O femeie va fi judecată pentru crimă de război, după ce a permis ISIS să-i transforme fiul de 12 ani în copil soldat în Siria

Data actualizării: Data publicării:
copil cu arma in mana
Femeia este acuzată că a permis recrutarea şi apoi folosirea fiului său, pe atunci în vârstă de 12 ani, pe post de copil soldat. Foto: Profimedia Images

O femeie va fi judecată pentru crimă de război cu circumstanţe agravante şi încălcare a dreptului internaţional, fiind acuzată că şi-a împins fiul în braţele grupării Stat Islamic pentru a fi transformat într-un copil soldat în Siria, a anunţat, marţi, Parchetul din Suedia.

Plecată în Siria în 2013, această femeie de 49 de ani, a cărei naţionalitate nu a fost precizată, este acuzată că a permis recrutarea şi apoi folosirea fiului său, pe atunci în vârstă de 12 ani, pe post de copil soldat. Ea va fi judecată în Suedia, relatează AFP. 

Este prima procedură penală lansată în Suedia pentru o crimă de război legată de utilizarea unui copil soldat, potrivit ministerului public.

"Ea este suspectată că a făcut în aşa fel încât fiul ei să fie recrutat şi folosit în mod continuu în Siria, între 1 august 2013 şi 27 mai 2016, dată la care băiatul avea 15 ani, participând direct la ostilităţile derulate de grupuri armate, între care organizaţia teroristă Stat Islamic", a precizat parchetul într-un comunicat.

Copilul a murit în 2017 în circumstanţe care nu au fost precizate.

Potrivit elementelor anchetei, "în perioada în care trăia împreună cu ea, fiul a fost educat şi antrenat să participe la ostilităţi, a fost echipat cu material militar şi arme şi a fost folosit în luptă şi în scopuri de propagandă şi alte misiuni care făceau parte din efortul de război", a declarat procuroarea Reena Devgun, potrivit sursei citate de Agerpres.

Femei inculpată, revenită în Suedia în 2020, neagă acuzaţiile care i se aduc, scrie presa locală suedeză. La momentul plecării în Siria, acuzata şi-a luat cu ea cei cinci copii, potrivit televiziunii publice SVT.

Citește și: Peste 8.500 de copii folosiți ca soldați în conflicte armate anul trecut, iar alți aproape 2.700 au fost uciși. Raport ONU

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri