Jurnalistul dispărut ar fi fost ucis și tranșat în 7 minute. Un înalt oficial ar fi ascultat înregistrarea morții lui Jamal Khashoggi

Data actualizării: Data publicării:
Cadru stradal. Jurnalistul Jamal Khashoggi este suprins de o cameră de supraveghere în momentul în care intră în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul. În imagine se mai poate observa și o dubă neagră, despre care se crede că ar fi transporat, după momentul crimei, trupul tranșat al jurnalistului.
Jurnalistul Jamal Khashoggi, suprins pe o cameră de supraveghere în momentul în care intră în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Jurnalistul Jamal Khashoggi, care a dispărut, pe 2 octombrie, în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, și despre care se presupune că a fost asasinat, ar fi fost ucis în 7 minute, a declarat un înalt oficial turc, potrivit Al Jazeera și Middle East Eye. Oficialul ar fi ascultat înregistrările audio făcute de smartwatch-ul pe care Khashoggi îl purta și pe care l-ar fi pornit chiar înainte să fie ucis.

jamal-khashoggi
Jurnalistul Jamal Khashoggi, suprins pe o cameră de supraveghere în momentul în care intră în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Citește și: Saudiții au virat 100 de milioane de dolari în conturile SUA, în plin scandal Khashoggi

Khashoggi ar fi fost dus cu forța din biroul Consulului General într-un alt birou din apropiere, unde a fost legat de masă. Oficialul turc spune că pe înregistrare se aud țipetele disperate ale jurnalistului. După ce trupul său ar fi fost tranșat, o dubă neagră ar fi intrat în consulat pentru a lua rămășițele

„Nu a existat nicio tentativă de a-l interoga. Au venit special să îl ucidă”, a declarat oficialul turc. 

Potrivit Hurriyet, pe înregistrare se aude și vocea consulului saudit Mohammad Utaybi, care le spune asasinilor să îl ucidă pe jurnalist în altă parte „sau altfel voi avea eu probleme”. În replică, asasinii îi spun acestuia să tacă din gură „dacă vrea să trăiască atunci când se va întoarce în Arabia”.

Khashoggi ar fi fost apoi injectat cu o substanță necunoscută.

Salah Muhammad al-Tubaigy, șeful echipei de legiști de la serviciul de informații saudit, s-a numărat printre cei 15 cetățeni saudiți care au aterizat la Ankara în toiul nopții, cu un avion privat, aducând cu ei un fierăstrău, și care au plecat în aceeași zi.

Oficialul turc susține că Tubaigy a început să tranșeze corpul jurnalistului, după ce l-a injectat cu o substanță, în timp ce Khashoggi era conștient încă. Potrivit Hurriyet, Khashoggi a fost decapitat, iar Tubaigy i-ar fi tăiat și degetele. 

Pe înregistrare s-ar auzi cum Tubaigy le recomandă celorlalți asasini să asculte muzică. „De fiecare dată când fac treaba asta îmi place să ascult muzică. Ar trebui să faceți și voi la fel”, ar fi spus acesta.

O versiune audio de 3 minute a înregistrării ar fi ajuns în posesia ziarului Sabah, însă jurnaliștii nu au publicat-o încă.

O sursă a declarat pentru New York Times că Tubaigy a sosit în Turcia cu un fierăstrău. Tubaigy este și președintele Organizației saudite de patologie și medicină legală, precum și membru al Asociației Saudite pentru patologie.

În 2014, ziarul Asharaq al-Awsat, din Londra, i-a luat un interviu lui Tubaigy, în care acesta vorbea despre o „clinică mobilă” parțial concepută de el, cu ajutorul căreia medicii legiști pot efectua autopsii în doar 7 minute pentru a determina cauzele unei morți.

Arabia Saudită ar urma să recunoască uciderea jurnalistului dispărut

Până acum, Arabia Saudită a negat orice implicare în dispariția lui Jamal Khashoggi și a afirmat că acesta a părăsit consulatul în aceeași zi în care a intrat. Saudiții nu au adus însă dovezi video care să îl arate pe jurnalist părăsind consulatul. 

Presa americană a afirmat luni că Arabia Saudită intenţionează să recunoască moartea jurnalistului în cursul unui interogatoriu care s-ar fi terminat rău, la consulatul saudit de la Istanbul, la începutul lunii.

Potrivit CNN, care citează două surse anomime, puterea saudită ar pregăti un raport în care ar încerca să-şi minimalizeze implicarea în dispariţia editorialistului în vârstă de 59 de ani, un critic al autorităţilor de la Riad şi mai ales al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, supranumit ”MBS”.

ONU cere ridicarea ”imunităţii” unor reprezentanţi saudiţi care ar putea fi implicaţi în cazul jurnalistului dispărut

Înaltul Reprezentant ONU pentru Drepturile Omului Michele Bachelet a cerut marţi să se ridice imunitatea unor reprezentanţi saudiţi care ar putea să fie implicaţi în dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi după ce a intrat în Consulatul Arabiei saudite de la Istanbul, relatează AFP.

”Având în vedere gravitatea situaţiei în centrul căreia se află dispariţia domnului Khashoggi, consider că inviolabilitatea sau imunitatea sediilor şi funcţionarilor vizaţi acordată de tratate precum Convenţia de la Viena din 1963 privind relaţiile consulare ar trebui să fie ridicate imediat”, a declarat Michele Bachelet, citată într-un comunicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri