Cursa pentru guvernul britanic se ascute. Rishi Sunak a câștigat o dezbatere televizată în fața lui Liz Truss, favorită în sondaje

Data publicării:
Rishi Sunak și Liz Truss la pupitre, dezbătând în cursa pentru șefia partidului conservator britanic
Rishi Sunak și Liz Truss la dezbatere. Foto: Profimedia Images

Fostul ministru de finanțe britanic, Rishi Sunak, candidat la șefia Partidului Conservator și, prin extensie, la funcția de prim-ministru al guvernului de la Londra, a părut să convingă un număr semnificativ de delegați conservatori în cursa pentru șefia partidului la o dezbatere televizată, joi, cu contracandidata sa, actuala șefă a diplomației, Liz Truss.

Deși a câștigat toate rundele inițiale ale votului, la care au participat parlamentarii britanici, Sunak are probleme în a obține sprijinul unei majorități a membrilor Partidului Conservator, care par să o prefere mai degrabă pe contracandidata Liz Truss. 

După 90 de minute în direct în care cei doi candidaţi şi-au putut dezvolta fiecare pe rând proiectul fără a se înfrunta, membrii Partidului Conservator prezenţi au votat cu mâna ridicată candidatul preferat.

Spre surprinderea tuturor, Rishi Sunak - depăşit cu peste treizeci de puncte de rivala sa în intenţiile de vot, potrivit unor sondaje recente - a convins majoritatea a publicului.

Membrii Partidului Conservator votează, pe parcursul lunii august, pentru a-şi alege noul lider, care îl va înlocui pe Boris Johnson la șefia guvernului britanic.

Dacă Liz Truss a ieşit câştigătoare în confruntările anterioare, joi a fost nevoită să bată în retragere atât legat de politica ei economică - prevede reduceri de taxe pentru a face faţă scăderii nivelului de trai -, cât şi de multiplele sale schimbări de opinie.

„Intenţionaţi să vă cereţi scuze?”, a întrebat un participant referitor la planul ei de reducere a salariilor funcţionarilor publici din regiunile cele mai defavorizate, idee abandonată în cele din urmă la câteva ore după anunţ.

„Nu este nicio ruşine să spun că nu funcţionează aşa cum mi-am dorit şi că mi-am schimbat poziţia”, a răspuns ea.

„Care este adevărata Liz Truss?”, a întrebat-o apoi jurnalista Kay Burley în hohotele de râs ale publicului, enumerând numeroasele schimbări de opinie ale şefei diplomaţiei, de la Brexit la Ucraina şi monarhie.

Spre deosebire, Rishi Sunak, fără prea mare succes până în prezent pentru a ajunge la baza partidului, a părut să convingă publicul care l-a aplaudat în repetate rânduri.

Cultivând o imagine de personaj extrem de politicos, el nu a ezitat să se ia în derâdere. Întrebat despre un videoclip din 2001 în care se lăuda că nu are prieteni din clasa muncitoare, bogatul fost ministru a regretat acele „remarci stupide”.

„Şi acum?”, a fost întrebat. „Ei bine, nu-mi pierd timpul întrebându-i (n. red. - dacă sunt din clasele inferioare)”, a răspuns el în aplauzele publicului.

Rishi Sunak a arătat încă o dată divergenţele sale cu Liz Truss privind problemele economice, subliniind că „rădăcina problemei” este inflaţia, şi nu impozitele.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri