Timmermans: UE trebuie să convingă populaţia asupra obiectivelor climatice, altfel rezistenţa la creşterea preţurilor va fi masivă

Data publicării:
Frans Timmermans la pupitrul Comisiei Europene
Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în timpul unei conferințe pentru prezentarea strategiei UE pentru combaterea crizei climatice. Foto: Profimedia Images

Măsurile propuse de Uniunea Europeană pentru atingerea obiectivelor de mediu și pentru combaterea schimbărilor climatice ar putea duce la creșterea facturilor de încălzire și a prețului carburanților pentru populație, iar din acest motiv UE ar trebui să fie mai convingătoare asupra faptului că aceste măsuri sunt „echitabile și solidare”, spune Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei care se ocupă de Pactul Verde european. În caz contrar, susține el, „rezistența populației la schimbări va fi masivă”.

„Comisia Europeană trebuie să dovedească faptul că planul său conduce la o tranziţie echitabilă şi solidară (...) Dacă vom eşua în a convinge, rezistenţa va fi masivă”, a spus Timmermans.

Printre măsurile propuse de Comisia Europeană pentru lupta împotriva schimbărilor climatice se numără și extinderea pieței certificatelor de poluare, iar aceasta ar putea alimenta noi tensiuni sociale și mișcări de protest.

Acest plan ambiţios de combatere a schimbărilor climatice, denumit „Fit for 55”, are ca obiectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% faţă de anul 1990, iar aceasta este doar o ţintă intermediară pentru ca UE să atingă neutralitatea climatică în anul 2050, adică să nu emită mai multe gaze cu efect de seră decât poate absorbi.

Implementarea acestor măsuri va crește, însă, costurile pentru emisiile de dioxid de carbon produse de încălzire, de transport și industrie și vor crește taxele pentru combustibilii folosiți în transporturi aeriene și navale și pentru produsele importate din state terțe pe baza emisiilor de dioxid de carbon rezultate din procesul de producție al acestora, iar toate se vor reflecta în creșterea prețurilor și facturilor. Din 2035, se intenționează încheierea vânzărilor de mașini pe combustibili fosili.

„Vom cere mult de la cetățenii noștri”

„Vom cere mult de la cetăţenii noştri. Dar vom cere mult şi de la industriile noastre, şi o vom face pentru o cauză bună”, a susţinut Timmermans. „În caz contrar, vom fi vinovaţi faţă de copiii şi nepoţii noştri, pentru că dacă nu rezolvăm aceasta, în opinia mea ei vor lupta în războaie pentru apă şi mâncare”, a argumentat el, potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres.

Pachetul de măsuri propus miercuri de Comisie, denumit „Fit for 55” şi alcătuit din 13 propuneri ce schiţează arhitectura legală a transformării energetice şi climatice a UE, va fi negociat cu statele membre şi cu Parlamentul European, proces care ar putea dura circa doi ani.

Criticii acestor propuneri, inclusiv premierii Poloniei, Sloveniei, Letoniei și Luxemburgului, spun că toate costurile crescute vor fi plătite de cei mai săraci. Franța este și ea circumspectă cu privire la felul în care vor crește prețurile la nivel local, mai ales după protestele masive ale „Vestelor Galbene” ca răspuns la creșterile de taxe la benzină din 2018.

Planul riscă de asemenea să declanşeze un intens lobby din partea unor sectoare industriale şi a statelor membre mai sărace ale UE care doresc să-şi protejeze cetăţenii în faţa creşterii preţurilor.

În timp ce statele mai bogate vest-europene sunt în general favorabile unor politici de mediu mai dure, ele se lovesc de opoziţia ţărilor central şi est-europene, care atrag atenţia că economiile lor încă nu sunt suficient de competitive pentru a face faţă schimbărilor implicate de atingerea obiectivelor de mediu europene şi, prin urmare, au nevoie de finanţări pentru a putea susţine costurile generate de aceste transformări.

Comisia Europeană a avertizat că planul prezentat miercuri va implica o tranziţie profundă şi dură, cu mari schimbări structurale în foarte puţin timp, dar, împreună cu cealaltă iniţiativă majoră avută în vedere, cea a digitalizării, va genera multe oportunităţi pentru blocul comunitar, un singur exemplu fiind reducerea dependenţei energetice a UE prin creşterea ponderii energiilor regenerabile.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri