Mărturia unei românce despre infernul din Australia: „Au fost zile când nu se putea respira din cauza fumului”

Data publicării:
Carmen Teodor, o româncă stabilită în Australia, povestește despre infernul incendiilor care devastează această țară
Carmen Teodor, o româncă stabilită în Australia, povestește despre infernul incendiilor care devastează această țară Foto: captură TV

În Australia a fost declarată starea de urgență din cauza incendiilor devastatoare de vegetație care fac prăpăd de peste două luni. Cel puțin 19 oameni au pierit în acest timp și 29 sunt dați dispăruți, cu șanse mici să mai fie în viață. Bilanțul tragediei este completat de moartea a 500 de milioane de animale, distrugerea vegetației de pe cinci milioane de hectare și a peste o mie 400 de case.

În mijlocul incendiilor care mistuie Australia sunt prinși și mulți români care simt pe pielea lor efectele focului.

„Au fost zile în care nu s-a putut respira din cauza fumului. Zile în care mergeam la serviciu și repede acasă pentru că nivelul de toxicitate era foarte ridicat”, a povestit pentru Digi24 Carmen Teodor, o româncă stabilită în Australia.

O adolescentă luptă cu flăcările pentru a-și salva casa

„Tată!!!! O, Doamne! Nu, nu, nu! Arde casa! Nu pot să respir!”

La numai 19, India MacDonnel este doar unul dintre adolescenții australieni nevoiți să lupte cu focul pentru a se salva. În primele ore ale lui 2020, în timp ce lumea întreagă sărbătorea un nou an, alături de tatăl ei, fata a încercat să oprească flăcările care i-au cuprins casa doar cu un furtun atașat la instalația de apă. Incendiul a fost însă necruțător și mare parte din proprietate a ars.

Sute de sinistrați s-au refugiat pe plaje

La fel s-a întâmplat și cu sute alte de proprietăți din sud-estul țării. Sunt sute de sinistrați și alte zeci de mii de oameni care au primit ordin de evacuare.

„Suntem în mijlocul unui teren de rugby iar plaja este fix în spatele nostru. Sperăm că e suficient spațiu liber. Dacă lucrurile se vor agrava, putem să ne retragem pe apă” - explică unul dintre cei care și-au găsit refugiu pe plajă.

„Suntem circa opt adulți și nouă copii și am venit aici deoarece locul unde stăteam, casa socrilor mei, a ars de dimineață. Am venit pe plajă ca să fim evacuați și să fim mai aproape de aer curat”, explică un altul.

Citiți și: Apocalipsa în Australia: Ordin de evacuare în masă a mai multor oraşe. Nave şi elicoptere militare, trimise să salveze oamenii din foc

A ars o suprafață mai mare decât Elveția

De la începutul sezonului de incendii, în octombrie, au ars peste 5 milioane de hectare de vegetație, o suprafață mai mare decât Elveția.

Autoritățile au instituit pentru o săptămână starea de urgență. Localnicii din zonele afectate nu au voie să aprindă focuri, iar consumul de apă a fost raționalizat.

Citiți și: Tensiunea atinge cote maxime în Australia unde a ars o suprafață mai mare decât Elveția. Premierul, înjurat şi huiduit: "Eşti un idiot"

Ionuț Nacu - jurnalist Digi24: „Sunt peste 200 de focuri care ard încontinuu, pompierii sunt peste tot și încearcă să remedieze situația, însă este destul de dificil. Urmărim de aici ce se întâmplă și vă ținem la curent”.

Citiți și:  Gheţarii din Noua Zeelandă au căpătat o nuanță maronie din cauza incendiilor din Australia

Cum se vede infernul din Australia dintr-o mașină a pompierilor care trece, la propriu, prin foc

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri