Live

Tribunalul ONU pentru crime de război a început judecarea apelului lui Mladici. Cine este „măcealarul din Balcani”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/Gettyimages

Tribunalul ONU pentru crime de război a deschis marţi etapa finală a procesului pentru genocid împotriva generalului bosniaco-sârb Ratko Mladici, prin judecarea mult întârziată a apelului, relatează DPA, potrivit Agerpres.

În vârstă de 77 de ani, Mladic a fost condamnat în 2017 la închisoare pe viaţă pentru crime comise în urmă cu peste 25 de ani, cum ar fi genocidul de la Srebrenica şi asediul asupra Sarajevo-ului.

Atât apărarea, cât şi acuzarea au atacat verdictul în apel. Echipa lui Mladic a cerut achitarea sa, în timp ce procurorii vor un verdict de vinovăţie pentru genocid şi în alte şase localităţi.

Procesul în primă instanţă a fost gestionat de Tribunal Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, în timp ce apelul este judecat de Mecanismul rezidual internaţional pentru tribunalele penale (IRMCT).

Mecanismul a preluat cazurile nefinalizate după ce Tribunal Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie s-a închis la sfârşitul lui 2017.

Apelul era iniţial programat să înceapă în martie, însă a fost amânat din cauza stării de sănătate a lui Mladic. Ulterior a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19.

Genocidul de la Srebrenica din iulie 1995 este considerat ca fiind cea mai mare atrocitate din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Forţele sârbe aflate sub comanda directă a lui Mladic au omorât în jur de 8.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani bosniaci prinşi în enclavă şi au expulzat restul populaţiei.

El a fost de asemenea condamnat pentru asediul de 44 de luni asupra oraşului Sarajevo în timpul războiului din 1992-1995, pentru tratamente inumane aplicate prizonierilor din taberele de detenţie şi pentru luarea ca ostatici a unor militari ai ONU.

Mladic s-a ascuns de justiţie în Serbia timp de 16 ani, fiind în cele din urmă arestat în 2011. Ultimele amânări fac ca verdictul final să fie programat pentru 2021.

Editor: Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Florin Răducioiu a spus totul. A descoperit cu un detectiv particular că este înșelat! Ce a urmat: ”Le tăia de gelozie”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Casa Albă: Nu credem că în Gaza are loc un genocid

Olena Zelenska și Dmitro Kuleba, vizită oficială în Serbia la invitația Tamarei Vucic

Egiptul sprijină plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție pentru genocid

Kosovo vrea în Consiliul Europei, dar nu este de acord cu condițiile de aderare

Partenerii noștri