Șapte bebeluși s-au născut morți într-o singură noapte la unul dintre cele mai mari spitale din Zimbabwe

Data publicării:
AFRICA COVID 19 PREVENTION
Foto: Profimedia

Șapte bebeluși s-au născut morți în noapte de luni spre marți la Spitalul Central din Harare, capitala din Zimbabwe, după ce tratamentul necesar a fost întârziat din lipsă de personal, au confirmat doi medici pentru BBC.

Asistentele sunt în grevă la nivel național din cauza lipsei echipamentului de protecție PPE, dar și a altor nemulțumiri, iar maternitatea spitalului a fost copleșită.

Un doctor a spus că decesele de luni sunt doar "vârful iceberg-ului".

Sectorul sănătății din Zimbabwe a fost lovit recent de un scandal major, după ce mai multe contracte de milioane de dolari ar fi fost acordate la prețuri crescute. Scandalul a dus la demisia ministrului Sănătății.

Decesele de la spitalul din Harare au fost făcute publice de doctorul Peter Magombeyi, care a scris pe Twitter "Ne-a fost furat viitorul, inclusiv copiii nenăscuți. Vă rog opriți jaful".

Doi medici au confirmat pentru BBC că în noaptea de luni spre marți s-au efectuat opt operații de cezariană la Spitalul Central din Harare, iar șapte dintre copii erau morți la naștere.

"Intervențiile au avut loc foarte, foarte târziu", a spus unul dintre ei sub anonimitate, pentru că nu avea permisiunea să vorbească cu presa.

Medicul a descris situația din principalele spitale de stat din Harare ca fiind "gravă", doar câțiva medici și asistente fiind la lucru din cauza grevei.

Multe dintre clinicile mici de stat din Harare sunt afectate de grevă sau au fost închise în urma acțiunii care a început în iunie, ceea ce a dus la supraaglomerarea maternității spitalului.

"Acestea nu sunt incidente izolate. Această situație se repetă zilnic și nu putem decât să ne uităm la ei cum mor. Este o tortură pentru familii și pentru medicii tineri", a spus al doilea doctor.

Doctorii au reclamat o lipsă gravă de materiale de protecție PPE, dar și de medicamente și rezerve de sânge.

Situația din Zimbabwe este foarte tensionată, iar economia se luptă cu hiperinflația. Un protest la adresa Zanu-PF, partidul care a condus țara de la declararea independenței, este programat vineri.

Editor web: V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri