În jur de 2400 de migranți, evacuați de pe o insulă italiană. Oficialii au amenințat cu „greva generală” din cauza suprapopulării

Data publicării:
Bărci ale migranților, abandonate în portul din Lampedusa
Bărci ale migranților, abandonate în portul din Lampedusa]n august 2020. Foto: Getty Images

Aproximativ 2400 de migranți din centrele de detenție de pe insula italiană Lampedusa au fost evacuați în alte zone din Sicilia, a anunțat presa italiană, marți, conform Agerpres.

O ultimă navă de carantină a părăsit Lampedusa marţi cu destinaţia portul sicilian Augusta, potrivit AGI. Feribotul „SNAV Adriatico, după îmbarcarea a 170 de persoane în această dimineaţă şi cu un total de 330 de persoane, a plecat spre Augusta”, a raportat agenţia. Alte patru nave de carantină, cu un total de aproape 2.400 de migranţi la bord, s-au îndreptat spre Augusta şi alte două porturi siciliene, Palermo şi Trapani. Cel puţin 220 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate pe două dintre nave, Azzura şi Aurelia, a informat AGI.

Navele au fost trimise spre Lampedusa săptămâna trecută după o întâlnire între premierul italian, Giuseppe Conte, preşedintele conservator al regiunii Sicilia, Nello Musumeci, şi primarul din Lampedusa, Toto Martello. Înaintea întâlnirii, Toto Martello a criticat vehement „tăcerea îngrozitoare” a guvernului italian în privinţa crizei migranţilor din Lampedusa, ameninţând că „întreaga insulă se declară în grevă” dacă nu este rezolvată problema suprapopulării.

Nello Musumeci a publicat luna trecută un decret ordonând închiderea centrelor pentru migranţi, dar măsura a fost respinsă de Tribunalul Administrativ Regional de la Palermo.

Potrivit AGI, circa 27 de migranţi au mai rămas pe Lampedusa după operaţiune, cărora li s-au alăturat alţi 56 aduşi marţi de trei mici ambarcaţiuni. Tentativele migranţilor de a traversa Marea Mediterană au crescut cu circa 91% între ianuarie şi iulie 2020, în comparaţie cu aceaşi perioadă a anului trecut, potrivit ONU.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri