VIDEO. Imaginile crizei umanitare din Venezuela. Mii de oameni se calcă în picioare ca să fugă din țară

Data actualizării: Data publicării:
criza

Un pod de la granița dintre Columbia și Venezuela a devenit o frescă vie a unei crize umanitare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Lung de 300 de metri și lat de 7 metri, podul internațional Simon Bolivar traversează firul râului Rio Tachira și este, acum, principala rută a imigranților venezueleni care își părăsesc țara aflată economic pe buza prăpastiei.

O înregistrare din dronă surprinde proporțiile acestei migrații economice. Zilnic, mii de venezueleni - ajunși la capătul puterilor și măcinați de sărăcie - se calcă efectiv în picioare încercând să intre pe teritoriul Columbiei.

Exodul migranţilor din Venezuela se apropie de un „moment de criză" comparabil cu evenimentele în care sunt implicaţi refugiaţii care traversează Marea Mediterană, a avertizat vineri agenţia ONU pentru migraţie OIM, transmite Agerpres.

Un număr tot mai mare de persoane fug de criza economică şi politică din Venezuela, ameninţând să copleşească vecinii ţării. Oficiali din Columbia, Ecuador şi Peru urmează să se întâlnească la Bogota în această săptămână pentru a găsi o cale de urmat.

CITIȚI ȘI: Brazilia trimite armata la graniţa cu Venezuela, unde au avut loc ciocniri între localnici și migranți

Ecuadorul şi Peru au înăsprit în această lună regulile de intrare pentru venezueleni, cerându-le să deţină paşapoarte valabile, nu doar cărţi de identitate. În timp ce în Brazilia, sute de persoane au fost împinse înapoi peste graniţă în ciocniri între migranţi şi populaţia locală.

Descriind aceste evenimente ca semne de avertizare timpurie, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), Joel Millman, a declarat că trebuie mobilizate finanţarea şi mijloacele de gestionare a exodului de migranţi.

„Aceasta se apropie de un moment de criză pe care l-am văzut în alte părţi ale lumii, în special în Mediterana", a spus el într-un briefing de presă la Geneva.

Joi, OIM şi agenţia ONU pentru refugiaţi UNHCR au cerut ţărilor din America Latină să înlesnească intrarea venezuelenilor, dintre care mai mult de 1,6 milioane şi-au părăsit ţara începând din 2015.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri