția penală globală în cadrul Departamentului de Stat al SUA, care a spus că cei doi au discutat ce asistență suplimentară ar putea oferi Washingtonul. 

Van Schaack a declarat pentru Reuters că cererile de asistență ale procurorului general Iryna Venediktova includ expertiză criminalistică, cum ar fi contribuția la determinarea modului în care au murit victimele găsite în gropi comune și dacă au fost aplicate potențiale semne de tortură înainte de moarte. Alte solicitări includ ajutor pentru identificarea tipului și originii anumitor instrumente balistice utilizate, precum și asistență pentru curățarea minelor lăsate de ruși, astfel încât anchetatorii săi să poată accesa în siguranță acele zone pentru a documenta crimele.

Cea mai mare provocare a Ucrainei, a spus Van Schaack, va fi obținerea custodiei suspecților, în special a celor din rangul superior de comandă. Dacă rămân în Rusia, mai remarcă Beth Van Schaack, suspecții s-ar putea „să se bucure de impunitate pentru tot restul zilelor lor”.

Citește și: Procurorul general al Ucrainei acuză Rusia că a premeditat crime în masă, torturi și violuri

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri