Erdogan amenință că va spune azi „adevărul gol-goluț” despre asasinarea jurnalistului saudit

Data actualizării: Data publicării:
Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, va ține marți un discurs în fața Parlamentului în care a promis să spună „adevărul gol-goluț” despre asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

jurnalist asasinat, jurnalist saudit ucis, Jamal Khasgohhi
Jamal Khashoggi a fost ucis pe 2 octombrie, în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul

Declarațiile lui Erdogan LIVE aici

Citește și: Cine este bărbatul care l-ar fi tranșat cu fierăstrăul pe jurnalistul Khashoggi

După două săptămâni în care poliția turcă a sugerat că prințul moștenitor Mohammed bin Salman ar fi trebuit cel puțin să știe despre planul de asasinare a lui Khashoggi, Erdogan a amenințat că marți se va afla tot adevărul și că „nimic nu va rămâne secret”, relatează The Guardian.

Citește și: Scurgere de informații: De teamă că ar putea păți ceva la Riad, prințul Salman s-a retras pe un iaht

Arabia Saudită a recunoscut abia vineri că Jamal Khashoggi a fost ucis în consulat, deși acesta dispăruse încă de pe 2 octombrie. Prințul moștenitor a negat că ar fi pus la cale asasinatul sau că ar fi știut despre acest plan, în timp ce ministrul saudit de Externe a numit moartea lui Khashoggi „o greșeală monumentală”.

Pe de altă parte, SUA face eforturi pentru a nu-și strica relațiile cu Arabia Saudită. Luni, președintele american Donald Trump a declarat că „nu este mulțumit de explicațiile” oferite de saudiți, însă luni seara secretarul trezoreriei, Steven Mnuchin, s-a întâlnit la Riad cu prințul Mohammed bin Salman pentru a discuta despre „importanța parteneriatului strategic” dintre cele două țări.

Șefa CIA se implică în investigația în cazul jurnalistului ucis

Gina Haspel, şefa CIA, a călătorit în Turcia pentru a ajuta investigaţia privind asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, scrie Reuters.

Şase oficiali americani şi din guvernele occidentale au informat luni că ei consideră că prinţul Mohammed bin Salman, care este liderul de facto al Arabiei Saudite, este responsabil de dispariţia lui Khashoggi, pentru că el supervizează serviciile secrete saudite, însă nu au dovezi în acest sens.

Oficialii turci suspectează că Khashoggi, un jurnalist Washington Post, a fost ucis în interiorul consulatului saudit din Istanbul pe 2 octombrie de către o echipă de agenţi saudiţi care i-au tranşat apoi corpul.

Oficialii occidentali, care au vorbit sub condiţia anonimatului, au declarat că încă sunt departe de a avea toate informaţiile privind moartea jurnalistului, ei neştiind cum a murit şi unde a fost transportat cadavrul său.

În ciuda informaţiilor conform cărora Turcia deţine înregistrări audio prin care este documentată torturarea şi uciderea lui Khashoggi, SUA si aliaţii săi nu au primit acces la astfel de dovezi, au informat oficialii.

Pentru aliaţii occidentali ai Arabiei Saudite principala întrebare este dacă prinţul Mohammed, care s-a portretizat ca un om al reformelor, a fost implicat.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri