Surse: Arabia Saudită ar putea recunoaște uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi

Data actualizării: Data publicării:
Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi

Poliţia turcă a făcut, azi noapte, percheziţii în consulatul saudit din Istanbul, în cazul jurnalistului dispărut pe 2 octombrie.

A fost pentru prima oară când anchetatorii turci au intrat în consulat. Percheziţiile au durat nouă ore, timp în care au fost prelevate probe inclusiv de pământ din grădină.

Jurnalistul Jamal Khashoggi, despre care nu se mai ştie nimic după ce a intrat în consulat, acum două săptămâni, scria pentru cotidianul american Washington Post și era un critic al guvernului de la Riad.

Potrivit unor surse citate de posturile NBC şi CNN, Arabia Saudită ar pregăti un raport prin care să recunoască faptul că acesta ar fi fost ucis în urma unui interogatoriu care nu a decurs bine.

Cum au decurs perchezițiile în consulatul saudit

Un convoi de şase maşini a ajuns la consulat sub pază sporită puţin după orele 19:00 (16.00 GMT). Poliţiştii, unii în uniformă, alţii în civil, au intrat imediat în clădire pentru a-şi începe cercetările.

Un grup de responsabili saudiţi care participă, de asemenea, la anchetă a ajuns la consulat cu mai mult de o oră înaintea poliţie turce.

Percheziţia are loc la o zi după o discuţie telefonică între preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi regele Salman al Arabiei Saudite în cursul căreia a fost abordat cazul lui Jamal Khashoggi.

Jurnalistul saudit, critic al puterii de la Riad şi refugiat din 2017 în Statele Unite, a intrat în consulatul saudit pe 2 octombrie pentru demersuri administrative în vederea viitoarei căsătorii cu Hatice Cengiz, de naţionalitate turcă.

De atunci, nu a mai fost văzut. Riadul susţine că acesta a părăsit reprezentanţa diplomatică, dar autorităţile turce afirmă contrariul, iar unii responsabili acuză autorităţile saudite că au trimis special un grup de agenţi pentru asasinarea jurnalistului în consulat.

Recep Tayyip Erdogan a cerut în repetate rânduri autorităţilor saudite, fără succes, să prezinte imagini care să arate că Khashoggi a părăsit într-adevăr consulatul.

Donald Trump a emis o nouă ipoteză

După o discuţie la telefon cu regele Salman, preşedintele american, Donald Trump, a emis luni o nouă ipoteză: „Nu vreau să fac speculaţii în locul său, dar mi s-a părut că ar putea fi opera unor elemente incontrolabile. Cine ştie?”, a declarat el.

De asemenea, Donald Trump a anunţat că îl va trimite pe secretarul de stat Mike Pompeo în Arabia Saudită pentru a discuta personal cu regele Arabiei Saudite.

Percheziţia consulatului a fost autorizată săptămâna trecută de saudiţi, dar nu a putut avea loc din cauza unui dezacord asupra modalităţilor, a informat presa turcă.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri