Liz Truss sau Rishi Sunak? Britanicii află luni cine este noul lor prim-ministru

Data publicării:
rishi sunak liz truss
Rishi Sunak și Liz Truss au fost contracandidați în Partidul Conservator pentru a deveni premier al Marii Britanii și lider, în locul lui Boris Johnson Foto: Profimedia Images

Partidul Conservator din Marea Britanie caută de trei decenii un succesor veritabil pentru fostul lider Margaret Thatcher. Acum, a avut de ales între doi pretendenți: Liz Truss și Rishi Sunak. În timpul campaniei, cei doi candidați și-au atacat reciproc politicile, dar amândoi au încercat să valorifice în lupta pentru Downing Street moștenirea fostului premier emblematic Margaret Thatcher. Doar că și-au însușit lecții diferite din epoca de aur a conservatorilor, scrie The Economist.

Din 20 iulie, după aproape două săptămâni de campanie electorală adesea agresivă, câmpul de bătălie al potențialilor lideri conservatori s-a redus de la 11 la doi: Rishi Sunak, a cărui demisie din funcția de ministru de finanțe a precipitat căderea lui Boris Johnson, și Liz Truss, ministrul de externe aparent loial fostui lider, care a recuperat teren pe măsură ce alți candidați au ieșit din cursă.

Votul s-a încheiat vineri în competiția internă din Partidul Conservator, care a trebuit să decidă cine îl va înlocui pe Boris Johnson în funcția de prim-ministru și de lider al partidului.

Cei doi pretendenți, Rishi Sunak și Liz Truss, vor afla luni, la ora locală 12:30 (14:30, ora României), care dintre ei a câștigat scrutinul.

Boris Johnson iese din scenă lăsând o moștenire politică grea

Rishi Sunak s-a bucurat de sprijinul mai multor deputați conservatori și a atras mai degrabă alegătorii oscilanți, în timp ce Liz Truss este mai populară în rândul alegătorilor conservatori din teritoriu și, prin urmare, este favorita caselor de pariuri. Și sondajele o indică cu mai multe șanse la victorie.

Marți, regina Elisabeta a II-a îl va numi oficial pe noul prim-ministru, iar acesta va începe apoi să numească miniștrii în noul său cabinet.

Boris Johnson, care la alegerile din 2019 a condus conservatorii către o victorie zdrobitoare, va rămâne în funcție până când transferul de putere va fi finalizat, scrie BBC.

După demisia sa anunțată în iulie - forțată de o revoltă în rândul membrilor propriului cabinet, reacție venită în urma mai multor scandaluri -, Boris Johnson a lăsat în sarcina succesorului său decizii importante privind politicile bugetare, într-un moment economic dificil, iar partidele de opoziție au acuzat guvernul conservator de inacțiune. Astfel, noul prim-ministru va trebui să acționeze ferm și rapid.

Doi învățăcei și o figură emblematică: Margaret Thatcher

În timpul campaniei, cei doi candidați și-au atacat în mod regulat reciproc politicile, dar amândoi au încercat să valorifice în lupta pentru Downing Street moștenirea fostului premier emblematic Margaret Thatcher. Doar că și-au însușit lecții diferite din epoca de aur a conservatorilor, scrie The Economist.

Liz Truss a fost crescută într-o familie de activiști pentru dezarmare nucleară, dar odată ajunsă la universitate a căpătat o orientare de dreapta. Criticii spun că încearcă într-un mod nereușit să o imite pe Margaret Thatcher, cea mai divinizată figură a partidului: discursul ei abundă în ziceri ale fostului premier, se îmbracă precum fostul prim-ministru și îl laudă pe Ronald Reagan.

Rishi Sunak are masterat la Stanford și vorbește cu accent de Silicon Valley - în această privință, nu are nimic din stilul anilor 1980. Dar el este un produs al erei globalizării, la care Thatcher a pus umărul din plin: Sunak a făcut o mică avere în City (cartierul financiar al Londrei - n.r.) și s-a căsătorit cu fiica unui miliardar indian din domeniul tehnologiei, astfel că dispune de o avere considerabilă. Nimeni nu știe însă exact la cât se ridică.

Citiți și: Cine este Rishi Sunak, milionarul care ar putea ajunge primul prim-ministru cu origini indiene al Marii Britanii

Fără impozite sau fără inflație?

Liz Truss, la fel ca o mare parte din partidul său, își amintește de Thatcher ca fiind promotoarea unor politici de reducere a impozitelor. Ea a promis să anuleze creșterile de impozite, fie deja puse în aplicare, fie doar planificate în timpul mandatului de cancelar al contracandidatului său Sunak. „Se preconizează o recesiune, pentru că ați crescut impozitele”, i-a reproșat ea lui Sunak într-o dezbatere.

Pentru Rishi Sunak, altceva este relevant. El își amintește de „thatcherism” ca de un proiect de domolire a inflației, pe care o consideră „dușmanul suprem” și pe care reducerile de taxe riscă să o alimenteze. Sunak este adeptul disciplinei fiscale și în timpul campaniei a invocat în această privință teoriile lui Nigel Lawson, fost ministru de finanțe în epoca Thatcher, care respingea ideea că reducerile de taxe s-ar compensa prin stimulente economice. „Această economie "ceva pentru nimic" nu este conservatoare, ci socialistă”, i-a spus el oponentei sale, Liz Truss. Rishi Sunak a declarat că va reduce TVA-ul la facturile de energie timp de un an, dar reducerile permanente de taxe ar trebui să aștepte până când inflația va scădea.

Liz Truss ar urma-o pe Thatcher și în privința politicii monetare. Ea a sugerat că ar revizui politica Băncii Angliei de a combate inflația. Sunak, în schimb, apără bilanțul băncii centrale și s-a declarat „îngrijorat” de o astfel de direcție.

Amândoi au instincte „thatcheriste” în ceea ce privește clima. Fostul prim-ministru se împotrivea ideii de subvenții guvernamentale și era tot mai îngrijorată de starea planetei. Și Truss, și Sunak au declarat că susțin obiectivul de a reduce emisiile de carbon ale Marii Britanii la zero până în 2050.

Departe de un lider providențial

Politica externă este însă domeniul în care Liz Truss se aseamănă cel mai mult cu Margaret Thatcher. Ea vorbește despre o luptă între civilizații, între autocrație și „lumea liberă”. Un astfel de limbaj părea cândva excentric pentru mulți conservatori, dar viziunea li s-a schimbat după invazia Rusiei în Ucraina. Iar Truss îl acuză pe Sunak că este prea „moale” cu China.

În privința Brexitului, Lizz Truss a fost cândva favorabilă ideii ca Marea Britanie să rămână în UE. Totuși, ea este autoarea unei legislații prin care Marea Britanie renunță la unele din obligațiile ei față de UE, cu toate consecințele de rigoare. Faptul că Rishi Sunak a făcut campanie în favoarea Brexitului, iar acum este prezentat ca un eurofil subliniază fragilitatea ideologică a proiectului Brexit, punctează „The Economist”.

În realitate, nici Liz Truss, nici Rishi Sunak nu stârnesc un entuziasm real în rândul deputaților. Colegii lui Sunak sunt de acord că este un administrator sârguincios, care va face ordine după haosul lui Boris Johnson. Unii se tem că riscă să semene cu Theresa May sau Gordon Brown. Dependenți de muncă, ei și-au făcut treaba, dar au fost copleșiți de funcția de conducere.

Bilanțul lui Liz Truss în calitate de ministru a creat două tabere: unii o consideră eficientă, alții spun că este o „grenadă umană”. Rectitudinea ideologică pe care membrii de partid par să i-o admire s-ar putea dovedi un obstacol în activitatea - cu imperfecțiuni - a guvernului. „Sunt un conservator pragmatic, dar mai multe reduceri de taxe nu sunt chiar răspunsul la orice”, spune unul dintre colegii ei din actualul cabinet.

Aceste reacții sunt de rău augur pentru unitatea partidului, conchide „The Economist”.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...