Investigație în industria dezinformării: „Echipa Jorge” din Israel a manipulat opinia publică și alegerile de pe mai multe continente

Data actualizării: Data publicării:
Focused and thoughtful man. Coder, programmer or developer using laptop in dark. Businessman working late. Student studying at night.
O echipă de contractori israelieni susține că a manipulat peste 30 de alegeri din jurul lumii prin metode de hacking, sabotaj și dezinformare automatizată pe rețelele sociale. Foto: Getty Images

O echipă de contractori israelieni care susține că a manipulat peste 30 de alegeri din jurul lumii prin metode de hacking, sabotaj și dezinformare automatizată pe rețelele sociale a fost expusă într-o nouă investigație a unui consorțiu internațional de jurnaliști, inclusiv The Guardian.

Unitatea israeliană este condusă de Tal Hanan, un fost membru al forțelor speciale israeliene, care acum lucrează privat sub pseudonimul „Jorge” și pare să fi lucrat sub radar la alegerile din diferite țări timp de mai bine de două decenii.

El este demascat de un consorțiu internațional de jurnaliști. Hanan și unitatea sa, care folosește numele de cod „Echipa Jorge”, a fost expus cu ajutorul înregistrărilor făcute sub acoperire și a documentelor obținute de The Guardian.

Hanan nu a răspuns la întrebări detaliate despre activitățile și metodele Echipei Jorge, însă a spus: „Neg orice nelegiuire”.

Investigația arată detalii extraordinare despre cum dezinformarea este folosită ca o armă de Echipa Jorge, ce conduce un serviciu privat care oferă să se implice sub acoperire în alegeri, fără a lăsa urme. Grupul lucrează de asemenea pentru corporații.

Hanan le-a spus reporterilor sub acoperire că serviciile sale, descrise ca fiind „black ops” (operațiuni acoperite care implică mijloace ilegale), erau disponibile serviciilor de informații, campaniilor politice și companiilor private care doreau să manipuleze în secret opinia publică. El a spus că au fost folosite în Africa, America de Sud și Centrală, SUA și Europa.

Unul dintre serviciile cheie ale Echipei Jorge este un pachet sofisticat de programe numit Advanced Impact Media Solutions (Soluții avansate de impact media) sau AIMS. Acesta controlează o armată vastă de mii de conturi false de pe Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram și YouTube. Unele avataruri chiar aveau legate și conturi Amazon cu carduri asociate, portofele bitcoin și conturi de Airbnb.

Consorțiul de jurnaliști care a investigat Echipa Jorge include reporteri din partea a 30 de publicații, printre care Le Monde, Der Spiegel și El Pais. Proiectul, parte a unei investigații mai largi în industria dezinformării, a fost coordonat de Forbidden Stories, o organizație non-profit franceză a cărei misiune este de a continua munca reporterilor asasinați, amenințați sau închiși.

Înregistrările sub acoperire au fost filmate de trei reporteri, care au abordat Echipa Jorge din postura de posibili clienți.

În mai mult de șase ore de întâlniri înregistrate în secret, Hanan și echipa sa au vorbit despre cum au putut aduna informații despre rivali, inclusiv folosind tehnici de hacking pentru a accesa conturi de Gmail și Telegram. Ei s-au lăudat că plantau materiale în publicații de știri legitime, care apoi erau amplificate de software-ul de management al „boților” AIMS.

Mare parte din strategia lor pare să se fi învârtit în jurul perturbării și sabotării campaniilor rivale. Echipa chiar susținea că a trimis o jucărie sexuală prin Amazon la locuința unui politician, cu scopul de a-i da soției sale falsa impresie că avea o aventură amoroasă.

Metodele și tehnicile descrise de Echipa Jorge ridică noi provocări pentru platformele digitale mari, care timp de ani de zile au încercat să prevină diverși actori răuvoitori să răspândească informații false sau să spargă securitatea de pe platformele lor. Dovezile privind o piață globală a dezinformării pentru alegeri dă un semnal de alarmă și democrațiilor din jurul lumii.

Dezvăluirile despre Echipa Jorge ar putea pune Israelul într-o situație stânjenitoare, care vine în contextul presiunii diplomatice tot mai mari din ultimii ani în privința exportului său de arme cibernetice care subminează democrația și drepturile omului.

Hanan pare să fi condus cel puțin o parte din operațiunile sale de dezinformare printr-o companie israeliană, Demoman International, care este înregistrată pe un site al Ministerului israelian al apărării pentru promovarea exportului de echipament de apărare. Ministerul nu a răspuns la cererile de comentarii.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri